Amenajarea dormitorului matrimonial, în funcție de stilul de design preferat - Tamos

25/02/2021
Amenajarea dormitorului matrimonial, în funcție de stilul de design preferat

Stilul de design pe care îl alegi pentru dormitorul matrimonial este foarte important, deoarece detaliile sale îți reflectă personalitatea. Dormitorul este camera în care îți începi și îți termini ziua, de aceea, este esențial să optezi pentru un stil care să-ți dea un sentiment de pozitivitate, inspirație și pace. 

Îți prezentăm în acest ghid cum să alegi mobila pentru dormitor potrivită în funcție de stilul de design preferat.


Dormitor matrimonial în stil contemporan

Dormitor matrimonial în stil clasic

Dormitor matrimonial în stil scandinav

Dormitor matrimonial în stil romantic

Dormitor matrimonial în stil shabby chic


Dormitor matrimonial în stil contemporan

Tk7oXZh6fD7CCZsiMW2MdrMsRJmr5dG I6phcXYrRV E PE4QX2Gua3tCqbvx BSfclQ0Dv5ES8jX2bUyOzO Cs6ASl3Cob4 NUzEBd3UIM6Tvpj6RpotdLCuPEaKw0WL8Bi9zHb


Amenajarea unui spațiu contemporan necesită unele elemente cheie. În prezent, designul contemporan are influențe de la sfârșit de secol XX, atunci când accentele moderne au fost înlocuite de un aspect natural. Cel mai important lucru de care să ții cont atunci când amenajezi o încăpere în stil contemporan este că acesta se schimbă constant. Contemporan înseamnă stilul actual și, deci, ceea ce este în trend în momentul de față. 


Iluminatul dormitorului în stil contemporan 

Lumina este una dintre părțile esențiale ale unei camere amenajate în stil contemporan. Din acest motiv, ferestrele mari sunt prezente în majoritatea acestor spații. Lumina naturală este îndrăgită datorită atmosferei deschise pe care o creează, a beneficiilor sale pentru sănătate, dar și a faptului că ajută la economisirea energiei, aspect excelent pentru mediul înconjurător. Lucarnele, ferestrele de mansardă sau cele din tavan până-n podea și pereții din sticlă sunt elemente specifice designului contemporan. Pentru a le folosi în dormitor, unde intimitatea este și ea importantă, poți opta pentru geamurile din sticlă reflexivă, prin care nu se vede nimic din exterior.


Culori naturale

Paleta de culori pentru designul contemporan este una neutră. Nuanțele dominante sunt cele de alb, bej, maro, crem și gri. Când vine vorba despre accentele din lemn, este recomandat ca acestea să fie ori foarte închise, ori foarte deschise. O podea dintr-un lemn închis la culoare poate crea un contrast plăcut dacă mobila din încăpere este deschisă. Poți, de exemplu, să optezi pentru comode și noptiere în nuanțe de bej sau crem.


Dormitor matrimonial în stil clasic

AWJTDmBAWTbwO3GoTMkBYFrM74PewPl9vd4F CXHBCu4a1QpvuX5NpXI1ekddmr0WM6aeZStPqVoeVU01KxwKv5r1KzVTlhKPA7b1IVzy1CWZ2O2pUtHJlvLGpU A6hAcXsKmkJq


Chiar dacă designul clasic poate suna învechit sau demodat, nu este cazul! Deși acest stil nu se schimbă, fiind definit de elemente inspirate din trecut, totuși, el poate fi adoptat pentru a crea un aspect deosebit,  potrivit pentru o încăpere din zilele noastre.


Simetrie

Într-un dormitor amenajat în stil clasic, piesa principala de mobilier, patul, este așezată în centrul camerei, iar restul corpurilor (șifonier, comode, canapele, dulapuri, noptiere etc.) sunt aranjate de-a lungul pereților. Piesele de lângă pereți dar și lămpile sau scaunele trebuie să fie perechi. Această tehnică este folosită pentru a crea un echilibru vizual în jurul unui punct focal, care este, de obicei, patul matrimonial.


Culori și imprimeuri solide

Un alt element cheie al designului clasic este folosirea accentelor închise de lemn și a tonurilor puternice. Pentru a crea un aspect armonios, pereții vor fi vopsiți în nuanțe neutre. Parchetul din lemn masiv este un must al stilului clasic. Accentele pot varia de la maro roșcat, la maro intens și chiar la maro verzui. Imprimeurile paisley, cu dungi sau în carouri sunt cele recomandate pentru cuverturi și draperii.


Mobilier

Mobila trebuie să fie de foarte bună calitate, realizată, de obicei, din mahon, cireș sau arțar. Tapițeriile sunt din materiale groase, rezistente și elegante, precum catifea, mătase sau piele. Detaliile specifice mobilierului în stil clasic sunt mânerele cu tot felul de ornamente, picioarele patului, dulapurilor, scaunelor etc. cu elemente inspirate din natură și tot felul de detalii decorative adăugate mobilei. 

Oglinzile și candelabrele sunt alte obiecte ce vor completa frumos un dormitor matrimonial clasic. De asemenea, adaosul de tonuri de auriu sau argintiu este o metodă de a da o notă sofisticată și elegantă, în special, în cazul perdelelor și draperiilor. 


Dormitor matrimonial în stil scandinav

HJNzZ4A GRxGQOQWh6ZPbad GYzPUiDx4dfCNRyrahaU2AmuZRZ6AS8hOL2fDlHthyAh4ZcCcMYH3LXIORL0IYGX LXgb8cG 5d34etJF4DQb6pEhRK5ckez1 VACuMvAday6CUg


Designul interior scandinav este perfect pentru iubitorii minimalismului. Concentrat atât pe funcționalitate, cât și pe simplitate, acest stil este unul foarte popular.


Lumină și culori neutre

În unele perioade din an, multe regiuni din țările scandinave se bucură doar de câteva ore de lumină pe zi, motiv pentru care spațiile bine luminate sunt extrem de importante în acest stil. 

Lumina soarelui și finisajele naturale sunt și ele esențiale. Podeaua este, adesea, realizată din lemn în culori naturale sau vopsită în nuanțe de alb. Cele mai des folosite culori sunt griurile, tonurile de alb și maro, acestea putând avea accente de roz pastel sau verde marin.


Un dormitor minimalist, organizat, funcțional

Evitarea aglomerării camerei și păstrarea dormitorului ordonat, fără obiecte inutile, sunt atribute tipice ale designului scandinav. Piesele de mobilier simple și funcționale sunt cele spre care ar trebui să-ți îndrepți atenția. Accentele de culoare pot fi adăugate prin plante în ghivece sau vaze cu flori.


Dormitor matrimonial în stil romantic

RdNlkpRq AIbsjZA97KH04 IDiwVRn5Hr7qi  W8lqDakRH2D895mjUdNDVS1dMQ7XgHstKqAhdRLuIr QDCnt6SBMMR0B9KsWvXmzQbitpM AcliXsPjLQE9RySOqq1s3o4Ou8r


Dacă vrei să amenajezi dormitorul matrimonial în stil romantic, trebuie să ții cont de câteva reguli de bază pentru a obține rezultatul dorit.


Culori aprinse

Pentru a încinge atmosfera, este recomandat să folosești culori precum roșu aprins sau roz vibrant, însă, este foarte important să nu exagerezi. O bună strategie este să stârnești interesul vizual asupra încăperii prin adăugarea obiectelor de decor în culori aprinse. Astfel, aspectul general al dormitorului nu va fi unul obositor pentru ochi.

Prea mult roz poate crea un vibe prea copilăresc, iar prea mult roșu poate fi copleșitor. Așadar, adăugând pete de culoare pe ici, pe colo și combinându-le cu tonuri sofisticate de gri sau cu pasteluri și diferite nuanțe de alb, vei reuși să obții acel stil romantic pe care ți-l dorești.


Texturi unice

Patul matrimonial ar trebui să fie punctul de interes al camerei, recomandat fiind să optezi pentru un model confortabil. Cuverturile, pernele decorative, lenjeria și alte detalii cu texturi interesante, din catifea sau mătase, pot atrage atenția asupra acestei piese de mobilier. 


Dormitor matrimonial în stil shabby chic

1uxt9FPYSB L3UxqjVv 8yHn3384kWqNq1at R7bmd1gtnUYlZlfKeeZBVnWQio6DDuauilIFwZoRxoCrtqriT5sOBz9ssqDNra6j3nYOXTbKwvcrcmBCCzRpF5W4nf9eopLq1hV


Cu un aer de relaxare și armonie, stilul shabby chic are un aspect care te face să te gândești la creativitate și libertate.


Accente naturale și neutre

Începe cu o baza neutră, cu un aspect simplu, astfel încât, să poți adăuga piese de mobilier și accesorii care să iasă în evidență. Elementele structurale, precum pereții și podeaua, sunt, de obicei, vopsite în culori neutre–crem, bej, gri, alb sau maro. Podeaua poate fi realizată dintr-un material ușor, cum este lemnul de fag sau bambus.


Joacă-te cu mobila și accesoriile

Baza dormitorului fiind una neutră, poți adăuga culoare și ornamente prin alegerea unor piese de mobilier și accesorii mai deosebite. În materie de decor, optează pentru perne decorative, cuverturi, covoare și tablouri. Adaugă diferite finisaje, texturi și modele, însă, este bine ca toate acestea să fie din aceeași paletă de culori.

Vrei să afli mai multe idei de amenajare a dormitorului? Citește și ghidul nostru cu idei pentru un dormitor modern.