Amenajare camera copii si tineret: Ghid complet - Tamos

22/07/2021

Amenajarea unei camere de copii reprezintă un proiect menit să îmbie designul creativ cu nevoile micuților. Ți-am pregătit un ghid complet pentru această sarcină, cu sfaturi, etape și piese de mobilier recomandate.

Copiii, la fel ca și adulții, au nevoie de propriul lor spațiu în care să-ți poată contura o personalitate puternică, să-și pună în aplicare ideile creative, să se joace sau să doarmă liniștiți. 

Este foarte important pentru cei mici să aibă camera lor încă de la o vârstă fragedă, însă aceasta trebuie decorată corect, astfel încât să le poată reflecta spiritul tânăr în adevăratul sens al cuvântului.

Amenajare cameră copii și tineret: pas cu pas

Camera copilului nu înseamnă doar loc de odihnă sau doar birou ori spațiu de joacă, ci trebuie să fie o combinație fericită între toate acestea. Spre deosebire de alte încăperi din locuință, ar fi o greșeală să consideri că designul interior din camera copiilor poate să adere la un stil anume. 

Minimalismul sau clasicismul sufrageriei nu au cum să fie transpuse și aici pentru că toate ideile de amenajare a camerei de tineret dărâmă orice reguli de design. 

Sunt de preferat elementele colorate și formele neobișnuite în favoarea celor standard, impuse de rigorile stilurilor decorative. Vezi mai departe câțiva pași pe care trebuie să îi iei în considerare pentru amenajarea camerei copiilor:

Decorarea pereților

Primul lucru de care trebuie să te ocupi în camera celor mici este pregătirea pereților. Fără îndoială, pereții sunt cei mai buni prieteni ai acestora deoarece, în funcție de vârsta pe care o au, se vor îngriji să nu rămână goi prea mult timp. 

De la afișe, postere și tablouri la table magnetice, notițe și decorațiuni, toate își vor găsi locul pe cele patru ziduri ale încăperii. De regulă, culorile din camerele de tineret trebuie să fie calde și deschise. Opțiunile care rareori dau greș sunt verdele pal, liliachiul, albastrul și galbenul deschis. 

Poți opta și pentru tapet în camera copiilor, cu forme geometrice, combinații îndrăznețe de culori sau chiar o imagine personalizată care să ofere o senzație de dinamism.

9oEQ VfCPP0esGwqip HdMvpWvziGpnawtBuD9CsZzd8ruUYaIHEuPA8VIgFkjYOm Ysj 94ngJkDbY4DtPcUx0rhWfbWnrPBB Mlx0KFI1PDen 73EENCDLDrr99K6vbLdoIMBi

Desenele cu personajele preferate din povești sunt o variantă extraordinară pentru decorarea pereților, la fel și operele de artă personale ale micuților. Panourile decorative de plută ori lemn, inovatoare prin aspectul lor deosebit, se potrivesc și ele pentru amenajarea unei camere de tineret.

Pregătirea podelei

Copiii și adolescenții obișnuiesc să petreacă destul de mult timp pe podea. Așadar, ia în considerare montarea unui parchet din lemn, destul de rezistent, pe care să așezi ulterior și un covor pufos. 

Optează pentru un produs antibacterian, cu strat antiderapant pe verso, realizat din fibre de poliamidă sau polipropilenă, care are firul scurt și este ușor de curățat. Pe lângă un covor care să le ofere copiilor un real confort, poți amenaja la nivelul podelei și zone de joacă sau relaxare cu pernuțe pufoase, pături delicate sau alte elemente care aduc o senzație de căldură.

Montarea corpurilor de iluminat

Lumina este foarte importantă pentru amenajarea camerei copiilor, din mai multe motive. În general, o lumină caldă și difuză protejează ochii sensibili ai celor mici, favorizează somnul și oferă o atmosferă relaxantă. 

Lumina naturală este ideală pentru că, astfel, cei mici nu-și vor forța vederea, mai ales atunci când lucrează la birou. Aceste senzații create de lumină ajută la starea de bine a celor mici și îi ajută să vadă lumea printr-un filtru pozitiv. 

Montează un candelabru sau o lustră cu design deosebit pe mijlocul camerei pentru o notă de originalitate și dramatism. În zona patului poți amplasa o veioză sau aplice de perete, iar pe birou o lampă specială. 

Pentru amenajarea camerei de copii poți lua în calcul și ghirlandele luminoase instalate de-a lungul tavanului sau agățate de alte obiecte decorative, care să aducă o atmosferă de poveste în încăpere. 

Mai mult, acestea se găsesc și în forme de animale ori figuri geometrice care aduc o notă distractivă într-un spațiu dedicat copiilor.

Alegerea mobilierului

Pat sau canapea extensibilă pentru amenajarea camerei copiilor? Totul depinde foarte mult de spațiul disponibil, dar și vârsta micuților. Deși piesele masive nu-și găsesc locul în dormitorul copiilor, mobila pentru tineret trebuie să includă un pat confortabil și un dulap suficient de mare pentru a putea depozita în el haine, lenjerii și alte lucruri de care aceștia au nevoie. 

De altfel, la alegerea mobilierului ar fi de preferat să optezi pentru dormitoare complete de copii sau dormitoare pentru tineret în cazul adolescenților pentru a avea la dispoziție și spațiu de depozitare.

EqMYzV FQjq65bUbRxhxMwJSJ7daRowL4DqV0Ub J63gmjLPzzp4 WLDqy8Cx54CiX0xWdWpfszTb1sd LP8QWpog4vV0Xa 1MYKed5L7zhfT DPKn7lvJ DTSvQb5G1Th1149G4

De obicei, la capitolul mobilă pentru copii minimalismul câștigă, dar nu trebuie pierdut din vedere faptul că nevoile celor mici se schimbă de la o zi la alta. Mobila dintr-o cameră de tineret poate include și corpuri suspendate de tipul polițelor sau corpuri mai mici care să ajute la salvarea spațiului.

Amplasarea biroului

Există o mulțime de modele de birouri pe care le poți alege pentru amenajarea locului de studiu. Ai grijă să optezi pentru un produs comod, care să-l inspire și să-i susțină creativitatea. 

Este important ca masa de birou să fie spațioasă și să achiziționezi unul dintre cele mai confortabile scaune ergonomice pentru camera copilului. 

În imediata apropiere a biroului trebuie să-și găsească locul și dulapurile de cărți unde copiii să-și poată depozita produse necesare studiului, dar și decorațiuni, jucării sau alte accesorii.

Amenajarea ferestrelor

În camera copiilor trebuie să te asiguri că lumina naturală va pătrunde nestingherită pe tot parcursul zilei și că poți face suficient de întuneric atunci când este timpul pentru somn. 

Astfel, pentru amenajarea camerei copiiilor ai nevoie de perdele transparente, într-o culoare deschisă și draperii opace sau semiopace, care să aibă imprimeuri simpatice cu flori, animale, personaje din desene animate ori păsări. Acordă atenție grosimii materialelor ca să nu încarci prea mult camera.

Amenajare cameră copii și tineret: 5 piese de mobilier recomandate

Atunci când alegi articolele necesare pentru amenajare cameră tineret trebuie să ții cont că este necesar să obții un spațiu confortabil și jucăuș, dar totodată și perfect funcțional. 

Pe măsură ce copiii cresc, nevoile lor se schimbă, așa că de la un pat generos și până la dulapuri pentru depozitare, totul trebuie ales și luând în considerare aspectele practice, nu doar pe cele ludice. Iată câteva piese de mobilier recomandare pentru amenajarea camerei copiilor:

Pat copii tapițat Georgia 90 cm

 6p5QSibidYYtuXT4kXLpz XfOtZIWtexpby5dHzH43N42uWKZDyq0yRr0Qlx Qm3sa4XvAMPve40X8uiZNl 3j4FWgGjx7YqCRFVRC4wbCVgTcjZZHkUFXYTNQryn80fMw JLyN

Unul dintre cele mai bune paturi pentru copii, acest model tapițat cu somieră rabatabilă și ladă de depozitare este perfect pentru cei mici. Patul tapițat Georgia este configurabil, are picioare cromate, sistem de susținere solid și cusături de tapițerie cu bandă de întărire.

Dulap haine Linea 1 ușă

Da6GT2O2Q0Xn PyAkBXgy2C1Qlz7o6AQS4a2HKwASYzVD NWuPm5o8PTx8UXaNCjMWsZbn  LAIQe FzpuXxSkBOD6fy1j8BX WNtHArptsJU913r9ACfVF9eWxQoM2Q3hVdGlw5

Dacă vorbim de amenajare cameră de tineret îngustă atunci trebuie să-ți îndrepți atenția că piese de mobilier adecvate. În cazul în care nu ai loc pentru un dressing mai mare poți alege un dulap de haine Linea cu o ușă ce se poate monta cu deschidere pe partea stângă sau dreaptă, din PAL Sonoma, dublu melaminat. 

Acesta are o lungim de 45 cm, adâncime de 52 cm și înălțime de 200 cm și se potrivește de minune pentru amenajare cameră copii fată și băiat sau amenajare cameră mică pentru 2 copii deoarece fiecare poate avea corpul său de mobilă dedicat.

Dulap suspendat Modus 110

XFMM F8FnbbtojDVg25qeRzSdm A7spnGbAALltzXcZq4vDioHZoMJh5GaNQlnPEoQLjyjaLpiET1WoxSIhKjwogYoZVNCnKS512m UH KjC 3vBSpS9lNyRFOlbghNphAfr9U0V

Pentru amenajarea camerei copiilor este indicat să folosești cât mai mult spațiul pe verticală și să lași zonele libere la nivelul podelei. Dulapul suspendat Modus 110 este potrivit pentru cărți, jucării, decorațiuni sau alte accesorii. 

Este realizat din PAL Oak și MDF Alb Gloss, are o lungime de 110 cm și o lățime de 37 cm și poate fi asortat și cu alte piese din colecția Modus disponibile pe https://www.tamos.ro/.

Birou Modus 3 sertare

ScxTuy A4xSwz8TH5ovUhdtOw8xOmqfJOJ8cDya15aLlNI8GizFj  4s2mJGuZ8SkNucOf GGV2i60JW QhOLbLgCnOi28UlvlO7reGFoFInhwBFnNtbtFOJU3PHPGipl00U5IcP

Indiferent de vârsta copiilor, aceștia trebuie să aibă în camera lor și un birou. Dacă sunt mai mici îl pot utiliza pentru desenat și colorat, iar în cazul adolescenților pentru studiu.

Biroul Modus este confecționat din PAL melaminat de 16 mm și beneficiază de trei sertare spațioase pentru organizarea și depozitarea accesoriilor.

Dormitor de copii Modus 1

Pcmkf3pqaYWcE Te4GuEFO29HkFJO2S6O9wfG2tu3D7zJO0yQtdPGiL24AE3paA0pcucuQJr44y0IOP4DukJbYhuVZ B15nN80PwuEgTmGPe NgpR3XQLxepK3RBBku0K4gODEbS

În situația în care vrei un ansamblu complet pentru amenajarea unei camere pentru copii, poți alege dormitorul Modus 1. Acesta include un pat tapițat cu somieră rabatabilă și ladă de depozitare, dulap în două uși, noptieră, birou, coloană cu rafturi și două sertare și un dulap suspendat pentru cărți. 

Practic, beneficiezi de toate articolele necesare în camera copilului, mai exact cinci corpuri independente ce se pot monta în diverse compoziții, fără să depui prea mult efort să cauți tot felul de piese care să fie compatibile între ele.

Sfaturi pentru amenajarea camerei de copii și tineret

Chiar dacă poate părea o sarcină ușoară, amenajarea camerei copiilor reprezintă o adevărată provocare. Cei mici sau adolescenții au o mulțime de nevoi, dar și numeroase preferințe care se pot schimba chiar și de la o zi la alta. Îți recomandăm câteva sfaturi utile care te vor ajuta să decorezi dormitorul copiilor:

Lasă cât mai mult spațiu liber

Nu aglomera camera copilului cu prea multe piese de mobilier. Centrul încăperii trebuie să fie liber pentru ca micuții să se poată juca în voie sau să aibă loc suficient și pentru alte activități.

Amintește-ți că siguranța este pe primul loc

Într-o cameră pentru copii trebuie să primeze confortul, dar și siguranța. Prin urmare, ai grijă să nu montezi o podea prea alunecoasă, încearcă să păstrezi o temperatură optimă de 20-22 de grade Celsius ca să eviți supraîncălzirea celor mici, renunță la sursele de lumină artificială prea intense, montează protecții pe muchiile și colțurile pieselor de mobilier sau alege articole cu marginile rotunjite.

Folosește culori neutre, deschise

Dormitorul copiilor va arăta mai spațios și luminos dacă optezi pentru nuanțe calde, deschise. Desigur, poți alege și câteva pete de culoare, dar ai grijă ca acestea să se rezume la perne decorative, perdele, așternuturi, jucării sau decorațiuni. 

Chiar dacă trebuie să fie colorată și distractivă, camera copilului nu trebuie transformată într-un curcubeu.

Amenajează o zonă de joacă

Ai nevoie doar de un covor frumos colorat, un taburet, un fotoliu pentru copii sau o ladă cu depozitare unde micuții să-și poată așeza obiectele și să se joace în voie.

Utilizează obiecte pentru organizarea lucrurilor

Oferă-le copiilor șansa de a-și depozita lucrurile în ordine în cutii speciale, coșuri sau lăzi colorate. Ia în considerare și astfel de produse la amenajarea camerei, iar astfel îi vei putea obișnui pe cei mici să fie ordonați și să-și păstreze cărțile, jucăriile și accesoriile la locul lor.

 

Ia în considerare recomandările noastre pentru amenajarea unei camere pentru copii dacă îți dorești să obții un spațiu funcțional, dar în același timp frumos decorat și aspectuos. 

Timpul pe care cei mici îl petrec în dormitor trebuie să fie unul prețios, iar designul acestuia le poate influența starea mai mult decât îți imaginezi, așa că încearcă să le creezi un spațiu deosebit cu piese de mobilier de calitate și mici detalii care să le ofere liniște, confort și relaxare.