Amenajarea unei case la țară: Idei pentru fiecare cameră - Tamos

11/07/2022
Amenajarea unei case la țară: Idei pentru fiecare cameră

Amenajarea unei case la țară îți oferă oportunitatea de a crea un decor original, modern, dar și să continui tradiția din zona geografică respectivă și să optezi pentru un spațiu în stil rustic. Indiferent că este vorba de casa de vacanță, o cabană sau locul în care vrei să te retragi în câțiva ani, munca pe care o depui în acest proces îți va stimula simțul estetic și cel creativ.

Ți-am pregătit câteva idei care îți vor oferi inspirația necesară și care te vor ajuta să alegi mai ușor direcția în care vrei să mergi. Află mai multe în articolul nostru:


Lucruri de care să ții cont pentru amenajarea casei

Casa de la țară poate fi transformată cu ușurință într-un spațiu de poveste, care să devină un cămin potrivit pentru tine ți întreaga familie. Dar înainte ca acest lucru să fie posibil trebuie să te pregătești de procesul de modernizare generală a construcției.

În primul rând trebuie să faci o inspecție generală a fundației, zidăriei și acoperișului, pentru a te asigura că totul este în regulă, înainte de a da startul amenajării interioare. De asemenea, dacă locuința nu este izolată termic sau hidroizolată, va fi necesar să te ocupi de acești pași, pentru mai mult confort și pentru a evita pierderile de căldură sau infiltrațiile de apă.


Ce aspecte influențează amenajarea casei de la țară:

  • Stilul de design interior

Înainte de a decide ce stil de design ți se potrivește, ia în considerare și cel potrivit pentru casa pe care o amenajezi. Acest lucru depinde atât de dimensiuni, planul casei și zona în care aceasta este construită. Ai la dispoziție opțiunea cea mai sigură: stilul rustic. Decorul camerelor rustice de la țară din România poate să-ți fie sursa principală de inspirație, dar nu te opri acolo. Fură și elemente pe care le găsești în decorul caselor din zonele rurale franceze sau spaniole.


  • Dimensiunea fiecărei camere

Dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție va influența posibilitățile pe care le ai în materie de amenajare, în mod special când vine vorba de mobilier. Un spațiu redus se poate bucura de mobilă pentru dormitor sau bucătărie într-un stil modern, cu accente minimaliste, datorită dimensiunilor reduse și a felului în care acest tip de mobilier se integrează în orice încăpere.


  • Bugetul disponibil

Amenajarea unei case la țară nu este un proces foarte ieftin, mai ales dacă trebuie să modernizezi anumite elemente ale construcției. De asemenea, când începi de la zero decorarea casei trebuie să te concentrezi și pe alegerea celor mai bune materiale, atât ca finisaje, cât și ca obiecte sanitare, decorațiuni, textile.


  • Forma

Planul unei case deja construite va influența modificările pe care vrei să le faci în ceea ce privește compartimentarea. Dacă locuința are un interior tip vagon, poți construi pereți falși, pentru mai multă intimitate. Poți opta și pentru opusul acestei variante și să renunți la pereți pentru a te bucura de un plan deschis, similar cu cel al apartamentelor moderne. Ține cont însă de aprobările de care ai nevoie pentru a efectua astfel de modificări.


Idei pentru amenajarea interioară a casei tale

Pentru ca proiectul de amenajare a casei de la țară să decurgă conform planului și să te bucuri de rezultate cât mai bune, ai nevoie de inspirație care să acopere toate stilurile de design. Este important să decizi care este direcția în care vrei să te îndrepți, pentru a te bucura de echilibru și fluiditate în decorul general al locuinței. Iată câteva idei pentru fiecare cameră, cu detalii specifice fiecărui stil potrivit pentru o casă la țară:


Dormitor

Dacă ai o casă cu fațadă și stil arhitectural tradițional, cu elemente din lemn, obloane sau alte detalii rustice, interiorul trebuie să se încadreze în aceeași imagine. Un dormitor rustic îți inspiră încă din primele momente prezența unei liniști pe care o mai găsești doar în casele vechi.

Inspiră-te din stilul mediteranean, mai ales dacă locuința se află într-o zonă de câmpie sau aproape de mare. Combinația elementelor rustice, precum mobila de dormitor cu aspect de lemn natural, pardoseala veche recondiționată, dar și un șifonier generos cu oglinzi merg mână în mână cu adierea perdelelor în vântul de vară.


Countryside Interior Bedroom Op


Amenajarea unui dormitor îngust poate fi o provocare majoră, în special la casă, unde îți dorești să ai cât mai multe opțiuni de depozitare. Dacă te concentrezi pe un decor inspirat din elemente moderne, contemporane, ai la dispoziție piese de mobilier precum paturi cu sertare sau lăzi de depozitare, dar și corpuri de mobilier pe care le poți instala în colțurile libere ale dormitorului.

În ceea ce privește culorile din dormitorul casei de la țară, optează pentru nuanțe mate ale culorilor pământii, precum verdele, maro-ul sau griul. Acestea vor transforma atmosfera într-una modernă, chiar dacă spațiul este decorat cu accente rustice. Albul este o opțiune pentru un dormitor de dimensiuni foarte mici, dar în care pătrunde suficientă lumină naturală.


Bucătărie

Bucătăria este inima casei de la țară, chiar mai mult decât sufrageria. Încă din cele mai vechi timpuri, bucătăria este încăperea în care se prepară mesele zilnice, dar și cea în care fiecare membru al familiei se întâlnește în spațiul de luat masa. De aceea este imperativ să alegi  mobilă de bucătărie practică, funcțională și care îți oferă suficient spațiu pentru a te desfășura în fiecare zi.

Dacă spațiul îți permite, chiar și în stilul rustic poți încorpora o insulă în bucătărie, atâta timp cât aceasta este din lemn. Poți alege un aspect de lemn natural al mobilierului, în combinație cu un set de scaune de dining albe sau două bănci din lemn de-o parte și de alta a mesei.


Kitchen View Countryside


Dacă bucătăria este de mici dimensiuni, indiferent de stilul ales, poți înlocui dulapurile clasice suspendate cu rafturi, etajere și polițe. Stilul modern de design interior îți oferă multă libertate la acest capitol și te ajută să aerisești spațiul vizual. De asemenea, amenajarea „deschisă” a pereților bucătăriei casei aduce aminte de corpurile vechi din casele de la țară, care nu aveau ușă sau erau închise cu ajutorul unui strat de sticlă.


Baie

Amenajarea casei de la țară implică și decorul băii, dar nu numai. Acest spațiu îți poate ridica probleme, deoarece trebuie să alegi obiectele sanitare, să decizi dacă ai suficient spațiu pentru a instala o cadă, dau dacă trebuie să te rezumi la o cabină de duș. De asemenea, multe case de la țară nu au baie sau nu beneficiază de un sistem de canalizare propriu. Va trebui să te ocupi de aceste detalii, cu ajutorul unui specialist, înainte de a trece la partea de amenajare.

Baia în stil rustic implică alegerea unor materiale care îți amintesc de natură. Poți instala un lavoar cu aspect de piatră, pe care să-l instalezi pe un suport din lemn. Te poți inspira din stilul lavoarelor vechi, care presupun așezarea unui lighean pe un corp din lemn cu dulap sau sertar.


Bathroom Rustic Style Op


Dacă preferi stilul clasic de interior, poți alege seturile de mobilier pentru baie care se încadrează în formele băii din casa de la țară. Instalează un duș tip walk-in în zona cu ferestre, pentru a te bucura de briza caldă a verii în zilele pe care le petreci în casă. De asemenea, dacă vrei să incluzi mașina de spălat în baie este recomandat să optezi pentru mobilier la comandă, pentru un corp cu mai mult spațiu de depozitare.


Hol

Holul este spațiul principal în care îți primești oaspeții, dar și cel în care îți depozitezi lucrurile pe care le folosești cel mai des. De la pantofi, la jachete, umbrele, și chiar unelte, în hol se regăsesc toate obiectele și accesoriile utile. De aceea, ai nevoie de corpuri de depozitare instalate cât mai smart. Pantofarul din lemn pentru stilul rustic sau din MDF, alb, pentru stilul scandinav este un element care nu trebuie să lipsească. Vei avea nevoie și de un cuier în apropierea ușii. În cadrul stilului rustic poți alege corpuri dintr-o combinație de materiale, precum lemnul și metalul. Dacă preferi stilul contemporan, poți instala mai multe cuiere din metal, cu design minimalist.

Nu uita nici de banca de pe peretele mai lung din hol, care te ajută să te încalți, dar și să îți convingi musafirii să amâne plecarea cu câteva minute și să se bucure de continuările poveștilor tale.


Sufragerie

Sufrageria este camera cu cele mai multe nevoi. Cel mai ușor este să îți imaginezi anumite zone și să le delimitezi, înainte de a trece la procesul de amenajare. Spațiul de socializare se învârte în jurul canapelei, a mesei din mijlocul camerei și al fotoliilor. Mai departe, spațiul de relaxare include zona în care instalezi o bibliotecă și corpuri de mobilier pentru citit. Dacă ai un spațiu deschis între sufragerie și hol sau bucătărie, poți instala zona de dining în același cadru cu sufrageria.


Reading Corner Countryside

Stilul urban de design de interior poate fi integrat și în casa de la țară, mai ales dacă vrei ca interiorul să aibă un aspect neconvențional. Acesta implică includerea unei canapele mari din piele, neagră sau maro, sau a unui colțar generos gri. Mobilierul pentru living minimalist, în culori precum griul sau chiar negrul, poate fi combinat cu un covor de dimensiuni mari și patternuri abstracte.

Nu uita să stabilești o paletă de culori care se potrivește stilului. Stilul rustic și cel mediteranean se concentrează pe alb, albastru și crem, cel minimalist pe alb, albastru închis și pereți cu aspect de beton, iar stilul industrial îți permite să lași cărămizile la vedere.

Un aspect creativ și important este includerea pieselor de mobilier vechi, recondiționate sau nu. Acestea se găsesc în târguri sau în outleturile specializate pe antichități. De exemplu, poți instala o ladă de zestre veche pe post de măsuță de cafea în sufragerie și o banchetă tradițională în hol. Obiectele decorative din living merită să aducă aminte de casele vechi de la țară, indiferent că folosești o cană de lut pe post de vază sau textile moștenite din generație în generație.

Amenajarea casei de la țară îți oferă o nouă perspectivă și libertate în ceea ce privește designul de interior. Ai mai multă libertate și posibilitate de a aduce o construcție vece în contemporan. Mai mult, dacă alegi să păstrezi elementele tradiționale în decor, vei duce mai departe valorile pe care vrei să le păstrezi în familie și comunitate.