Gerrit Rietveld, un Jules Verne al decoratiunilor interioare

06/09/2012
Gerrit Rietveld, un Jules Verne al decoratiunilor interioare

Olandezul Gerrit Rietveld (1888-1964) a fost unul dintre designerii si arhitectii cei mai importanti ai secolului XX. Rietveld reuseste sa creeze obiecte de mobilier care au revolutionat si marcat viitorul decoratiunilor interioare. Cele mai importante opere ale sale sunt: scaunul in rosu si albastru (1918-1923) si casa Rietveld-Schröder (1924).

Legendarul scaun in rosu si albastru

Una dintre cele mai importante merite ale lui Rietveld este faptul ca a reusit sa transforme obiecte de mobilier si diferite constructii in linii simple, in adevarate opere de arta moderne si abstracte. Acesta a reusit acest lucru inlocuind culori precum negru, alb si gri cu nunatele primare: galben, rosu si albastru. Faimosul sau scaun, scaunul in rosu si albastru, a fost proiectat initial in 1918 in nunate neutre (alb si negru), dupa care, in 1923, Gerrit Rietveld revine asupra acestei opere si ii confera aceaste nuante marcante: rosu, albastru si galben.

Scaunul in rosu si albastru a devenit ulterior un element de baza in decoratiunile moderne, minimaliste si contemporane, potrivindu-se perfect intr-un design completat si de alte obiecte de mobilier abastracte, cu un aspect inedit.

Scaunul in Zig Zag

Ulterior, dupa 1930, Gerrit Rietveld apeleaza la materiale inovatoare precum lemnul sau aluminiul pentru a-si experimenta noile idei. Asa ia nastere un alt obiect de mobilier inedit si extraordinar, la fel de extravagant si abstact ca si scaunul in rosu si albastru: Scaunul in Zig Zag, creat in 1932. Multi dintre specialistii in domeniu au apreciat faptul ca Gerrit Rietveld a anticipat inca din anii 1920 un  curent ce avea sa se dezvolte abia dupa anii 2005, si anume conceptul de Do It Yourself, idee care promoveaza personalizarea locuintelor si a mobilierului, indiferent ca vorbim se scaune, dulapuricanapele sau mese. Rietveld considera ca locuinta este emblema vietii noastre si ca ea trebuie sa exprime modul in care noi percepem realitatea si viata.

A fost unul dintre cei mai vizionari designeri si arhitecti, reusind sa anticipeze evolutia pe care urma sa o aiba designul interior.