Reguli feng shui în dormitor pentru un spațiu estetic și armonios - Tamos

07/05/2021

Amenajarea locuinței conform principiilor științei chinezești feng shui creează o atmosferă echilibrată care împrăștie armonie în jur și care atrage energiile pozitive. Dorința de a aplica aceste reguli feng shui în casa ta nu are nici pe departe legătură cu misticismul sau cu tendințele de gândire fabuloasă, magică. 

Potrivit acestor principii, casa trebuie să fie într-o perfectă armonie cu personalitatea celor ce locuiesc în ea. Astfel, regulile feng shui sunt extrem de simple și au la bază doi factori extrem de importanți: armonia și echilibrul. 

Și cum dormitorul este camera în care ne trezim în fiecare dimineață, dar și cea în care adormim seară de seară, practic cea mai apropiată cameră de sufletul nostru, este esențial ca spațiul dormitorului să fie unul armonios și echilibrat. În feng shui, dormitorul este cea mai importantă cameră a unei locuințe, motiv pentru care dorim să îți oferim o serie de reguli feng shui în dormitor, pentru a te putea bucura de un spațiu estetic și armonios. 

Să vorbim însă puțin despre ce înseamnă feng shui și ce presupune orientarea casei după aceste principii chinezești! 

Ce simbolizează feng shui

Feng shui, în traducere vânt apa, simbolizează un design interior orientat spre relaxare și energie, în egală măsură. La bază, feng shui este o veche artă chinezească de poziționare a lucrurilor, în ideea influențării energiei unui loc anume. Există în China numeroase palate ce au fost proiectate în concordanță cu principiile feng shui, tocmai în ideea inspirării unei energii pozitive. 

Această filosofie este din ce în ce mai des îmbrățișată de persoanele ce sunt conștiente de impactul pe care un mediu încărcat cu vibe-uri pozitive îl poate avea asupra propriilor vieți. În ce mod? Aplicând regulile feng shui și stabilind pozițiile cele mai bune pentru fiecare obiect din locuință, menținând în acest fel energiile pozitive în fiecare încăpere.

2A

Sursa foto: Shutterstock

Orientarea casei după regulile feng shui 

Conform marilor practicanți ai acestei arte, există două tipuri de feng shui: feng shui-ul exterior, ce presupune evaluarea mediului înconjurător în care este plasată locuința și feng shui-ul interior, care se referă la crearea unui qi ideal într-o locuință, de la fluidizarea traficului din camere, până la cele mai potrivite culori, decorațiuni și piese de mobilier. 

Putem spune că feng shui este un stil de viață și că există numeroase case proiectate în concordanță cu regulile de orientare feng shui. O casă orientată corect se va afla întotdeauna pe axa nord-sud și la baza acesteia se vor afla materiale naturale precum lemnul sau piatra. De asemenea, orientarea ferestrelor este și ea importantă, precum și dimensiunile acestora ce pot dicta nivelul de energii pozitive din locuință. 

Conform regulilor feng shui, peretele camerei de zi va fi întotdeauna orientat către sud, în timp ce dormitorul este poziționat spre partea de nord. Mai mult decât atât, temperatura locuinței construită în stil feng shui va fi mereu constantă, fiind recomandat ca acoperișul casei să aibă o înclinație de 43 de grade, pentru a acumula cantitatea echilibrată de energie solară. 

3A

Sursa foto: Shutterstock

Reguli feng shui în dormitor 

Știm cu toții că un somn bun și odihnitor este esențial pentru starea ta generală de bine și te pregătește pentru o nouă zi, oferindu-ți energia necesară pentru a fi cea mai bună versiune a ta. Ei bine, regulile feng shui sunt legate, într-o mare măsură, de îmbunătățirea spațiilor din casă, cu atât mai mult de cel al dormitorului, încăperea în care te încarci cu energie și în care îți petreci, practic, cel mai mult timp din viață. 

Elementele feng shui sunt menite să aducă spațiului tău din dormitor energia pozitivă sau qi-ul, toate obiectele folosite în amenajarea dormitorului având rolul de a influența calitatea energiilor prezente în încăpere, ce influențează, la rândul lor, calitatea somnului. 

Pentru a beneficia astfel de cât mai multă energie pozitivă, este indicat să ții cont de regulile feng shui în dormitor, extrem de ușor de aplicat și care țin strict de respectarea unor principii în privința mobilierului, poziției patului, decorațiunilor, culorilor, oglinzilor sau plantelor din încăpere. Să descoperim, așadar, ce reguli feng shui se aplică amenajării dormitorului! 

4A

Sursa foto: Shutterstock

Poziționarea corectă a patului în raport cu ușa 

Cum poziționezi corespunzător patul în dormitor conform regulilor feng shui? Amenajarea dormitorului după regulile feng shui presupune o atenție deosebită îndreptată spre poziționarea patului. Patul de dormitor trebuie să fie întotdeauna poziționat în diagonală față de ușă, în cel mai îndepărtat colț al camerei. 

Plasamentul ideal al patului este acela care îți permite să vezi din el ușa dormitorului, fără a fi în fața acesteia sau în linie cu ea. Potrivit feng shui, această vedere a ușii, fără a fi aproape de ea, oferă un sentiment de siguranță, ceea ce te ajută să te odihnești și să te relaxezi. 

Piciorul patului nu trebuie să arate niciodată ușa dormitorului, în regulile feng shui această poziție fiind cunoscută sub numele de sicriu. Evită astfel, cu orice chip, amplasarea patului în poziția morții, în așa fel încât să dormi cu capul sau cu picioarele spre ușă. 

5A

Sursa foto: Shutterstock

Tipul patului este important în principiile feng shui 

Foarte important pentru un dormitor în stil feng shui este și tipul patului, sau mai bine spus forma tăbliei patului. În această ordine de idei, tăbliile din lemn sau tăbliile paturilor tapițate contribuie la generarea unui qi sănătos, pe când tăbliile din bare sau stinghii nu conduc la acumularea unei energii pozitive. Formele preferate de regulile feng shui în dormitor sunt cele dreptunghiulare sau semicirculare. 

Lumina naturală trebuie să pătrundă într-un dormitor feng shui 

Știința feng shui are drept element central lumina solară, una dintre regulile de bază ale acestei arte promovând iluminarea naturală cât mai puternică a dormitorului. Un dormitor în stil feng shui are ferestre mari, ce permit razelor de soare să pătrundă în interiorul încăperii. Trebuie să ai grijă, însă, la un aspect: lumina naturală nu trebuie să cadă pe pat, deoarece acesta va fi supraîncărcat energetic. 

6A

Sursa foto: Shutterstock

Alegerea iluminării potrivite pentru un dormitor feng shui 

Chiar dacă poate fi tentant să alegi o lumină difuză pentru dormitor, regulile unui dormitor feng shui consideră că o astfel de lumină te va face să te simți lipsit de energie sau deprimat. 

Astfel, alege să montezi surse de lumină puternice și calde, suficiente pentru a lumina întreaga încăpere. Desigur, sursele de lumină nu se vor așeza deasupra patului, ci de o parte și de alta a acestuia, pe noptiere. Poți opta chiar și pentru aplice de tavan, ce vor fi montate simetric, de-o parte și de alta a patului. 

7A

Sursa foto: Shutterstock


Eliminarea echipamentelor electronice din dormitor 

Locul televizorului, al laptopului sau al sistemelor audio nu trebuie să fie dormitorul. Mai mult decât atât, există și studii care atestă deteriorarea calității somnului atunci când ne uităm la televizor înainte de a adormi. 

Dormitorul are un rol extrem de important în principiile feng shui, acesta fiind locul în care ne încărcăm bateriile. Tocmai din acest motiv, electronicele trebuie eliminate complet din camera de dormit, dacă îți dorești cu adevărat un dormitor feng shui. 

Decorarea dormitorului cu perechi de obiecte 

Evită așezarea unui singur tablou deasupra patului, deoarece în știința feng shui, acest lucru oferă senzația de nesiguranță sau de singurătate. Regulile feng shui în dormitor presupun amenajarea spațiului cu tablouri, noptiere, lămpi, perne sau alte obiecte decorative care să fie dispuse în perechi, pentru a crea astfel o atmosferă armonioasă și pentru a reda echilibrul camerei de dormit. În fond, armonia și echilibrul sunt elementele de bază în știința feng shui! 

8A

Sursa foto: Shutterstock


Evitarea aglomerării de obiecte în dormitor 

Nimeni nu își dorește un dormitor aglomerat. Potrivit feng shui, dezordinea și supraaglomerarea spațiului poate bloca qi-ul, poate perturba somnul și împiedică lucrurile din viața ta în a se mișca înainte. 

Evită, astfel, un șifonier plin cu haine, pantofi adunați sub pat, sertarele pline cu lucruri nefolositoare sau cărți necitite aruncate pe noptiere, acestea scăzând capacitatea de concentrare și de procesare a informației. 

Utilizarea oglinzilor cu mare atenție în amenajarea dormitorului 

Potrivit regulilor feng shui, un somn tulburat poate avea de-a face cu amplasarea unei oglinzi în dormitor. În această tradiție chinezească, oglinzile sunt responsabile pentru reflectarea energiei din jur, ceea ce poate conduce la un somn agitat. Aceste obiecte sunt cunoscute în stilul feng shui și pentru faptul că amplifică grijile. 

Astfel, trebuie evitată amplasarea unei oglinzi lângă pat sau pe peretele de deasupra patului. Poți chiar renunța, fără doar și poate, la decorarea dormitorului cu o oglindă! 

9A

Sursa foto: Shutterstock


Selectarea unor culori relaxante și echilibrate pentru un dormitor feng shui 

Maeștrii feng shui consideră că cel mai important element într-o locuință este echilibrul. Astfel, echilibrul perfect în amenajarea unei case poate fi obținut printr-o paletă de culori potrivită, ținând cont ca fiecare fiecare încăpere să fie reprezentată de culori ce reprezintă natura. 

Paleta cromatică aleasă pentru un dormitor feng shui are un rol important în perceperea spațiului dormitorului, motiv pentru care îți sugerăm o listă de culori pentru dormitorul tău feng shui, pe care le poți integra fie prin vopsirea pereților, fie prin alegerea unor lenjerii de pat potrivite sau prin diversele accesorii decorative:  

  • Alb - această nonculoare simbolizează echilibrul în arta feng shui 
  • Roz - culoarea roz semnifică romantismul, sensibilitatea și dragostea, legile feng shui asociind-o cu armonia 
  • Portocaliu - este una dintre cele mai populare culori pentru un dormitor feng shui, această culoare semnificând buna dispoziție și prietenia 
  • Galben - această culoare stimulează norocul în arta feng shui 
  • Verde - este o culoare revigorantă și relaxantă în stilul feng shui, ce stimulează prosperitatea 

10A

Sursa foto: Shutterstock


Regulile feng shui prezentate nu sunt altceva decât simple reguli de amenajare a unui dormitor care te poate încărca cu energie și cu bună dispoziție, dar și în care te poți relaxa și poți avea un somn odihnitor. Nu te simți copleșit de multitudinea de reguli feng shui și abordează aceste schimbări într-un mod cât se poate de creativ. În acest fel, te vei putea bucura de efectele propriilor alegeri asupra stării tale generale de bine!