Stilul industrial în amenajări interioare - Tamos

11/07/2022
Stilul industrial în amenajări interioare

Amenajările în stil industrial au devenit tot mai populare în ultimul timp, atât pentru  locuințe cât și pentru spații mai convenționale precum cele de coworking, baruri, restaurante sau cafenele. Și nu este de mirare, din moment ce acest tip de design pune în evidență caracteristicile structurale ale clădirilor și interioarelor și le valorizează, în loc să le ascundă. 

Prin folosirea inteligentă a texturilor naturale, a culorilor neutre și a unor elemente vintage combinate cu unele materiale noi, de ultimă generație rezultă un tip de amenajare original și aparte, deopotrivă cald și primitor. 

Din ghidul de mai jos poți afla mai multe despre cum să alegi corect paleta cromatică, finisajele, dar și piese de mobilier sau decorațiunile pentru a obține un interior în stil industrial reușit.


Ce este stilul industrial și cum a apărut?

Oricât de recent ar părea din punctul de vedere al amenajărilor, stilul industrial  își are inspirația în trecutul nu foarte îndepărtat. Acest tip de design interior a apărut din necesitatea de a readuce la viață spații nefolosite, cum sunt cele ale unor vechi clădiri industriale, hale de producție sau depozite, și de a le da o utilitate practică, funcțională. Din acest motiv vei regăsi atât apartamente, birouri sau magazine, cât și locații moderne și inedite pentru evenimente, transformate pentru a deveni un mediu primitor, comod de întreținut și ușor ieșit din tipare.

Primele amenajări în stil industrial au început să apară în New-Yorkul celei de-a doua jumătăți a secolului trecut, ca răspuns la nevoile concrete ale societății. Odată cu modernizarea economică apărută începând cu deceniul al șaptelea, numeroasele uzine sau fabrici vechi din Statele Unite sau Europa care au fost închise au intrat în vizorul investitorilor, care au decis să nu le lase nefolosite. 

Astfel, au apelat la designeri și arhitecți pentru a transforma astfel de spații mari, deschise fie în spații de locuit, fie în centre artistice sau sedii pentru anumite domenii creative, cum erau de exemplu ale unor agenții de publicitate.


Industrial Decor 1 Op

Care sunt caracteristicile stilului industrial în designul interior?

Dacă, la început, pionierii decorului industrial au optat pentru expunerea elementelor structurale din rațiuni exclusiv practice, necesitatea de a le lăsa la vedere a devenit astăzi o trăsătură definitorie, și una dintre principalele caracteristici ale acestui stil. 

Iată mai multe detalii despre principalele trăsături care definesc acest tip de amenajare.


  • Elementele arhitecturale

Primele clădiri industriale, apărute spre finalul anilor 1700, erau structuri înguste, cu ferestre mari construite în așa fel datorită lipsei electricității, și deci necesității de a lăsa cât mai multă lumină naturală să pătrundă în interior. Astăzi, aceste elemente arhitecturale  sunt deosebit de prețioase într-o amenajare interioară în stil industrial. Astfel, geamurile generoase, eventual cu rame metalice și de obicei neacoperite de perdele sau draperii reprezintă un detaliu important într-o locație de acest fel.

Scheletul clădirii, pereții neacoperiți sau vopsiți parțial, cu aspect nefinisat și care lasă la vedere zidăria, grinzile mari de lemn sau de oțel, țevile sau conductele metalice ori cromate expuse și ele, oricare dintre aceste aceste detalii structurale ale spațiului pot servi ca decor perfect pentru un interior industrial. 

Această estetică aparte poate fi ”îmblânzită” însă cu ajutorul unor decorațiuni sau texturi calde, naturale. Dealtfel, designerii de interior promovează în ultimul timp o îmbinare reușită dintre principalele caracteristici ale acestui stil și amenajări elegante, chiar somptuoase, pline de farmec date de detalii sau finisaje cât de poate de moderne.


  • Finisajele

Modul cel mai simplu de a avea o casă cu influenţe industriale este să pornești de la pereţi. Cei netencuiţi, erodați, cărămida expusă, văruită și lăsată la vedere, betonul sau lemnul natural sunt materiale ideale pentru astfel de interioare. Chiar dacă sunt texturi contrastante, toate acestea funcționează de minune împreună, punându-se reciproc în valoare.

Finisajele pentru amenajările mai moderne includ și pereți din sticlă opacă sau marmură, travertin, granit sau bazalt.


  • Mobilierul

Stilul industrial presupune ca mobilierul să fie realizat din același tip de materiale cât mai brute, mai exact fier, oțel, sticlă, piele naturală etc. Aceste elemente de decor au însă un design aparte, mai exact, au linii simple, drepte și sunt în general lipsite de ornamente, uneori având chiar aspect nefinisat, cum poate fi o măsuță de cafea din lemn neșlefuit. 

Poți utiliza în amenajare diverse piese reprezentative pentru perioada post-industrială: dulapuri de spițerie, rafturi din țeavă sudată, tabureți prevăzuți cu rotile, paturi cu bare din metal etc., la care se pot adăuga decorațiuni vintage, de exemplu un seif metalic sau un ceas de perete cu aspect antichizat. 


Interior Decor

  • Paleta cromatică

La nivel cromatic, într-o amenajare industrială trebuie să te limitezi  la gama tonurilor pământii, mai exact nuanțele neutre de maro, griu, taupe (o combinație de gri și maro), culori metalice, cărămiziu, pe care să le combini cu alb și negru. 

Prin prisma acestei cromatici sobre specifice, acest stil de design poate fi considerat destul de masculin, dar poate fi îndulcit prin adăugarea unor culori vibrante de roșu, portocaliu, albastru etc. la anumite elemente, precum culoarea unei tapițerii sau a pernelor decorative de pe canapea.


  • Decorațiunile

Decorațiunile într-un living sau dormitor amenajat în stil industrial sunt și ele realizate din materiale cât mai naturale, și au rolul de a oferi un plus de căldură într-un astfel de interior. Sunt foarte potrivite mici ghivece de flori din piatră sau ceramică, oglinzi cu rame metalice sau orice piese cu aspect antichizat, pături sau perne decorative din texturi precum bumbac sau lână. Încearcă însă să limitezi utilizarea unor astfel de accesorii, pentru a păstra cât mai multe suprafețe libere și curate. 


  • Corpurile de iluminat

Unele din elementele de decor cele mai reprezentative pentru un interior realizat în stil industrial îl reprezintă corpurile de iluminat, realizate de preferat din structuri metalice. De exemplu, lampa cu design rotativ Dugdill, al cărei braț din țeavă poate fi ajustat pentru mai multe poziții, este una din piesele semnificative. Poți folosi însă și lampadare sau veioze fără abajur, realizate din fier, cupru sau bronz.


Industrial Light Op

Cum amenajezi fiecare cameră în stil industrial

  • Living în stil industrial

Pentru un living, cel mai indicat este să te folosești de amenajarea de tip open space, caracteristică acestui stil de design. Astfel poți defini ușor diverse zone cu ajutorul pieselor de mobilier, a covoarelor, a paravanelor sau a pereților despărțitori decorativi. 

Aici poți să amplasezi mobilă de living cu linii simple și drepte, fără ornamente, în nuanțe neutre. O canapea mare de piele într-o culoare specifică va fi un element decorativ atât extrem de funcțional și practic, cât și foarte reprezentativă pentru un astfel de interior.


  • Dormitorul în stil industrial

În dormitor, un pat din fier forjat sau amplasat pe un cadru de lemn poate fi principala caracteristică din încăpere, iar ca spații de depozitare poți utiliza un dulap metalic. Un alt obiect interesant și original de design industrial îl constituie un cufăr mare cu aspect vintage, în care să păstrezi la îndemână lucrurile pe care le folosești. 

Una sau două noptiere cu aspect vintage vor da o notă distinctă, iar atmosfera o poți încălzi cu ajutorul unor textile din materiale naturale, cum sunt o pătură pufoasă sau perne decorative colorate aruncate pe pat. Citește mai multe despre amenajarea unui dormitor modern în link.


  • Bucătăria în stil industrial

Într-o bucătărie în stil industrial sunt specifice mobilierul din lemn finisat, cu dulapuri deschise sau care au uși de sticlă, unde sunt expuse obiecte decorative sau chiar vesela. Tot la vedere poți agăța suporturi suspendate pentru tigăi, dar și rafturi cu țevi metalice pe perete.

O altă caracteristică o reprezintă electrocasnicele incorporate, dar și scaunele înalte de bar din metal, sticlă sau cu taburet de lemn din zona de bar. Evită decorațiunile prea ormanentate și lasă, pe cât posibil, să intre cât mai multă lumină naturală.


  • Baia în stil industrial

Băile sunt în general realizate cât mai minimalist, iar accentul este pus pe textura naturală a finisajelor și a mobilierului. De exemplu, într-o amenajare foarte modernă poți întâlni pereți sau pardoseala din marmură, travertin sau granit, completată de un dulăpior sau suport de chiuvetă realizat și lemn de tec alb, finisat și lăcuit. 


Bathrooom Industrial Style Op


  • Birou în stil industrial

Pentru a te bucura de o cameră de lucru amenajată industrial, este important să pui accent pe felul în care cade lumina în încăpere. În acest sens poți fie să amplasezi biroul în dreptul ferestrei, astfel încât să profiți de luminozitatea de afară, fie să folosești un lampadar cu design unic, de exemplu cu braț mobil.

Alte piese decorative care completează o astfel de cameră sunt un sipet sau un seif metalic, un dulap sau o comodă realizată și ea în stil vintage, un ceas de masă sau de perete din fier, sticlă sau cu aspect antichizat. Mobilierul de birou este în general în linii simple, drepte, și în culori neutre. 

Stilul industrial este o opțiune excelentă pentru a crea o amenajare originală, plină de personalitate. Totul este să pui accentul pe valorificarea particularităților spațiului, să folosești culori neutre și să mizezi pe materiale cât mai naturale atât pentru finisaje, cât și pentru mobilier sau decorațiuni.