Dimensiunile unui pat [Ghidul cumpărătorului] - Tamos

23/03/2021
Dimensiunile unui pat [Ghidul cumpărătorului]

Paturile de calitate pentru dormitor trebuie să fie potrivite și încăpătoare pentru tine ca să poți beneficia de un somn odihnitor. Cu atât mai mult, ele necesită saltele dintr-un material puternic și să fie ortopedice pentru sănătatea spatelui și pentru odihnă.

 În achiziționarea unui pat, va trebui să iei în calcul câteva caracteristici, precum: materialul din care este fabricat, fie acesta lemn sau pal, cât și design-ul simplu sau complex pe care îl are patul. 

 

Nu în ultimul rând, mărimea unui pat contează foarte mult. Astfel, există mai multe modele:

  • patul de dormitor single sau twin este potrivit pentru o singură persoană sau pentru camerele de dimensiuni mici.
  • patul dublu sau cel matrimonial este întâlnit în încăperile tinerilor care au nevoie de mai mult spațiu sau care dorm cu animalul de companie pe saltea.
  • paturile de dormitor Queen Size și King Size sunt specifice persoanelor care au nevoie de mult spațiu în timpul somnului, cât și a oamenilor care se află într-o relație.

 

Cuprins:

1. Ce dimensiuni au paturile pentru copii?

2. Ce dimensiuni au paturile single?

3. Ce dimensiuni au paturile duble sau matrimoniale? 

4. Ce dimensiuni au paturile “Queen size”?

5. Ce dimensiuni au paturile “King size”?

6. Aspecte de care să ții cont atunci când vrei să alegi dimensiunea unui pat

 

 

Ce dimensiuni au paturile pentru copii?

Pentru nou-născuți și copii până la vârsta de 3 ani, dimensiunile pătuțului pot avea până la 140 cm lungime și între 60-80 cm lățime.

Ei au nevoie de mai mult spațiu, astfel încât să își poată găsi o poziție cât mai comodă, având în vedere timpul îndelungat pe care îl petrec în pătuț.


Ce dimensiuni au paturile single?

Dormitor copii MODUS 1

Cel mai obișnuit model este întâlnit sub denumirea de pat single sau pat de o persoană, este cea mai populară și la îndemână opțiune ca pat pentru un dormitor de copii.

În funcție de dimensiunea camerei pentru adolescenți, poți opta pentru un ansamblu de mobilă cu pat single sau twin care va fi potrivit pentru un somn relaxant în timpul nopții.

Dormitorul pentru tineri ar trebui să fie locul în care adolescentul se simte bine și în siguranță. Fiind o perioadă fragilă și dinamică, copilul va avea nevoie de momente de liniște într-o cameră potrivită gusturilor sale.

Există mai multe variante de dimensiuni, însă cele mai cunoscute sunt de 90 x 200 cm sub denumirea de pat single, 120 x 200 cm denumit pat super single care dispune de un spațiu generos dedicat pentru o singură persoană și mai putin cunoscută este cea super single având dimensiuni atipice de 80 x 190 cm.


Ce dimensiuni au paturile duble sau matrimoniale? 

 Patul dublu sau matrimonial este întâlnit în încăperile tinerilor care au nevoie de mai mult spațiu sau care dorm cu animalul de companie pe saltea.

 Avantajul acestora este că pun la dispoziție atât spațiu pentru o saltea mai mare, cât și spațiu de depozitare. Dimensiunile unei saltele pentru acest tip de pat sunt de 140 x 200 cm.

Un pat matrimonial este potrivit nevoilor tale deoarece este încăpător, oferindu-ți posibilitatea de mișcare și confort.

 Pat matrimonial PRIMAVERA

Ce dimensiuni au paturile “Queen size”?

Un model mai puțin întâlnit și cunoscut la noi în țară, acesta nu corespunde cu dimensiunile obișnuite ale saltelelor. Lățimea sa este cuprinsă între 150 și 155 cm.

Totuși, ele se găsesc în anumite magazine fizice sau online alături de saltele cu dimensiuni corespunzătoare, fără să fie nevoie de o comanda specială.


Ce dimensiuni au paturile “King size”?

Patul “King size” este cea mai comună alegere când vine vorba de dimensiunea saltelei pentru patul din dormitor, fiind de 160 x 200 cm.

Spațiul liber este potrivit pentru a putea  sta pe saltea, cu tine, animalul de companie sau pentru a-ți pune laptop-ul și a te uita la un serial ca să te poți relaxa așa cum trebuie.


 Pat matrimonial tapitat MONTELLO

O variantă mai puțin căutată este patul “Super King” care măsoară 180 x 200 cm, considerat de anumiți cumpărători un produs de lux. Patul este unul generos din punct de vedere al spațiului și foarte practic pentru persoanele care îl împart cu partenerul/partenera. Un mic dezavantaj îl reprezintă faptul că nu este indicat să îl pui într-un dormitor mic, ținând cont de dimensiunile sale.

 

Aspecte de care să ții cont atunci când vrei să alegi dimensiunea unui pat:

  • cine îl va folosi?

Pentru a alege dimensiunea corectă a patului trebuie să știi unde îl vei poziționa și cine îl va folosi. Dacă ești în căutarea unui pat pentru camera copilului, ia în considerare unul de dimensiuni mici, potrivite, astfel încât să se poată bucura de un dormitor aerisit și să aibă suficient spațiu pentru activitățile sale.

Însa, dacă dormitorul este pentru adulți, inspiră-te din modelele de paturi duble sau matrimoniale care să se potrivească cu dimensiunile camerei tale.

  • dimensiunea patului și dimensiunea suprafeței de dormit

Este un aspect foarte important, mai ales dacă spațiul în care vrei să pui patul este unul limitat. În acest caz, mărimea totală a produsului contează, existând diferențe destul de mari între dimensiunea cadrului de pat și dimensiunea saltelei.

Suprafața de dormit este dată de mărimea saltelei, însă dimensiunea totală a patului este diferită. Ea se calculează în funcție de grosimea tabliilor, a cadrului, înălțimea picioarelor, de unde reiese lățimea, lungimea și înălțimea.


Pat matrimonial tapitat GEORGIA

Este util să cunoști toate aceste aspecte pentru a vedea cum se încadrează patul în camera în care vrei să îl amplasezi.

Un set de mobilă pentru un dormitor modern nu trebuie să fie încărcat, ci să aibă piesele necesare pentru a te relaxa și de a folosi rapid accesoriile și articolele de care ai nevoie.