Dormitor în stil scandinav. Cum alegi mobila și accesoriile - Tamos

15/11/2021
Dormitor în stil scandinav. Cum alegi mobila și accesoriile

Dormitorul în stil scandinav este potrivit celor care caută liniștea și confortul după o zi grea, care vor să lase tehnologia la ușa camerei și care iubesc natura și simplitatea. 

Descoperă cum poți obține un dormitor în stil scandinav, care sunt caracteristicile cheie ale acestui stil de amenajare interioară și cum alegi mobila, culorile, materialele sau decorațiunile specifice.


Ce înseamnă stilul scandinav în design interior?

Stilul scandinav s-a conturat prin anii ‘50, nordicii punând accent pe simplitate, decor modern, cald și luminos, și o eleganță aparte dată de spațiul aerisit și minimalist. Mobilierul este multifuncțional, iar materialele sunt de proveniență cât mai naturală.

Inspirat de clima și peisajele țărilor din nordul Europei - Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda și Danemarca, stilul scandinav se caracterizează printr-un decor simplu, cu o atmosferă calmă și relaxantă, numai bună de implementat într-un dormitor. Spațiul nu este încărcat, aerul are o notă de prospețime, iar plantele se regăsesc în armonie cu restul obiectelor și cu lumina naturală, care le scaldă din plin pe timpul zilei.

Care sunt caracteristicile design-ului interior în stil scandinav

Finisajul alb

Noptiera MONTELLO 2 sertare


Albul are avantajul de a crea senzația de spațiu mărit și luminozitate sporită, ceea ce este ideal pentru un decor scandinav. Poți vopsi pereții în alb, pentru a arăta precum ținuturile înzăpezite din nord, sau poți alege mobilier din lemn masiv de culoare albă, ușor de integrat în design-ul general al camerei.

De asemenea, finisajele albe pe oricare piesă de mobilă sau decor atrag lumina naturală și o reflectă, perpetuând o senzație de liniște, calm și ordine, de parcă timpul ar sta în loc pentru tine. Desigur, ușoara monotonie va fi alungată prin restul accentelor de culoare, specifice ambientului scandinav.


Design-ul funcțional

Stilul nordic pune accent pe simplitate, obiecte puține, dar practice. Cu toate acestea, dormitorul are rolul exclusiv de refugiu pentru somn și liniște. Astfel, din această încăpere vor lipsi electronicele și alte gadget-uri care pot agita mintea și privirea. Camera este un loc de regăsire, adunare a gândurilor și izolare față de lumea tehnologizată și grăbită din ziua de azi.


Decorațiunile minimaliste

Pat matrimonial LINEA


Stilul scandinav pune accent pe decorul minimalist, așa încât acesta trebuie să fie unul relaxant și neîncărcat. Texturile, culorile și print-urile sunt puține, armonios echilibrate, iar materialele folosite sunt pe cât posibil de proveniență naturală și sustenabilă. 

Într-un dormitor scandinav se pot întâlni obiecte precum: un coș de răchită, țesături din lână, lenjerie sau covoare cu motive tradiționale, lămpi din metal, decorațiuni din lemn, fotografii de familie, accesorii din cupru sau sticlă.

Pereții albi, decorați cu imagini alb-negru, contrastele puternice dintre piesele mari, în nuanțe șterse, și accentele intense, în culori reci, mix-ul de țesături naturale, cu modele împletite, print-uri etnice sau geometrice, sunt, de asemenea, idei de amenajări interioare adesea puse în practică de scandinavi. 


Plantele decorative

Așa cum am menționat, nordicii sunt iubitori de natură, armonie și viață într-un ritm lent, ceea ce înseamnă că plantele se pliază foarte bine unui stil cu astfel de principii. 

Orhideele albe, aloe vera, filodendronii, ficușii, planta șarpe, iederele și alte specii curgătoare, monstera, crenguțele de copac în vaze de sticlă, dar chiar și măslinii, smochinii, arborele de cauciuc și alte plante verzi mai puțin specifice nordului, se pot integra cu succes în decorul unei case sau al unui apartament în stil scandinav.


Scandinav Living Room Full Of Plans


Mobila din lemn

Mobila în stil scandinav este simplă, cu linii clare, fără prea multe detalii și accesorii care să încarce vizual. Lemnul masiv este cel mai utilizat material de adepții acestui stil, care amintește de frumoasele păduri nordice. 

Omul scandinav se folosește de tot ceea ce îi oferă natura, o respectă și o iubește, fără să facă risipă. De aceea, obiectele de mobilier se rezumă la strictul necesar, spațiul nu este aglomerat, iar piesele multifuncționale sunt preferate.


Lumina naturală

Lumina naturală este pe cât posibil inclusă în casele în stil scandinav, oamenii și plantele bucurându-se de beneficiile multiple ale acesteia. Totuși, perioadele însorite durează mai puțin în nordul Europei, așa încât corpurile de iluminat sunt o necesitate. Principiul minimalist se respectă și aici, astfel că lămpile, aplicele sau veiozele sunt simple, cu design plăcut și emanând lumină caldă, difuză.


Atmosfera hygge

Danezii au conceptul de hygge, adică un sentiment aparte de intimitate, confort, liniște și armonie, care înglobează dorința de a fi și a te regăsi “acasă”. 

Această calitate de hygge a unui spațiu are o perspectivă largă de simțiri, de la mirosurile familiare care ne induc o stare de bine, gusturile care ne fac zilele și clipele mai frumoase, oamenii dragi și texturile care ne îmbie la relaxare, visare și odihnă.

Hygge este ideal de implementat în dormitor, locul care trebuie să fie confortabil și liniștitor. Păturile călduroase, pernele moi, parchetul din lemn natural, plantele verzi, lumina care pătrunde prin ferestrele mari și neacoperite, fotografiile cu oamenii și momentele speciale din viața noastră sunt câteva idei de elemente pline de hygge.


Cum obții stilul scandinav în dormitor

Culorile

Pat copii tapitat GEORGIA


Amenajarea în stil scandinav pornește de la stabilirea unei cromatici specifice, în tonuri de alb, albastru, gri, verde, maro sau negru, întocmai cu peisajele reci și friguroase ale pădurilor de conifere înzăpezite și ale mărilor înghețate și tulburi din nord.

Nuanțele nude și subtile primează, alături de alb, căci scandinavii caută liniște, intimitate și confort atunci când amenajează dormitorul. Accentele închise, de albastru și verde, alături de accesoriile din cupru sau metal, sunt utilizate pentru crearea unor contraste aparte, reci, precum natura ce îi înconjoară.


Materialele

Amenajarea dormitorului în stil scandinav se concentrează pe alegerea pieselor de mobilier din materiale naturale, rezistente și calitative. Datorită întinselor păduri de conifere din nord, lemnul masiv de fag, frasin sau pin este adesea întâlnit într-un dormitor în stil scandinav. 

Fibrele deschise la culoare sunt preferate, de cele mai multe ori nefiind nevoie de intervenții coloristice asupra lemnului. Acesta este pus în valoare, iar design-ul unic oferit de natură își are loc de cinste în decorul nordic. 

Podeaua este cel mai adesea din lemn, iar covoarele în stil scandinav sunt pufoase, moi, în forme iregulate, sau din țesături simple, cu motive folclorice sau geometrice.


Decorațiunile

Decorațiunile minimaliste, din sticlă, piatră, răchită, cupru, metal sau lemn sunt nelipsite. Tablourile, fotografiile, suporturile pentru reviste sau lumânări, plantele, pernele moi și păturile călduroase, din bumbac, in sau lână, sunt doar câteva dintre elementele obișnuite ale unui decor în stil scandinav.

Tapetul este rar întâlnit în acest stil de design interior, însă atunci când apare pe un perete de accent, constă în pattern-uri florale, geometrice sau foarte simpliste, în culori șterse, nuanțe de alb sau reprezentări ale naturii. 


Mobila 

Dormitor complet ARISA ProNordicii preferă mobila modernă, în stil minimalist, dar multifuncțional. Mesele și scaunele în stil scandinav sunt cele cu suprafețe rotunde și adesea doar cu trei picioare de susținere. Spațiile de depozitare sunt de cele mai multe ori ascunse, simple, formate din rafturi, cuiere și suporturi cât mai puțin elaborate.

Dormitorul ar trebui să conțină ca piesă de rezistență un pat spațios și foarte confortabil, aranjat în straturi, cu perne, pături și lenjerie de calitate, din fibre naturale și plăcute la atingere. Adaugă noptiere sau o comodă aerisită, cu doar câteva obiecte de strictă necesitate, precum o carte sau câteva reviste.

Pentru o iluminare corespunzătoare, alege lămpi și aplice metalice, iar pentru a păstra ordinea din șifonier optează pentru un suport de haine, pe care să-l utilizezi strict pentru vestimentația de care ai nevoie a doua zi. Dormitorul poate include și un dulap, dar acesta trebuie să conțină doar acele piese pe care într-adevăr le porți.

Podeaua din lemn poate fi lăsată liberă, dar dacă îți place ca dimineața să pășești pe un covor pufos, atunci alege unul din lână. Pentru depozitare, optează pentru câteva cutii din materiale naturale sau atașează rafturi și etajere simple de-a lungul unui perete. Înfrumusețează camera cu plante, fotografii, tablouri, lumânări parfumate și lucrușoare personale, care să-ți inspire hygge.

Îmbrățișează stilul scandinav dacă vrei să ai în dormitor un adevărat refugiu, unde liniștea, simplitatea, confortul, odihna și sentimentul de “acasă” să te învăluie și să îți aline grijile de peste zi.