Cum să organizezi biblioteca? Ghid complet cu recomandări și idei inspirate

19/09/2022
Cum să organizezi biblioteca? Ghid complet cu recomandări și idei inspirate

Biblioteca este un spațiu ale casei învăluit într-un farmec aparte, ce inspiră intimitate și relaxare. Momentele în care te încarci cu energie pozitivă, citindu-i aici pe autorii tai preferați, contribuie la starea de bine pe care dorești sa o ai în fiecare zi din săptămână. 

Decorul acestui spațiu este la de important ca titlurile bune pe care le ai la îndemână, contribuind într-un mod discret și sublim la dorința de a reveni cu drag în bibliotecă. De aceea, amenajarea sa trebuie să se raporteze la o serie de nevoi-cheie, comune printre cititorii avizi.

Am pregătit pentru tine un ghid complet cu recomandări și idei inspirate, pentru a transforma o simplă încăpere în sala de lectură pe care ți-ai dorit mereu să o ai, în confortul propriului tău cămin. Iată sfaturi noastre, utile pentru amenajarea unei biblioteci acasă: 

 

De ce să amenajezi o bibliotecă acasă?

Unde este recomandată amenajarea bibliotecii?

Organizarea bibliotecii: Produse pentru amenajare

Criterii de organizare a cărților din bibliotecă


De ce să amenajezi o bibliotecă acasă?

Un astfel de proiect generează o lista variată de beneficii:

Asigură cadrul ideal pentru citit, o activitate esențială pentru evoluția oricărei persoane. Orele petrecute prinde rândurile unei cărți bune îmbunătățesc vocabularul, dezvoltă bagajul informațional, stimulează imaginația, ajută la obținerea cursivității în dialogurile purtate, contribuie la creșterea încrederii în sine și permit urmarea unei cariere de succes. 

Permite o organizare mult mai bună a cărților, într-un spațiu destinat lecturii. Puțin mai jos, vom povesti despre cum se pot aranja volumele în bibliotecă, astfel încât să poți avea un acces rapid la titlurile preferate, fără a mai pierde timp căutându-le prin teancurile adunate în timp.  

Dacă în colecția personală se află un număr impresionant de volume, nevoia unei biblioteci personale este cu atât mai mare. Cărțile pot ocupa foarte mult spațiu într-o casă, aspect ce poate afecta percepția față de confortul pe care îl asigură perimetrul rezidențial. Prin amenajarea unei biblioteci, se stabilește un loc bine definit pentru depozitarea acestora. 

Mutarea cărților într-o singură încăpere pentru lectură permite aerisirea altor camere din casă, prin eliminarea corpurilor de mobilier pe care erau puse volume. În consecință, poți găsi alte utilități ale acestor zone, raportate la anumite nevoi familiale pe care le consideri esențiale.

Caracterul ermetic al bibliotecii îți asigură liniștea de care ai nevoie pentru a citi. În alte spații comune din casă, acolo unde ceilalți se joacă, discută aprins, ascultă muzică sau se uită la televizor, puterea de concentrare și atenția la detalii, esențiale pentru lectură, pot fi afectate.


Unde este recomandată amenajarea bibliotecii?

În mod ideal, camera pentru amenajarea bibliotecii are un tavan cât mai înalt, pentru o desfășurare pe verticală a întregului spațiu. De asemenea, suprafața trebuie să permită obținerea unui loc aerisit, în inima căruia să simți că lectura te relaxează cu adevărat. 

Alege un loc al casei expus la lumina albă, provenită prin ferestre ce nu sunt blocate de corpuri voluminoase. Acest tip de lumină este potrivit pentru momentele de zi, deoarece poate  stimula foarte bine puterea ta de concentrare și atenția pe care o acorzi detaliilor din carte. 

Amenajarea bibliotecii este recomandată acolo unde nivelul de zgomot este cel mai redus. În funcție de zonele avute le dispoziție, o astfel de încăpere poate funcționa într-o mansardă amenajată, pe o terasa semi acoperită sau într-o cameră cu geamurile spre o curte interioară, spre parc sau spre grădină. De altfel, deschiderea către o sursă de sunete ale naturii amplifică nivelul de relaxare.


Shutterstock 155562782


Este important ca locul respectiv să fie racordat la rețeaua de electricitate, pentru a te putea bucura de citit și după lăsarea întunericului, sau în zilele cu vreme mohorâta. De asemenea, trebuie să existe în acest spațiu cel puțin o sursă de căldura funcțională, deoarece o bibliotecă în care este frig îți răpește dorința de a petrece mult timp aici, răsfoind cărțile preferate.  


Organizarea bibliotecii: Produse pentru amenajare 

Proiectul de amenajare interioară a spațiului se dezvoltă pe baza următoarelor elemente:


Piesele de mobilier pentru cărți 

Alege un model din gama noastră de biblioteci cu dispunere pe plan vertical, astfel încât depozitarea și organizarea cărților să permită o ocupare cât mai mica a spațiului dedicat tranzitului. Aceste corpuri pentru mobilier vin dispun de un cadru foarte rezistent sub greutatea totală a volumelor, precum și de o dispunere a modulelor ce asigură stabilitate optimă.

Vezi care sunt ultimele modele de bibliotecă incluse în ofertă și alege apoi un model suficient de încăpător pentru întreaga ta colecție de volume. Pentru o utilizare mult mai eficientă a spațiului disponibilă, mai poți adăuga în coș și unul sau mai multe dulapuri de cărți suspendate. 

Piesele de mobilier pentru depozitarea și organizarea cărților din colecția personală se montează cu simplitate, conform instrucțiunilor din schița de montaj. În același pachet livrat la adresa precizata în comanda online mai sunt livrate elementele de feronerie de care ai nevoie în proces, precum și certificatele de garanție și conformitate. 


Piesele de mobilier pentru relaxare 

Fotoliile reprezintă cea mai bună varianta pentru a citi confortabil, datorită formei special concepute ce asigură menținerea corpului într-o poziție relaxată. De asemenea, structura compactă a acestui element, precum și dispunerea sa preponderent pe verticală, reprezintă factori esențial pentru alegerea unui fotoliu, atunci când spațiul reprezintă o problemă. 

Dacă împărtășești cu o persoană dragă pasiunea pentru citit, iar camera este spațioasă, optează pentru o canapea confortabilă. Descoperă colecția noastră de canapele și alege un model pentru amândoi, cu dimensiuni adaptate spațiului respectiv. Nuanțele variate pe care ți le oferim îți permite sa alegi o canapea de citit adaptata perfect la estetica întregului decor. 

O măsuță de cafea din PAL este compatibilă cu restul elementelor utilizate în această încăpere, datorita materialului ce inspira același aer intim pe care îl dorești să îl obții. Asigură-te că structura produsului include și un spațiu pentru depozitare în zona inferioară. Aici poți lăsa cartea pe care o citești, sau tocul tău cu ochelarii de citit.  


Corpurile de iluminat din bibliotecă

Fotoliul sau canapeaua pentru zona de citit trebuie să fie poziționate lângă un corp de iluminat, ce poate emite punctual fasciculul de lumină caldă. De aceea, îți recomandam achiziționarea unui lampadar cu braț flexibil și suficient de înalt, pentru a putea realiza ajustările optime. 

Corpurile cu lumină rece nu sunt potrivite pentru spațiile de relaxare din casă (living, dormitor, bibliotecă), ci își dovedesc mult mai bine utilitatea în zone în care atenția la detalii este mult mai importantă: bucătăria, baia, biroul la care poți lucra în regim “work from home”. 


Criterii de organizare a cărților din bibliotecă 

Dintr-un proiect de organizare a bibliotecii nu poate lipsi etapa în care ordonezi cărțile din colecția personală, pe baza unor criterii cât se poate de simple. Așadar, dacă ții la ideea de spațiu aerisit și bine pus la punct, următoarele recomandări îți vor prinde foarte bine:


Renunță la cărțile pe care nu le mai consideri utile

Înconjoară-te doar de cărți cu o semnificație aparte pentru tine: colecțiile valoroase sau de carte veche, volumele reprezentative pentru domeniul tău de activitate, cărțile pe care le-ai citit și care te-au impresionat sau titlurile autorilor tai preferați. 

Renunță la cărțile inutile din colecția ta, pentru a face ulterior loc altor titluri de interes. Poți alege una dintre următoarele variante, pentru a te asigura că acestea își pot găsi utilitatea în casele altor pasionați de lectură: 

  • oferă-le cadou unor apropiați, cititori avizi la fel ca tine; 
  • donează-le unui ONG concentrat pe acțiuni socio-culturale;
  • comercializează cărțile online sau în spațiul unui anticariat.


Shutterstock 2110284530


Cărțile care au trecut de această probă a sortării pot fi organizate astfel: 

În ordine alfabetică

Dacă deții un volum impresionant de cărți, poți realiza o ordonare a volumelor în funcție de numele autorilor. Realizează în paralel o inventariere a exemplarelor, pe baza listării în ordine alfabetică a acestora, pentru a-ți putea fi mult mai ușor apoi să localizezi un anumit volum. 

Poți realiza acest lucru într-un document Excel, generând un tabel de corespondență între nume și localizarea cărților pe rafturile corpurilor de mobilier. Astfel, poate fi mult mai simplu să identifici un anumit roman, chiar dacă nu mai ții minte cu exactitate numele autorului.  


Pe colecții sau domenii

Sortează cărțile în funcție de domeniu, sau pe baza colecției din care fac parte. Astfel, poți repera foarte simplu titlurile asociate unui anumit tip de scriere, dacă îți dorești să le recitești după foarte mulți ani. Ordonarea pe colecții se bazează și pe un motiv de natură estetică, deoarece volumele dintr-un lot pot fi foarte asemănătoare, din punct de vedere al design-ului.


În funcție de culori

Organizarea bibliotecii pe culori te ajută să obții un aspect vizual uimitor și reprezintă o activitate la care poate participa întreaga familie. Utilizează o scară cromatică, disponibila în mod gratuit pe net, pentru a putea înțelege modul în care se pot grupa nuanțele cărților tale. 

Ideal ar fi să le structurezi de la stânga (nuanțe reci) la dreapta (nuanțe calde), însă le poți ordona și vertical, pe diferite niveluri, fiecare dintre acestea fiind asociat unei anumite culori. Principalul dezavantaj al acestui tip de organizare pentru bibliotecă: identificarea unui anumit volum poate fi greu de realizat. De aceea, îți recomandăm să realizezi și în acest caz o inventariere într-un fișier Excel, ca cea despre care am povestit puțin mai sus. 

Proiectul de organizare în bibliotecă implică utilizarea unor corpuri de mobilier potrivite pentru a construi un spațiu în care să te relaxezi, în timp ce te bucuri de o carte foarte bună. În oferta noastră online găsești cele mai potrivite soluții, în acest sens. Profită acum de prețurile foarte bune pe care ți le oferim și începe apoi cu multă încredere amenajarea acestui spațiu.