Living modern: 25+ idei de amenajare, fotografii și recomandari - Tamos

01/07/2021

Livingul este vedeta casei, camera în care te relaxezi și îți petreci timpul liber alături de familie ori locul unde îți întâmpini oaspeții sau lucrezi. Pentru că aici desfășori tot felul de activități, ai nevoie de un decor ideal care să facă față tuturor cerințelor. Totuși, pe lângă funcționalitate, este important să nu pierzi din vedere nici factorul estetic, atunci când vei să creezi o atmosferă caldă și primitoare. Dacă ești un fan al stilului de amenajare modern, descoperă mai departe câteva idei de amenajare și recomandări care te pot ajuta să te bucuri de un living modern și un decor așa cum îți dorești.


Principalele caracteristici ale unui living modern

Stilul modern este adesea confundat cu stilurile contemporan, scandinav sau minimalist deoarece face referire la ceva ce aparține prezentului. Cu toate acestea, decorul modern își are originea într-o mișcare artistică de la începutul secolului al XX-lea.

O amenajare modernă se opune la tot ceea ce înseamnă clasic sau tradițional dar nu respectă, în mod obligatoriu, un anumit tipar. Situația economică din Al Doilea Război Mondial și-a pus puternic amprenta asupra decorului modern. Oamenii au început să realizeze că nu mai era deloc practic să aibă în locuințele lor obiecte inutile, fără nicio funcționalitate. Așadar, amenajarea interioară a devenit mult mai simplă, urmând niște reguli și principii puțin restrictive. Iată caracteristicile pe care trebuie să le aibă un living modern:


Camere în plan deschis

În general, un living modern are un plan deschis și este conectat cu bucătăria, holul sau zona de dining.

Spațiile deschise permit interiorului să fie mai luminos, părțile camerei fiind, adesea, delimitate vizual, fără pereți. Totuși, trebuie avută în vedere și optimizarea fiecărui metru pătrat din locuință prin crearea unei scheme logice de succesiune a destinației spațiilor. Scopul este acela de a asigura un flux optim și funcțional al activității în casă.


Linii drepte și elegante

Formele geometrice simple reprezintă o proprietate esențială a livingului modern. Întrucât sunt eliminate detaliile inutile pot fi obținute linii drepte și suprafețe plane în favoarea celor complexe.


White Living Room Modern


De la arhitectură și până la obiectele de interior, stilul modern oferă o structură tridimensională a unui spațiu foarte curat și bine proporționat. Asta nu înseamnă că întregul decor trebuie să fie rigid, ci, pot fi integrate și câteva linii curbe ori forme sferice, însă, acestea nu trebuie să iasă prea mult în evidență.


Simplitate și lipsa ornamentelor

În mod sigur, caracteristica de bază a unui living modern este simplitatea, care trebuie să fie reflectată de aproape toate aspectele și părțile camerei. De asemenea, acest stil de decor pune accent și pe celebra sintagmă Less is more, enunțată de Mies van der Rohe.

Prin urmare, amenajarea trebuie să fie una casual și fresh, fără ornamente, imprimeuri și alte detalii complicate.


Materiale naturale

Atunci când vrei să amenajezi un living modern trebuie să știi că materialele pe care le alegi contează foarte mult. Printre elementele specifice modernismului se regăsesc sticla, betonul, profilele metalice sau piatra naturală.


Moden Couch Vintage Wall


Totodată, sunt frecvente și alte produse precum lemnul nevopsit, pielea, fibrele naturale, materialele sintetice ori imitațiile din nylon sau piele ecologică. Uneori, pereții dintr-un decor modern sunt din cărămidă, iar țevile din structura clădirii sau alte obiecte sunt lăsate la vedere.


Suprafețe lucioase

Un interior modern trebui să includă, în mod obligatoriu, suprafețe și obiecte lucioase cum ar fi sticla, gresia, metalul cromat, inoxul, oglinzile, vopseaua lucioasă și alte materiale care arată bine folosite independent sau în diverse combinații.

Livingul modern respinge, adesea, ideea de covor din cauza suprafețelor drepte și dure. De aceea, finisajul podelei poate fi unul strălucitor, din marmură ori granit sau parchet lucios.


Ferestre și pereți din sticlă

O altă caracteristică importantă pentru spațiile moderne o reprezintă pereții și ferestrele uriașe din sticlă.


Dining With Big Windows Tamos


Acolo unde este posibil, pot fi instalate ferestre foarte mari sau unul ori doi pereți din sticlă. Aceste elemente sunt importante în camera de zi deoarece lasă lumina naturală și peisajul exterior să pătrundă în casă.


Mobilier cu forme perfecte

Într-o sufragerie modernă se pune accent pe confort și simplitate. Așadar, o canapea sau un colțar pot fi foarte eficiente în majoritatea cazurilor.

Mobila din living trebuie să urmeze ideea de formă perfectă, să fie scundă, cu linii suple și picioare discrete, dar, la vedere. Funcționalitatea pieselor de mobilier este esențială, o amenajare în stil modern mizând pe acest lucru înainte de orice.


Piese de artă supradimensionate

Pereții unui living modern nu au multe opțiuni pentru a fi decorați, însă obiectele de artă de dimensiuni mari sunt destul de populare în acest tip de design interior. De altfel, în cazul unei sufragerii open space, un asemenea detaliu este suficient pentru ca întregul spațiu să pară modern și sofisticat.

Printre obiectele de artă acceptate se numără tablourile fără ramă, fotografiile alb-negru, sculpturile moderne cu forme stilizate, elementele din sticlă sau diferite tipuri de grafică abstractă.


Paleta de culori ideală pentru un living modern

Când vorbim despre livinguri moderne, culorile sunt un accesoriu esențial pentru că însuflețesc și personalizează o amenajare. Spre deosebire de alte stiluri, decorul modern îți oferă libertatea de a alege ceea ce îți place. Totuși, nuanțele pe care le vei folosi în living trebuie să fie relaxante, să-ți aducă liniște și o stare de bine, așa că modul în care le îmbini trebuie planificat cu atenție. În mod frecvent într-o sufragerie modernă se regăsesc:


Tonuri neutre

Culorile care domină interiorul modern sunt în mare parte neutre – gri, alb, negru sau bej. Monocromia și gama cromatică a acelorași tonuri scot în prim-plan formele și liniile caracteristice stilului modern. În acest sens, poți opta pentru nuanțe plăcute, care să reflecte lumina, pentru pardoseală, pereți și piese de mobilier.


Poza Living Mare Tamos

Foarte des, sunt întâlnite asocierile care includ pereți albi, pardoseală cu parchet laminat în nuanțe de bej sau maro deschis, canapea și fotolii crem, gri sau albe.


Combinații alb-negru

Stilul modern este asemănător celui minimalist, așa că, poți folosi și într-un living modern asocieri de alb și negru.

Spre exemplu, este recomandat ca pereții să fie vopsiți în alb, iar piesele de mobilier – biblioteci, rafturi, măsuțe de cafea, scaune, colțare ori mese de sufragerie, să fie alese în nuanțe de gri petrol, bleumarin sau chiar negru.


Accente de culoare

Fără îndoială, accentele de culoare sunt cele care oferă personalitate unui living modern. În acest sens, nu te teme să folosești nuanțe aprinse de verde, albastru, galben, roșu sau alt culori care să-ți înveselească sufrageria.


Elemente nelipsite dintr-un living modern

Dacă îți dorești o cameră de zi modernă trebuie să urmezi o temă comună și să faci alegerile corecte în ceea ce privește amenajarea livingului pentru obținerea unui ansamblu complet. Vezi, mai departe, ce elemente trebuie să integrezi în sufragerie:


Piese de mobilier

Fără îndoială, dintr-un living modern nu are cum să lipsească mobila. Însă, ai grijă să alegi elemente cu linii drepte și finisaje fine, din pal melaminat simplu sau lucios.

Poți găsi livinguri care să includă și spații de depozitare sau biblioteci la prețuri accesibile. În ceea ce privește selecția unei canapele, de preferat, ar fi să îți îndrepți atenția către un produs extensibil, de dimensiuni medii sau mari, care să-ți ofere tot confortul dorit. În cazul în care vei amplasa această piesă de mobilier în centrul sufrageriei, optează pentru o canapea și cel mult două fotolii sau un colțar.

Nici măsuța de cafea nu trebuie să-ți lipsească. Totuși, nu pierde din vedere că e important să fie confecționată din același material cu restul mobilierului ori din sticlă și metal, ca să aducă un aer modern în living.


Corpuri de iluminat

Amenajarea modernă presupune ca o sufragerie să fie luminoasă, de aceea, se pune un accent deosebit pe lumina naturală. Totuși, corpurile de iluminat joacă și ele un rol deosebit, așa că e necesar să instalezi în living două sau trei surse de lumină artificială.

Montează o lustră principală ori un candelabru, iar pentru luminile secundare folosește veioze, lampadare, lămpi de podea ori aplice de perete.


Finisaje simple

Dacă vrei să amenajezi un living modern, folosește finisaje simple și cât mai practice.


Interior Interior Design Room Modern


Evită ornamentele decorative de orice fel și alege o culoare deschisă pentru pereți sau o nuanță contrastantă pentru unul dintre ei, dacă încăperea este generoasă. De asemenea, acoperă pardoseala cu parchet laminat, un material accesibil la preț și ușor de întreținut.


Puncte focale

Aproape că poți recunoaște un living modern după punctele focale pe care le prezintă. De pildă, un șemineu va ieși cu siguranță în evidență. La fel de bine va atrage atenția și o sculptură, un tablou deosebit sau o plantă ornamentală foarte mare.


Decorațiuni discrete

De obicei, toate obiectele dintr-o încăpere amenajată în stil modern trebuie să aibă un rol practic.

Când vine vorba despre accesorii, aspectul livingului poate căpăta personalitate prin detaliile de decor precum lămpi, cărți, lampadare sau accesorii personale care au o reală însemnătate: fotografii, obiecte de artă, vaze ori ghivece.


Amenajarea livingului modern în funcție de stilul locuinței

Deși, principiile stilului modern sunt aceleași pentru orice tip de locuință, în funcție de tipul căminului tău poate exista o diferență cu privire la modul în care aranjezi elementele din sufragerie.


Living modern în apartament

Putem spune cu siguranță că trăsăturile și caracteristicile acestui stil de amenajare interioară se potrivesc de minune pentru apartamente.


Accent Colors Living Room


Indiferent de dimensiunea locuinței, poți amenaja un living open space sau o sufragerie modernă, separată. Dacă spațiul este redus nu trebuie să te oprești cu amenajarea la nivelul ochilor, ci, poți monta piese de mobilier pe toată înălțimea peretelui. Optează pentru o canapea cu două locuri, fotolii cu picioare sau un loveseat și încearcă să atragi atenția către tavan cu ajutorul unor profile decorative.

În cazul în care livingul este deschis către bucătărie, separarea va avea lor prin felul în care este aranjată mobila. Prin urmare, în locul peretelui, amplasează o masă de dining, insulă de bucătărie sau bar. Ai grijă să păstrezi tema modernă și în partea de bucătărie ca să obții un aspect unitar.


Living modern la casă

Regulile de bază sunt aceleași ca și în situația unui living de apartament, doar că, într-o casă generoasă, te poți bucura de o atmosferă mai aerisită.

Dacă ai la dispoziție suficient spațiu, creează o zonă open space cu bucătăria, holul sau diningul. Astfel, vei renunța la pereți ca să ai mai multă lumină. În plus, poți înlocui și pereții exteriori cu geamuri mari, ca să obții o amenajare modernă ca la carte.

Recomandări pentru amenajarea unui living modern

  • Optează pentru o paletă cromatică deschisă–alb, roz pal, gri, maro, bej, crem, albastru deschis;
  • Poți introduce în decorul camerei de zi o culoare de accent, dar, încearcă să păstrezi o schemă cromatică neutră;
  • Pentru pereții albi poți folosi imagini abstracte sau un tablou supradimensionat;
  • dacă poți, creează un living open space care să cuprindă bucătăria și holul;
  • alege piese de mobilier cu linii drepte;
  • evită canapelele clasice, pe cele cu imprimeuri florale ori etnice sau piesele în nuanțe electrizante;
  • lasă ferestrele neacoperite sau folosește doar perdele transparente prin care poate intra multă lumină naturală în încăpere;
  • montează cel puțin trei surse de lumină, de preferat, piese statement pentru un decor unic;
  • asigură-te că ai suficiente locuri de așezat;
  • nu aglomera livingul cu obiecte inutile;
  • dacă folosești plante naturale într-un living modern, ai grijă la ghivece; sunt indicate obiectele din iută ori scoarță de salcie.
  • în cazul în care îți dorești o amenajare de impact optează pentru un covor subtil, dar interesant.

Confortabil, practic și îmbietor, un living modern este cu adevărat demn de toată admirația. Dacă intenționezi să-ți amenajezi sufrageria în acest fel, găsește-ți inspirația din ideile și fotografiile prezentate în acest articol, ca să poți obține mai ușor decorul pe care ți-l dorești!