Tipuri de pat. Cum alegi produsul potrivit pentru tine - Tamos

20/03/2022
pat tamos

Alegerea patului pentru dormitor este un pas de care va depinde nu doar confortul tău zilnic, ci și calitatea somnului noapte de noapte. Desigur, există mai mulți factori care joacă un rol important pentru un somn odihnitor, dar patul potrivit va reuși, cu siguranță, să-ți aducă beneficii semnificative.

Există o gamă variată de oferte în momentul de față, motiv pentru care poți fi copleșit de opțiunile pe car ele ai la dispoziție. Fie că schimbi patul vechi sau amenajezi dormitorul matrimonial sau al copiilor din noul apartament, ți-am pregătit un ghid care să-ți fie inspirație, dar să-ți aducă și informații practice.

Află mai multe despre cum alegi patul de care ai nevoie și ce tipuri există pe piață:

Cum alegi patul potrivit pentru tine

Când te gândești la patul ideal pentru nevoile tale, primul lucru care îți vine în minte este dimensiunea. Un pat în care te poți relaxa cu adevărat și pe care îl poți împărți cu succes cu partenerul de viață este unul suficient de mare.

De asemenea, acest aspect este important chiar și atunci când locuiești singur sau dacă alegi un pat pentru copil. Libertatea de mișcare trebuie să fie încurajată, în special pentru că în timpul somnului te miști, schimbi poziția, iar dacă patul este prea mic, nu te vei odihni suficient de bine.

Iată câteva aspecte de luat în calcul:

Tipul de pat

Dimensiunile dormitorului tău vor influența felul în care alegi patul și, în special, tipul corpului de mobilier. Află ce paturi există și care sunt potrivite pentru casa ta:

 • Paturi matrimoniale

Paturile matrimoniale se potrivesc într-un dormitor pentru două persoane, deoarece au dimensiuni generoase, de la 200x140 centimetri, până la 200x180 centimetri. Dimensiunea patului se referă efectiv la cea a cadrului, iar acest lucru te va ajuta să stabilești dacă încape în dormitorul tău sau nu.

VYQ7z04nU28RKCoSN5mX Bn6QZq3DlPPILKE8snjIggEoze5gz16lK5VSKHCh4nC5C2oHfYshENwety ADa8spfNkRvdQW04UmRIIATSP0NYiXjeoKNzkklmBDk82Ko5d4zI6DpF

Nu uita că spațiul din dormitor trebuie să rămână cât mai aerisit, pentru a te ajuta să te odihnești cât mai bine, dar și să ai suficient loc pentru instalarea unui dressing și noptiere pe fiecare parte a patului.

Un pat matrimonial este potrivit pentru cei care își doresc un nivel cât mai ridicat de confort, mai ales dacă unul dintre parteneri are probleme cu somnul sau este sensibil la mișcările celuilalt.

RBagB3RRZLjsW0 CygH2upreedNzgLzT7kjoxYZ7GQladNBeS7vSzshIZWf9NXh72nfEoendYOZgmmfyjkK54H7GHT2nfZpYEgeHOetSgQgHNA T18o7Fg3vCNf8tojptJQ9lypV

https://www.tamos.ro/pat-matrimonial-tapitat-georgia-cu-somiera-rabatabila-si-spatiu-depozitare-piele-eco-alb-clone.html 

 • Paturi cu spațiu de depozitare

Printre cele mai practice tipuri de paturi se numără cele cu spațiu de depozitare, indiferent că este vorba de un sertar, mai multe, sau un sistem cu somieră rabatabilă. În special dacă ai un dormitor de mici dimensiuni, vei reuși să economisești spațiu important. Poți, de exemplu, să depozitezi pernele și pilota sub pat, fără să fii nevoit să le incluzi în dulapul pentru haine.

Un astfel de pat oferă un grad ridicat de eficiență chiar și într-un spațiu de dimensiuni generoase. Poți include sub pat cutii cu obiecte mai mici pe care le folosești rar, pantofii pentru sezonul următor sau chiar jucăriile copiilor.

 • Paturi cu pont

O altă piesă din categoria celor practice este patul cu pont. Acesta implică unul sau două corpuri adiționale deasupra patului, sub formă de etajere sau bibliotecă. În acest fel poți găsi soluții smart la problema de spațiu.

Un astfel de pat este potrivit pentru dormitorul matrimonial, cât și pentru camera copilului, cea din urmă fiind, de regulă, de dimensiuni mai mici. Tocmai pentru că dormitorul copilului este folosit atât pentru dormit, cât și pentru studiat și relaxare, trebuie să incluzi piese de mobilier gândite cât mai bine.

S0X7 6KSOyCS3YCsgQi9 EYuXjOXfLVPpjZEm1UiGfMotgGd8RjuhUeJBuBmmskyY2paz1BowIrin BCz G2bpmIqADyT4dVNXoxZJhAbYkV N SdGZzOzoyyIPI1TZkYv6NmJJ

https://www.tamos.ro/pat-tora-140x200-cu-pont-cu-tablie-tapitata-suport-saltea-si-depozitare-vizon-oak-catifea-blue.html 

De asemenea, acest tip de pat oferă și spațiu de depozitare în ladă, ceea ce îl face soluția perfectă pentru o cameră mică.

 • Paturi cu tăblii

Potrivite unui stil de amenajare clasic sau romantic, paturile cu tăblii la cap și la picioare amintesc de modelele vintage sau retro. În prezent însă tăbliile nu se mai fabrică doar din lemn sau din metal, precum în trecut. Chiar și designul similar cu forma unei coroane, cu patru colțuri principale, este acum înlocuit de modele contemporane.

3xCLbh7phILg2BZa6r2AGArvMr Pn1J71YNRJ6o0y TIsdZewCJlK5xNiL42EKkcuQkOiq2fWssqMRQHey Wrec8s AcOE5Td2EKROfmpVZzuFj51NHjTW616BJiGVFQwkBfonXW

Poți opta pentru tăblii din piele, catifea, lemn subțire, într-o nuanță neutră. Ține cont de faptul că tăblia de la picioare limitează confortul în cazul persoanelor foarte înalte. De asemenea, te poți lovi în somn de aceasta, mai ales dacă te miști mult în timpul nopții.

 • Paturi de o persoană (Pat single)

În cazul celor care locuiesc singuri, patul de o persoană este o opțiune potrivită, dacă nici spațiul nu oferă prea multe oportunități. De asemenea, poți lua în considerare un pat cu o lățime de 90 de centimetri dacă plănuiești să stai temporar în locul în care îl vei instala sau dacă te muți des și ai nevoie de mobilier compact.

1Der1A8IAq 0VnMGX LtBjtdovnkWZzn6y8y1GgpfSnCiNlrsAmJXwttrh5neAWkeJeV2htak1eqpNjB2R0xviVvutwd6MiSe A3SWfxIk4iIttXJNFBPbejg7vGHMb2LN7fo8dw

Acesta este potrivit și pentru camera copilului adolescent, care are nevoie de un spațiu mai mare decât îi poate oferi un pat pentru copii. Nu uita că cei mici cresc repede și patul pentru copii trebuie schimbat pentru a-i satisface nevoile.

Nu este ușor să decizi care sunt cele mai bune paturi pentru tine și familia ta, dar poți să iei în considerare factorii care influențează designul general al casei tale, cât și spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Dimensiunea patului

Dimensiunea patului este importantă nu doar pentru nivelul de confort pe care ți-l oferă, ci și pentru a putea fi instalat cu ușurință în dormitorul tău. Iată care sunt opțiunile:

 • Pătuț pentru nou născuți

Încă din primele momente de viață, patul trebuie să ofere protecție și confort, pentru a încuraja un somn bun, atât de important pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului. Pătuțurile pentru cei mici au în medie dimensiuni de 79x140 de centimetri.

 • Pat single

Paturile potrivite pentru adolescenți sau copiii mai mari au dimensiuni de 90x100 de centimetri.

Ub8fH DAL0MdeWI13pMQo Uk1c 9MY4itlk MZ76Sc0V4A5LbaIrIC0BbTY8FzIqQ BnszRKsBV45o1Jstois9gW9m5sxPSg1HzT5CJ2fhTWGVNaBIktiT9ebG8oFwuPQyCgQQix

https://www.tamos.ro/pat-copii-tapitat-georgia-90cm-cu-somiera-rabatabila-si-lada-de-depozitare-piele-eco-negru-ciocolata.html 

 • Pat dublu

Patul dublu este ideal pentru cuplurile care dorm împreună, dar au limitări serioase în ceea ce privește spațiul din dormitor, cât și pentru camera copilului, dacă vrei să-i oferi mai multă libertate. Acesta are dimensiuni de 140x200 de centimetri.

 • Pat Queen Size

Poate cel mai bun pat pentru un cuplu care își dorește să se bucure de un somn liniștit fără compromisuri, un pat Queen Size are dimensiuni mai generoase decât cel dublu. Mai exact, de 154x204.

 • Pat King Size

După cum spune și numele, patul King Size este creat pentru cei care vor să doarmă regește. Acesta poate fi instalat cu ușurință într-un dormitor mare la casă, dar și într-un apartament mare. Patul are dimensiuni de 160x200 de centimetri.

Important de luat în considerare este și salteaua pe care o vei alege pentru patul din dormitorul tău. Ai la dispoziție opțiuni cu saltele încorporate sau poți alege doar cadrele. Cel mai comod pat este cel care îți susține cât mai corect poziția normală a coloanei și greutatea, iar aceste aspecte sunt influențate în cea mai mare parte de saltea.

Materialul patului

Modelele de paturi din prezent sunt mai prietenoase cu decorurile contemporane, datorită diversității și versatilității tapițeriilor. Cu ajutorul unui pat tapițat vei transforma mobilierul din dormitor în punctul forte al întregii locuințe. Iată ce opțiuni ai:

 • Tapițeria din piele

Tăblia și cadrul patului îmbrăcate în piele oferă un aspect elegant dormitorului, se găsesc în diferite culori, iar acest tip de pat poate fi integrat atât în cadrul unui design luxuriant, cât și într-unul minimalist.

Poți alege pielea naturală sau cea ecologică, ambele oferindu-ți avantajul de a fi ușor de curățat ți întreținut, dar rezistente de asemenea. Doar dacă alegi un pat cu tapițerie albă va trebui să o cureți regulat cu soluții speciale. De asemenea, atenție dacă ai o pisică foarte activă! Aceasta poate să zgârie suprafața din piele și să o agațe cu ghearele.

 • Tapițeria din materiale sintetice

Pentru a te bucura de mai multe culori și texturi, tapițeria din materiale sintetice poate fi potrivită pentru tine. Fie că este vorba de mătase, bumbac sau catifea, poți să alegi modelul patului în funcție de amenajarea dormitorului.

Alege materiale care sunt rezistente la praf și scame și alege tăbliile de pat care au un strat de pus în compoziția interioară, pentru a aduce un plus de confort activităților dinainte de somn, precum cititul.

 • Cadrul din lemn

Paturile cu cadre clasice, din lemn, sunt recomandate în cadrul stilurilor rustice, boeme, dar și cu accente minimaliste sau scandinave. Amenajarea dormitorului va fi cu atât mai plăcută dacă alegi un pat care te duce cu gândul la cabanele de la munte sau la decorul casei de la țară,

Paturile moderne se bucură de tehnologii cu accent pe funcționalitate, dar și o estetică actuală. Documentează-te bine înainte de a face o alegere și optează pentru materiale de calitate, rezistente în timp, dar și pentru dimensiuni care să-ți ofere confortul la care visezi chiar și cu ochii deschiși.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu