Internetul este mereu aliatul tău în proiectele de design, fiind gata să îți ofere o sumedenie de informații prețioase. Poți afla care sunt cele mai funcționale piese de mobilier, cum culorile dintr-o încăpere îți pot afecta starea emoțională sau care sunt cele mai importante 4 lucruri de care să ținem cont în amenajarea dormitorului. Iată că și astăzi mediul online îți sare în ajutor, cu un răspuns la o întrebare tot mai des întâlnită - cum e mai bine, cu dulap în dormitor sau cu dressing separat? Atunci când spațiul și bugetul disponibil nu permit atribuirea funcționalității de șifonier unei întregi încăperi separate, cea mai bună soluție este organizarea perfectă a dulapului din dormitor. Citește cele cinci recomandări de mai jos, pe care le poți folosi pentru a realiza un spațiu bine gândit și organizat în mod eficient. Astfel, vei reuși să așezi toate hainele tale într-o manieră care va salva timp prețios dimineața, atunci când ești mai tot timpul pe fugă și încerci să găsești outfit-ul potrivit!
Primul pas spre un dressing perfect organizat este un dressing gol și curat. Așa că scoate din el toate hainele, pantofii și accesoriile și șterge toate suprafețele cu o lavetă umedă. Dacă în urma acestei acțiuni observi că dulapul tău nu mai e într-o stare bună (uși șubrezite, rafturi ce stau să cadă, mânere care rămân în mâna ta după ce închizi ușile etc.), poate că este momentul să investești în unul nou. Modelele de dulapuri LINEA sunt o alegere perfectă, pentru că oferă soluții multiple, în funcție de nevoile de depozitare ale pieselor tale vestimentare.
Al doilea pas este trecerea în revistă a tuturor pieselor vestimentare pe care le deții, aplicând testul fericirii de la Marie Kondo, un guru în arta organizării eficiente. Ia fiecare bluză, rochie, pereche de jeans, eșarfă, pantofi ș.a. și întreabă-te dacă purtarea acestora îți aduce fericire. Dacă rămâi într-o stare emoțională neutră sau ajungi la articole pe care nu le-ai mai purtat în ultimele 12 luni, acele lucruri nu au ce căuta în dressing-ul tău. Donează-le cât mai curând și eliberează loc în șifonier!
La capitolul hainelor ce trebuie ținute pe umerașe, folosește sfaturile de mai jos:
Nu există spațiu mort într-un dulap, doar un potențial neexploatat! Așa că profită la maximum de fiecare colțisor sau loc rămas neutilizat. De exemplu, folosește spațiul gol rămas în jumătatea inferioară a dulapului, sub hainele așezate pe umerașe, a căror lungime permite includerea unei comode cu sertare. Aici vei așeza lenjeria intimă, șosetele, echipamentul de sport (colanți, bustiere, maieuri etc) și alte articole vestimentare de mici dimensiuni. Împăturește-le în mod eficient, pentru a-ți fi ușor să-l găsești pe cel pe care îl cauți. Dacă ai deja o soluție de depozitare pentru astfel de lucruri în alt loc al șifonierului, de ce să nu adaugi în acest spațiu un pantofar, în care să poți stoca perechile de încălțăminte pe care nu le folosești în acest sezon?
Pentru dressing-uri cu uși clasice, care rămân o alegere preferată pentru dormitoare, poți profita de interiorul acestora pentru nevoile tale de depozitare. O idee de utilizare eficientă a spațiului este instalarea unei șine cu cârlige pe partea interioară a uneia din ușile dulapului, în care poți așeza eșarfele și curelele, fără a le împături sau rula. În plus, când le vei avea pe toate la vedere, îți va fi mult mai ușor să gândești asortarea lor cu piesele vestimentare, pentru un look desăvârșit. Pe cealaltă ușă, ai opțiunea de a aplica o folie autoadezivă de tip oglindă, în fața căreia poți încerca diferite combinații de haine și accesorii, fără a te plimba între șifonier și oglinda din cameră sau hol.
Iar dacă ai ales pentru dormitorul tău dintre modelele de dulapuri cu uși glisante, poți aplica aceste sfaturi cu succes pe exteriorul ușilor. Astfel, datorită diferitelor culori și texturi ale eșarfelor și curelelor tale, vei transforma șifonierul într-un adevărat obiect de artă, ce te va reprezenta întocmai!
În cele mai multe dressing-uri, hainele dedicate diferitelor sezoane sunt îngrămădite la un loc. Renunță la această abordare de organizare și lasă la vedere doar hainele anotimpului curent. Nu e nevoie să ocupi spațiu prețios pe șina de umerașe cu geaca pufoasă de iarnă, dacă nu o vei mai purta în următoarele șase luni. De asemenea, costumele de baie și topurile subțiri nu au ce căuta pe raftul cel mai ușor accesibil, dacă vremea de afară te obligă să cauți pulovere călduroase. La trecerea într-un sezon nou, împăturește toate articolele vestimentare specifice ultimelor luni și depozitează-le în cutii sau într-o geantă de călătorie pe raftul de sus, unde ajungi mai rar, până când va veni din nou rândul lor.
Odată așezate toate lucrurile la locul lor, să nu crezi că ai terminat toată treaba! Poate că greul abia acum începe, pentru că este nevoie să menții ordinea pe care ai realizat-o în șifonierul tău. Dacă stabilești o rutină simplă, însă, și o respecți zi de zi, dressing-ul tău perfect organizat va rămâne la fel de ordonat și în viitor. Următoarea listă de verificare te va ajuta în acest sens:
Acestea au fost cele cinci idei pe care le poți pune în practică în dressing-ul tău, cu ușurință și fără bătăi de cap. Acest spațiu ar trebui să reflecte o viață organizată, iar cel mai simplu mod de a atinge acest ideal este să începi de la lucrurile care te înconjoară. Așa că nu mai aștepta și organizează-ți în mod eficient șifonierul!