Case in stil englezesc: Sfaturi pentru amenajarile interioare - Tamos

20/06/2022
Case in stil englezesc: Sfaturi pentru amenajarile interioare

Din multitudinea de stiluri de design interior, stilul englezesc se impune prin confort, eleganță și acea sobrietate tipic britanică. Toate casele în stil englezesc sunt ușor de recunoscut încă dinainte de a le trece pragul, datorită multor elemente definitorii ale construcției.

Însă, principalele caracteristici se regăsesc în stilul de amenajare al locuinței, despre care îți vom spune tot ce trebuie să știi.


Ce înseamnă stilul englezesc

Stilul englezesc este confundat uneori cu stilul clasic de amenajare interioară și nu se poate spune că această asociere este total eronată. Indubitabil, acest stil este unul clasic, însă are o serie de particularități care fac diferența între casele în stil englezesc și celelalte amenajate în stil clasic.

Aceste caracteristici au început să se contureze clar la finele secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, atunci când Anglia a cunoscut o perioadă foarte prosperă.

Stilul englezesc are la bază o îmbinare dintre două tipuri de stiluri de design interior, respectiv stilul victorian și stilul georgian. De la fiecare au fost împrumutate elemente distinctive care amintesc de eleganța și bunăstarea societății britanice de la acea vreme.

Desigur, stilul a suferit anumite schimbări de-a lungul timpului și s-a adaptat vremurilor moderne, însă aceste caracteristici s-au păstrat, devenind detalii distinctive pentru casele în stil englezesc.

 

Caracteristicile stilului englezesc de design interior

După ce am amintit de elementele distinctive specifice stilului englezesc, e timpul să aruncăm o privire mai de aproape, pentru a te ajuta să-ți dai seama dacă acesta este un stil de design interior care ți se potrivește.


Mobilierul scump, din lemn masiv

Alegerea tipului de mobilier pentru amenajarea interiorului este un pas important în cazul caselor în stil englezesc, pentru că mobila este unul din acele elemente definitorii. La acest capitol, nu trebuie să te gândești la bani, pentru că mobilierul este unul scump, realizat din lemn masiv și cu aspect impunător.

Din decor, nu trebuie să lipsească o bibliotecă masivă, fotoliile, canapelele, mesele întinse și scaunele cu încrustații și ornamente.


Culorile

Interiorul unei case în stil englezesc trebuie să fie sobru și totodată primitor, iar cromatica joacă un rol important în crearea unei astfel de atmosfere. Predomină nuanțele de maro care sunt potrivite pentru mobilă precum și cele de bej, auriu, gri - pentru celelalte elemente din încăpere.

Tapițeriile pot fi decorate în pasteluri, însă niciodată nu sunt folosite culori foarte stridente.


Elementele florale

Atmosfera caselor în stil englezesc este înviorată și cu ajutorul elementelor florale, folosite în special pentru decorarea pereților. Tapetele cu motive florale sunt intens folosite în astfel de amenajări, însă poți găsi aceste elemente și în tablouri, abajururi sau pe tapițerii.

Motivele florale pot fi înlocuite sau completate și cu diferite modele cu linii și buline, respectând însă regulile cromatice enunțate mai sus.


Șemineul

În casele englezești vechi, șemineul era un element nelipsit, întrucât reprezenta la acea vreme principala sursă de încălzire în casele aristocraților. Mai mult de atât, zona șemineului era și un loc perfect pentru relaxare, iar acest element constituia și o importantă piesă de decor.

Cu timpul, rolul practic al șemineului a fost estompat de mijloacele moderne de încălzire, însă acesta a rămas un detaliu definitoriu pentru casele în stil englezesc. În prezent, șemineul este mai degrabă un simbol a luxului, fără însă a depăși limitele bunului gust.

 

Idei și sfaturi pentru amenajarea interioară a locuinței

Pexels Photo 9566052


Dacă am reușit să-ți stârnim interesul cu privire stilul englezesc, vom continua cu unele idei de amenajări interioare pentru fiecare încăpere în parte.

Se poate spune că amenajarea unei locuințe în stil englezesc are ceva în comun cu amenajarea unui penthouse, pentru că suprafața este una similară. Diferența este dată de faptul că, în general, casele în stil englezesc sunt construite pe două etaje, în timp ce un penthouse este dispus pe un singur nivel.


Dormitorul

Indiferent că vorbim despre mobilarea unui dormitor rustic, a unui dormitor în stil scandinav sau a unuia în stil englezesc, piesa cea mai importantă este patul. Toată mobila pentru dormitor se alege în funcție de acest element, care - în cazul nostru - trebuie să fie impunător și extrem de confortabil.

Cel mai potrivit model de pat într-un dormitor în stil englezesc este unul cu tăblie tapițată la capăt, cu picioare înalte și o ramă din lemn masiv.

Lemnul trebuie să fie ornat cu diverse încrustații, aceleași elemente decorative regăsindu-se și în cazul dulapului și al noptierelor.

Lenjeria de pat poate fi din mătase sau alte materiale fine, decorată cu broderii sau detalii florale. Pernele de diferite dimensiuni și draperiile grele cu motive florale sunt alte elemente care completează decorul unui astfel de dormitor.


Livingul

Atmosfera unui living în stil englezesc insuflă întotdeauna căldură și confort, fiind perfect adaptată vremii reci și ploioase caracteristice Marii Britanii.

Elementelor clasice de mobilier pentru living li se adaugă unul sau două fotolii masive care se amplasează în fața șemineului, cu o mică măsuță între ele. Chiar dacă nu ai șemineu, fotoliul tipic englezesc nu trebuie să lipsească din living

Canapeaua se amplasează de obicei în mijlocul încăperii, lăsând loc pe laturi pentru bibliotecă. De obicei, aceasta ocupă un perete întreg, iar rafturile sunt folosite doar pentru cărți, nu și pentru diferite obiecte decorative.

Măsuța de cafea plasată în fața canapelei trebuie să arate la rândul ei ca un obiect de artă, fiind realizată din lemn cu încrustații.


Pexels Photo 1918291 Op


Biroul

Biroul trebuie să fie amenajat în aceeași notă impunătoare, asigurând totodată condițiile specifice unui spațiu de lucru cu toate facilitățile necesare. Mobilierul de birou este compus în principal din masa de lucru, scaunul de birou și spațiile de depozitare pentru diferite documente.

Masa de lucru trebuie să fie un birou din lemn masiv, cu un aspect clasic, dar care să-ți permită să folosești tehnologia modernă. Și scaunul de birou trebuie să îmbine în mod armonios calitățile unui scaun ergonomic modern cu aspectul unuia clasic.

În ceea ce privește spațiile pentru documente, acestea pot fi reprezentate din unul sau mai multe dulapuri din lemn sau câteva rafturi etajate. De asemenea, în măsura în care spațiul îți permite, poți amplasa și în birou un fotoliu comod, tapițat cu piele sau catifea.


Bucătăria

Este cunoscut faptul că servirea mesei reprezintă un adevărat ritual pentru englezi, iar aceasta se reflectă și în stilul de amenajare a bucătăriei. Casele în stil englezesc includ în mobilierul de bucătărie și o canapea sau un fotoliu din care cei care urmează să fie serviți pot urmări cum este preparată masa.

De aceea, bucătăriile englezești sunt de obicei amenajate în stil insulă, cu spațiul pentru gătit plasat în mijlocul încăperii. Totul este ordonat și curat, iar vesela și ustensilele de bucătărie au locurile lor bine stabilite.


Baia

Chiar și baia unei case în stil englezesc poate fi un loc potrivit pentru amplasarea unui fotoliu sau a unei canapele confortabile.

Băile amenajate în acest stil sunt spațioase, cu elemente de mobilier care pot fi mutate ușor.  De obicei, cada este din fontă și are picioare din metal, iar instalațiile sanitare au un aspect vechi.

 

Pexels Photo 3288104


Înainte de a lua o decizie în privința amenajării locuinței, trebuie să îți acorzi puțin timp pentru a studia care sunt stilurile de design interior. Stilul englezesc nu se potrivește chiar la orice tip de locuință și din acest motiv este recomandat să te informezi temeinic înainte de a lua o decizie.

Sperăm că sfaturile de amenajări interioare pe care ți le-am oferit au fost suficiente pentru a te ajuta să îți faci o idee clară despre stilul englezesc și despre tot ceea ce presupune acesta.