Imagini: 5 livinguri moderne

23/10/2012
Imagini: 5 livinguri moderne

Living-ul, indiferent ca stai intr-un apartament mic de bloc sau intr-o vila, este cea mai importanta incapere din casa ta, pentru ca este perceputa ca fiind locul central unde iti primești oaspetii si unde petreci cea mai mare parte din timp. 

Stilul modern se caracterizeaza prin linii simple si clare, culori neutre, decor simplu, suprafețe plane si piese care au un obiectiv bine definit. Acest tip de amenajare pune functionalitatea pe primul plan, dar asta nu inseamna ca livingul modern pierde puncte la capitolul creativitate. 

Majoritatea livingurilor moderne sunt open space, conectate cu zone precum bucataria sau sala de mese. Acest lucru le permite sa se fie luminoase si spatioase. 


Caracteristicile stilului modern

Atat designul modern, cat si cel contemporan sau minimalist inseamna simplitate, minimalizarea ornamentelor, forme clare si linii drepte. Totusi, intre cele trei stiluri exista cateva diferente subtile:

  • mobilier simplu si functional - perfect pentru stilul modern, in vreme ce, in minimalism, e folosit doar ca strict necesar si multifunctional;
  • cromatica - albul, bejul, griul, negrul sunt clasice pentru stilul modern; 
  • pardoseala -  in designul modern, sunt acceptate mochetele sau covoarele, doar daca au dimensiuni miciCombina stilurile de design interior

Cand vine vorba de amenajarea unui living modern, chiar daca nu este un stil puternic ancorat in prezent, asa cum este cel contemporan, este bine sa tii cont de tendinte, ca sa poti crea un spatiu chic.

Tendinta de a merge doar pe ideea unui singur stil nu mai exista de mult timp. Ca sa dai o nota personala sufrageriei tale, incearca sa combini elemente din mai multe stiluri, chiar si relativ similare. Astfel, poti imbina foarte bine elementele minimaliste, in linii simple, cu cele moderne si sa obtii un living amenajat in stil modern minimalist. 

Un alt mix interesant de stiluri este între cel modern si cel rustic. Daca nu stii de unde sa incepi, un punct bun de plecare este regula 80/20. Aceasta presupune ca unul dintre stiluri este de baza, ocupand aproximativ 80% din spatiul din incapere, in timp ce celalalt – in acest caz, stilul rustic – este complementar, responsabil pentru celelalte 20%.Ferestrele mari, din podea pana in tavan sunt un semn distinctiv al amenajarilor interioare in stil modern. Cel mai probabil, pentru a include aceste ferestre largi in amenajare vei fi nevoit sa demarezi lucrari de renovare. Daca nu esti pregatit pentru acest pas, o solutie la indemana este sa renunti la perdele si draperii. Astfel, va intra mai multa lumina in incapere, creand impresia unui spatiu aerisit si mai spatios – aspect important in orice living modern.

Pentru pereti, poti recurge la caramida aparenta ori la pereti netencuiti sau nefinisati, cu aspect de placi de ciment. Ideea unui astfel de design este sa aduci natura mai aproape de casa ta, iar prin imperfectiunile „zidurilor”, sa obtii un interior original, cu multa personalitate. Stilul modern iti permite sa amenajezi pardoseala si cu gresie, marmura sau granit, dar pentru ca e vorba despre living, specialistii in design interior recomanda o pardoseala calda. Podelele pentru living modern functioneaza cel mai bine atunci cand ofera un aspect versatil. O podea din lemn tare sau gresie intr-o camera de zi se simte instantaneu mai vie decat un covor traditional.

Pardoseala tare este teren solid ideal pe care puteti sa construiti un aspect eclectic cu adaugarea de covoare, pentru a crea contrast in textura si pentru a face din straturile textile piese unice.