Materiale pentru lenjeria de pat. Recomandari si avantaje pentru fiecare - Tamos

08/09/2022
Materiale pentru lenjeria de pat.

Alegerea unui material pentru lenjerie de pat este foarte importantă, deoarece este unul dintre factorii care contribuie la dobândirea unui nivel de confort sporit și la obținerea unui somn odihnitor. Cu toate că la prima vedere alegerea poate părea simplă, multitudinea de textile și de modele te poate pune în dificultate. Dorim să venim în sprijinul tău și îți propunem recomandări de tipuri de materiale, însoțite de avantajelele acestora.


Materiale pentru lenjeria de pat. Recomandări și avantaje pentru fiecare

Criterii importante în alegerea unei lenjerii de pat bune

Materialul lenjeriei de pat

Mărimea

Designul

Culorile

Sezonalitate

Care sunt cele mai bune materiale pentru lenjeria de pat

Bumbacul

Matasea

Bambusul


Criterii importante în alegerea unei lenjerii de pat bune

Pentru a te ajuta să alegi cel mai bun material pentru lenjerie de pat, ai putea să iei în calcul diferiți factori. Ține cont de mărimea patului, designul pe care să îl aibă lenjeria dorită, culorile acesteia și, desigur, de sezonalitate.


Materialul lenjeriei de pat

Lenjeria de pat confecționată din materiale naturale reprezintă o alegere inspirată dacă ai în evidență și aspectul ce privește sănătatea, nu doar confortul. Acestea permit aerului să circule, iar pe parcursul somnului, pielea nu simte nici supraîncălzire, nici nu ajunge să transpire. 

Printre cele naturale se află bumbacul, mătasea, bambusul, inul. Atât materialele naturale, cât și cele sintetice, de pildă, poliesterul, pot fi opțiuni care se potrivesc gusturilor tale, dar este important să cântărești bine mai multe aspecte înainte de a te hotărî pe care le alegi pentru casa și familia ta. Verifică mereu etichetele, pentru a te asigura că materialele nu provoacă alergii celor care se confruntă cu ele și ține cont de modul de întreținere precizat pe etichete.


Mărimea

Pentru a oferi confort sporit și a arăta minunat, alege un material pentru lenjerie de pat care să nu fie nici mai mic, nici mai mare decât acesta, pernele și pilotele de pat pe care le ai. Măsoară dimensiunile patului și ale accesoriilor respective, apoi optează pentru lenjerie care să se potrivească întocmai cu acestea. Dacă ești în căutarea unor lenjerii de pat pentru copii, alegerile sunt mult mai simple, deoarece dimensiunile reduse vor facilita măsurarea.

Nu îți face griji cu privire la mărimi, întrucât majoritatea paturilor au măsuri standard, astfel că vei putea afla cu ușurință ce lenjerii se potrivesc. Există și situații mai rare, când paturile nu au fost achiziționate din comerț, ci realizate la comandă, situații în care va trebui să acorzi atenție sporită măsurătorilor și, eventual, să dai comandă tot de mărimi speciale. 


Designul

Cele mai frumoase lenjerii de pat sunt cele al căror design sunt pe gustul tău și se potrivesc, totodată, și cu stilul decorativ al încăperii. Unul dintre criteriile după care poți recunoaște lenjeria de calitate înaltă este modul în care sunt realizate cusăturile și detaliile. 

De regulă, cusăturile au rezistență mare, nu se desfac atunci când întinzi materialul, iar finisajele îi permit acestuia să fie elastic, să se simtă moale, indiferent dacă este vorba de cusături simple sau duble. Verifică să nu existe ațe ieșite din lucrătură, fire lăsate libere ce pot deșira materialul. De asemenea, observă să nu existe și resturi de material lipite sau cusute accidental pe lenjerie.


Culorile

Este ideal să alegi modelele de lenjerii de pat deosebite care sunt colorate cu vopseluri ce rezistă la multe spălări sau care sunt realizate prin tehnici speciale ce cresc durabilitatea. Verifică bine etichetele și interesează-te dacă imprimeurile se decolorează sau nu. Oricât de frumoase sunt culorile, este important să se și păstreze, pentru a te bucura de lenjerie o perioadă îndelungată.

 

Dacă alegi lenjerie de pat pentru camera copiilor, este indicat să fie cu modele vesele și adecvate intervalului de vârstă în care se află. Pentru camerele adulților se recomandă, de regulă, culori care să se potrivească stilului decorativ. În general, nuanțele care predomină sunt cele neutre, dar poți opta și pentru cele viu colorate, în cazul în care dorești un plus de culoare în încăpere sau dacă amenajarea este modernă.


Sezonalitate

Achiziționează lenjerii de pat răcoroase pentru sezonul cald, iar pentru toamnă și iarnă alege cea mai bună pilotă dintre cele care îndeplinesc cerințele tale. Printre materialele care favorizează sezonul cald se află cele realizate în întregime din bumbac sau care conțin o combinație printre care se află și acesta. Mătasea, de asemenea, este o alegere inspirată pentru nopțile de vară.

Pentru sezonul rece, unele dintre materialele care ajută la menținerea căldurii sunt bumbacul în versiune croșetată, flanelul, lâna și fleece-ul. Unele versiuni de lenjerie de pat din mătase sau bambus sunt potrivite pe tot parcursul anului. În funcție de felul în care sunt lucrate, aceste materiale ajută la reglarea temperaturii indiferent de sezon.


Care sunt cele mai bune materiale pentru lenjeria de pat

Unele materiale pentru lenjerie de pat se evidențiază prin textură și proprietăți. Cele mai comune sunt bumbacul, mătasea și bambusul. 


Bumbacul

Material Bumbac


Bumbacul este un material ce îi permite pielii să „respire”, motiv pentru care este utilizat nu doar pentru articolele vestimentare, ci și pentru lenjeria de pat. Printre avantajele pe care le oferă se află caracterul hipoalergenic, fiind o opțiune recomandată și persoanelor care se confruntă cu alergii sau care au predispoziție la sensibilități. Avantaje ale lenjeriei de pat confecționată din bumbac:

 • Este moale și plăcută la atingere, fără a se scămoșa;
 • Absoarbe umiditatea și contribuie la un somn reconfortant;
 • O poți întreține cu ușurință și există și versiuni creponate, care nu se calcă;
 • Este rezistentă, putându-și păstra caracteristicile atunci când este supusă spălării în mod repetat;
 • Te ajută să contribui la protecția mediului înconjurător, deoarece bumbacul este în întregime biodegradabil.

Matasea

Material Matase


Mătasea este un alt material din care se confecționează lenjerii de calitate înaltă. Este tot naturală și se potrivește îndeosebi cu amenajările elegante, în stil clasic și romantic. Printre avantajele lenjeriei de pat din acest material sunt următoarele:

 • Aspectul este deosebit;
 • Este fină la atingere;
 • Are proprietăți hipoalergenice;
 • Contribuie la sporirea senzației de răcoare în timpul sezonului cald;
 • Fețele de pernă din mătase reprezintă o opțiune benefică pentru persoanele care au părul fragil, deoarece materialul diminuează ruperea acestuia.


Bambusul

Material Bambus


Alte idei de lenjerii de calitate superioară sunt cele create din bambus, în special datorită faptului că sunt hipoalergenice și antibacteriene. Iată ce alte avantaje oferă lenjeriile de pat confecționate din acest material natural:

 • Aspectul este fin;
 • Au o textură delicată la atingere, ce poate fi asemănată cu mătasea ori cașmirul;
 • Absorb umiditatea, permițându-i pielii să „respire”;
 • Pot regla temperatura corporală, fiind potrivite și atât pentru perioadele călduroase, cât și pentru cele răcoroase.

Așadar, cele mai bune lenjerii de pat se ridică la standardele așteptărilor tale și se potrivesc tipurilor de pat, pernelor și pilotelor. Atunci când cauți să achiziționezi un material pentru lenjerie de pat, ține cont de criteriile propuse de noi, pentru a îți facilita alegerile. Ca să te bucuri cât mai mult de lenjeriile pe care le-ai ales, întreține-le conform instrucțiunilor de pe etichete. În acest mod, le vei prelungi durata de viață și caracteristicile.


Îți recomandăm să optezi pentru seturi, ca aspectul lor să fie unitar și să fie ușor de integrat în stilul decorativ al dormitorului. La fel poți proceda și în cazul camerei copiilor. Alege seturi care să conțină culorile lor preferate și imprimeuri care să le placă, dar în același timp să ai în vedere și modul în care este decorat dormitorul lor.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu