Amenajarea unui dormitor in stil contemporan. Reguli, sfaturi practice, mobilier recomandat - Tamos

07/09/2022
amenajarea-unui-dormitor-in-stil-contemporan

La prima vedere, dormitorul contemporan poate fi ușor confundat cu un dormitor amenajat în stil modern, însă ai face o mare greșeală dacă ai considera că este vorba de unul și același stil de amenajare. În timp ce stilul modern este inspirat din designul anilor ’20 și este bazat pe niște reguli stricte, stilul contemporan de design interior a apărut la jumătatea secolului trecut, combinând elemente specifice mai multor stiluri.

E drept că există și aici anumite reguli, însă stilul contemporan este mai flexibil și îți lasă mai multă libertate pentru a oferi dormitorului aspectul pe care ți-l dorești.


Amenajarea unui dormitor în stil contemporan. Reguli, sfaturi practice, mobilier recomandat

Caracteristicile stilului contemporan în designul interior

Dormitor în stil contemporan: Idei de amenajare

Mobilier cu înălțimi reduse

Corpuri de iluminat multiple

Amenajarea unui dormitor in stil contemporan: 3 piese de mobilier recomandate

Patul sau canapeaua

Noptiera

Comoda


Caracteristicile stilului contemporan în designul interior

Stilul contemporan se recunoaște ușor datorită unor elemente specifice, dar în continuă schimbare, pentru a ține pasul cu tendințele actuale.

Astfel, un dormitor în stil contemporan, dar și orice alt spațiu din interiorul locuinței, beneficiază de lumină naturală din abundență, iar din decor nu lipsesc niciodată plantele de interior.

Interiorul este unul aerisit, dar nu exclude folosirea unor obiecte decorative. Totuși, obiectele din interior nu trebuie să încarce excesiv spațiul, fiind de preferat cele care au o funcționalitate.

În ceea ce privește materialele folosite, acestea pot fi diverse, iar paleta cromatică se bazează pe culori neutre, dar și pe elemente în culori mai accentuate, care să le scoată în evidență.

De asemenea, un alt detaliu care evidențiază elementele din interiorul unui dormitor contemporan constă în forma geometrică bine definită – caracteristică specifică și stilului modern.

 

Dormitor în stil contemporan: Idei de amenajare

Designul interior al dormitorului trebuie ales astfel încât să creeze o atmosferă intimă și reconfortantă, rezultat la care poți ajunge ținând cont de anumite  elemente specifice stilului contemporan. După ce ți-am arătat care sunt caracteristicile acestui stil, continuăm cu idei de amenajare a unui dormitor contemporan.


Mobilier cu înălțimi reduse

Mobilier Cu Inaltimi Reduse Contemporan


Când vine vorba despre mobilierul pentru dormitor, patul este elementul central, însă din dotarea încăperii nu trebuie să lipsească nici noptierele și nici dulapul. Într-un dormitor contemporan, este de preferat ca patul și celelalte elemente de mobilier să aibă înălțimi reduse, iar singura piesă care face excepție este dulapul.

Spre deosebire de celelalte piese de mobilier, acesta trebuie să fie înalt și dispus pe verticală, creându-se astfel un contrast plăcut din punct de vedere vizual.


Corpuri de iluminat multiple

Corpuri Iluminat Stil Contemporan


Pe timpul zilei, dormitorul contemporan trebuie să beneficieze de cât mai multă lumină naturală, însă aceasta nu te ajută foarte mult la orele serii, atunci când te retragi aici pentru odihnă.

Lumina din abundență este o caracteristică importantă a stilului contemporan, așa că dormitorul ar trebui să fie dotat cu multe surse de iluminat. Pe lângă sursa principală instalată pe tavan, poți monta și spoturi sau becuri led pentru lumină ambientală. De asemenea, nu trebuie să lipsească veiozele de pe noptiere, dar și un lampadar amplasat într-un colț al încăperii.

 

Amenajarea unui dormitor în stil contemporan: 3 piese de mobilier recomandate

Dotarea cu mobilier a unui dormitor contemporan se rezumă doar la piesele de bază, iar din acest punct de vedere, stilul de amenajare poate fi asemănat și cu cel minimalist. Iată care sunt piesele de mobilier recomandate pentru un astfel de dormitor!


Patul sau canapeaua

Spuneam despre pat că este piesa principală de mobilier dintr-un dormitor, așa că nu are cum să lipsească din dotare. Patul pentru dormitor trebuie să fie confortabil, rezistent și suficient de spațios pentru a te putea odihni în el.

Dacă ai un dormitor mic, în locul patului poți alege o canapea. Există mai multe tipuri de canapele, astfel că vei găsi cu siguranță un model care să se potrivească perfect dormitorului rău.


Noptiera

De la capul patului nu trebuie să lipsească noptiera care este folosită ca spațiu pentru depozitare și suport pentru veioză, telefon sau cartea pe care o citești înainte de culcare.

Noptiera pentru dormitor trebuie aleasă în funcție de înălțimea patului, dar și de adâncimea saltelei, astfel încât să poată fi ușor accesibilă. Aceasta poate avea un singur compartiment de depozitare sau poate fi dotată cu mai multe sertare;  alegerea modelului potrivit se face în funcție de preferințe.


Comoda

O comodă pentru dormitor îți oferă un spațiu mai generos pentru depozitare, fiind totodată și piesa ideală pe care poți amplasa un televizor. Compartimentele pentru depozitare pot fi sub formă de sertare sau mici dulapuri cu uși; în funcție de model, acestora li se mai pot adăuga și câteva rafturi.

În aceste spații, poți păstra lenjeria, pilotele, pijamalele și alte accesorii utile în dormitor. De asemenea, rafturile comodei sunt un spațiu ideal pentru diferite elemente decorative, cărți sau DVD-uri cu filme cu care să te delectezi înainte de culcare.

 

Acestea sunt elementele definitorii pentru un dormitor contemporan, iar dacă și tu consideri că este un stil potrivit preferințelor tale, nu îți mai rămâne decât să pui în practică ideile pe care ți le-am oferit.