Amenajarea unui apartament duplex. Ponturi pentru alegerea mobilei potrivite - Tamos

20/12/2021

Amenajarea unui apartament duplex poate fi o provocare, dar oferă și multe oportunități de exersare a spiritului estetic. Dacă vrei să afli ce este un duplex, care sunt regulile de urmat în ceea ce privește amenajarea interioară a acestuia și cum alegi mobila potrivită, rămâi cu noi și descoperă în cele ce urmează:


Ce este un duplex?

Un apartament duplex reprezintă o soluție arhitecturală prin care sunt îmbinate două camere sau spații cu funcționalitate diferită într-o singură încăpere. Deși zonele sunt delimitate, ele formează un tot unitar, spațiul fiind mai mare și mai aerisit. 

Totuși, există apartamente duplex de dimensiuni reduse, scopul fiind tocmai acela de a profita de spațiul suplimentar pe verticală, în detrimentul unei mai mari amprente la sol.

În general, livingul este despărțit de dormitoare printr-o scară interioară, cele din urmă aflându-se la etaj. De asemenea, apartamentele duplex pot fi amenajate în cadrul mansardelor, ceea ce le face potrivite pentru un decor rustic sau scandinav.

Amenajarea unui apartament duplex: Reguli de urmat

1. Delimitează clar zonele din casă

Dacă duplexul tău este amenajat pe orizontală, asigură-te că dormitoarele beneficiază de intimitate și confort. Livingul open space poate fi delimitat de bucătărie prin montarea unor plăci de gresie cu model diferit sau prin utilizarea covoarelor. 

Un minibar poate acționa ca un perete despărțitor. La fel poți proceda în cazul zonei de luat masa, care poate ieși în evidență printr-un perete de accent și un covor care să cuprindă întregul set de masă și scaune. O altă modalitate pentru a delimita spațiile ar putea fi iluminarea diferită sau o zonă înălțată prin intermediul a două-trei trepte care să facă o trecere lină.

Unele lofturi spațioase sunt concepute având scări interioare, care să facă diferența între zona de zi și zonele private - dormitoarele. Indiferent de poziționarea acestora pe un anumit nivel, ele pot fi amenajate în mod obișnuit, sub forma unor încăperi private, cu ușă, sau chiar într-un concept de open space, singura delimitare fiind cu zonele de zi de la nivelul inferior.

2. Amenajează scara interioară

Având în vedere că ocupă mult spațiu și este imposibil de ascuns, fă din scara interioară un adevărat punct focal, care să scoată întregul apartament din anonimat. Decorul interior poate fi avantajat de un astfel de element arhitectural, ce poate fi utilizat și ca spațiu de depozitare.

Peretele adiacent pe lângă care treci când vrei să ajungi la camerele de la etaj poate fi scos în evidență prin înfrumusețarea lui cu fotografii, opere de artă sau oglinzi. Scara poate fi decorată în stil Art Nouveau sau orice alt stil de design care se potrivește cu restul interiorului. Adaugă benzi LED sau aplice interesante de-a lungul pereților sau a treptelor.

3. Grupează piesele de mobilier după funcționalitate

ODxlr0m3LjdBpPqVdz3qi95aDhXc9BxJRXr1teePVsBmjPFq J1Rt181Ap GSpxir9UejhV URh5XypOhTM1D7yDQ2JoeY6R8XiWJ8EWx64CqJBdpyK4VWO5Aw6 KWSnOHWY5tsu

Pentru păstrarea unui spațiu organizat și a unui apartament aerisit, grupează piesele de mobilier în funcție de scopul pentru care le folosești. Zona de dining cuprinde masă și scaune, livingul poate fi reprezentat de o canapea, o comodă și o măsuță de cafea. 

Bucătăria open space poate fi compusă din câteva piese modulare, o insulă și electrocasnicele de care ai nevoie. Într-un colț, poți amenaja o bibliotecă și un fotoliu, un lampadar și câteva plante.

4. Profită de avantajul pereților înalți

Amenajarea unui apartament duplex trebuie să țină cont de pereții de dimensiuni mai mari decât în mod obișnuit. Spre deosebire de amenajarea unui apartament simplu la bloc, unul duplex poate beneficia de ferestre generoase prin care poate pătrunde multă lumină naturală. 

Perdelele ar trebui să fie pe măsură, însă dacă ești adeptul stilurilor de design minimalist, atunci te poți bucura de toată lumina, fără să acoperi ferestrele. Dacă rămân totuși pereți înalți și goi, aceștia reprezintă cadrul ideal pentru un decor original și interesant. Spre exemplu, poți expune un tablou de dimensiuni mari sau un fototapet care să atragă toate privirile.

5. Decorează cu plante

Un tavan înalt este exact ceea ce ai nevoie în cazul unor plante capabile să crească mult în înălțime. Amenajarea unui duplex îți dă ocazia de a integra în decor tot felul de plante exotice, care să purifice aerul și să inducă o atmosferă aparte. 

Nu trebuie să te limitezi la suculente și alte plante de dimensiuni reduse. Ficușii, palmierii, Monstera, măslinii, portocalii, smochinii, arborii Yucca, filodendronii, arborii de cauciuc sunt opțiuni spectaculoase pentru interior.  

De asemenea, poți decora scara interioară sau zonele superioare cu plante curgătoare care să fie vizibile din zona de zi, creând o amenajare unitară și surprinzătoare.

Cum alegi mobila pentru un apartament duplex: Ponturi utile

Alege mobila în funcție de stilul de design abordat

Stilul scandinav: dormitor alb, living cu o canapea extensibilă simplă și măsuță de cafea din lemn, dining cu masă din lemn și scaune din metal.

Stilul industrial: amenajare masculină în culori reci și închise, elemente arhitecturale la vedere, living cu mobilă simplă și metalică, baie cu duș walk-in, corpuri de iluminat suspendate, obiecte de decor cu mecanisme și instalații.

Stilul clasic: living cu șemineu, canapea și fotolii dispuse simetric, dormitor cu pat tapițat, noptiere și lămpi, zonă de lectură cu plante și bibliotecă, baie cu cadă vintage cu piciorușe.

Stilul rustic: dormitor cu pat și decorațiuni din lemn, living cu grinzi expuse, șemineu și covor tradițional, elemente naturale și blană artificială, baie simplă cu duș sau cadă.

Optează pentru un design unitar

Un design unitar avantajează apartamentele duplex deoarece conferă personalitate și senzația de ordine. Trecerea dintr-o zonă în alta este lină, previzibilă, iar confortul este asigurat.

Investește în mobilă de calitate, adaptată spațiului

Nu face compromisuri în ceea ce privește maximizarea spațiului. Profită de arhitectura originală a unui duplex și achiziționează piese de mobilier pe măsura apartamentului. Unele zone ar putea fi mai înghesuite, în timp ce altele oferă mult spațiu liber. Integrează-le armonios în design, optând pentru mobila care se potrivește perfect.

Idei de amenajare a unui apartament duplex

NzhY6SiLBEB2JR64cB Ww0091XBHg8Fh4okP9CbRRMkDE0eryt83nb5Azx B9Dp2Na8 24x7DJc7dv3KbNTQimJf MbWr9GnxL5nm0D6rEGI5XMTYb0YriUST3aNZZLd5RsOECOX

O amenajare în stil minimalist cu elemente industriale. Patul din imagine poate fi comandat de aici.

VvQ3FCojCGosUlqUmuGrRSefdMamB3PEaJgBAJ1hhI5adijgw ETQ9J0WxllDi1QpN468y7sp1TuFMFcTd 7ZpDRg7qbX 7o25ucoPpD N ZZIkBiPujGRZf8Mt96NyUVDm42R9k

Amenajarea dormitorului în stil clasic modern. Mobilierul din imagine poate fi comandat de aici.

NKyCsOCrBpmyL 3UhFoCnbikg3cfuXQhkV KnGdVrEHddjFZaBvaa7xCqBUmyBlqbCJd9XysZsjoXEemq7 Hpz3ob0l IT6YF5LhlQWEiOtk9M PuGoaW5pBjFFxHCmlaQoEpAoM

Amenajarea unui birou minimalist modern, cu accente feminine. Mobilierul poate fi comandat de aici.

IawbQIcbL OEVg1w4pIuZUBdRX JjmdIQxFkMk3rqzHyq6MGJro8tz2KPk0cpEMyJhBCr BfmKgaTW1oLrk LeZELP EtFCz9r7Csw1ixcY8 Sj3YsnheRf7hZ3oaFeETC3Atgq3

Zonă de dining minimalistă cu accente industriale. Setul poate fi comandat de aici

VlfxIl6R5nVV5SvYra4zJBv00TAMoqJBX7jTREbbaxIekjfGI6YMKfqRhWNdp5gvEO5hTfWbZlDWdMctWGCVMH10RfL6SelDhPyI9EKLBk6eeFGmJS4gpyL1XgjzDe2npuRS4N3O

Living minimalist modern cu accente industriale. Canapeaua poate fi comandată de aici.

B6KGwoSvYXKbAQCk 6eSOOq4ZqhwVcgLM0L J9fbJ3IS9P30 QpNi4KCzILUP5nQHZsJs4ZdV8Ba OfUgtvgQxAyT8lB8RL16QSx Pr1eBfF0LtQBLvlQYrDPitl6yloVkxu6t5h

Living minimalist contemporan, cu accente scandinave. Setul poate fi comandat de aici.

AjHQOUkwSTpmQOKJ5gL WVCH7BZwlk5UBWtUJdzjSkQQghkpA9E6MkK1Nb1JfNE8 FZKr8DZsLk Svad2 EuRreMEktvDKV2WhtZ Pki9f4AvIoWu I63YdEo4zcZoMlbkwkGtcw

Bucătărie contemporană cu aspect rustic. Mobilierul poate fi comandat de aici.

Amenajarea unui apartament duplex trebuie să țină cont de caracteristicile arhitecturale și compartimentarea specifică unei astfel de locuințe. Abordând un stil de design interior unitar și achiziționând piese de mobilier de calitate vei putea amenaja duplexul așa cum îți dorești, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor.