Mobila in stil Art Nouveau - Tamos

16/07/2012
Mobila in stil Art Nouveau

Mulți oameni confundă interiorul clasic modernist cu stilul modern (contemporan). De fapt, Art Nouveau ca stil de design este destul de vechi. A apărut la sfârșitul anilor 1800 ca o reacție la stilurile de artă tradiționale.

Între 1890 și mijlocul anilor 1910, decorarea interioară art nouveau a apărut la Londra și Paris și scopul principal a fost să încorporeze arta și designul în viața de zi cu zi. Chiar și obiectele funcționale au fost înfrumusețate și transformate în opere de artă.

Stilul Art nouveau a fost promovat la Expoziția Universală de la Paris din 1910, deși era încă considerat a fi destul de avangardist și revoluționar la acea vreme. Cei care crescuseră în epoca victoriană au găsit stilul prea extravagant și exagerat și au fost îngroziți de natura supraelaborată a acestuia.


Ce este stilul Nouveau?

Caracteristicile stilului Nouveau

Mobila în stil Nouveau

Elemente decorative specifice

Dormitor în stil Nouveau

Bucătărie în stil Nouveau

Living în stil Nouveau


 Ce este stilul Nouveau?

Diferite stiluri de artă au influențat art nouveaul. De la arta celtică la arta japoneză, a fost folosită în multiple domenii, inclusiv arhitectură, decorațiuni și artă plastică, precum și bijuterii, sticlărie și ilustrații.

Stilul artei includea motive florale, linii curbe alungite, forme liniare puternice și siluete feminine. Ca toate mișcările de artă, Nouveau a avut parte de multă popularitate. A fost defavorizat în anii 1920, când mișcarea Art Deco a luat loc, deși după un timp, a cunoscut o scurtă renaștere în anii 1960.

Secretul este să nu încerci să recreezi întocmai un interior Art Nouveau, fie că e vorba de o cameră, un apartament de bloc sau o casă spațioasă la curte, deoarece stilul presupune o abordare complexă, atât la nivelul arhitecturii, cât și al finisajelor, mobilierului și decorațiunilor. Poți, în schimb, să adaugi accente Art Nouveau – sunt elegante și se vor integra armonios în spațiile clasice și în cele contemporane, ușor eclectice.


Flori Stil Art Nouveau

Caracteristicile stilului Nouveau

Primele exemple de lucrări Art Nouveau au fost mult prea extravagante pentru gusturile tipic victoriane. Au fost criticați pentru natura lor elaborată și au fost considerați pe scară largă ca exagerați. Mai multe stiluri au influențat nașterea acestei noi mișcări, inclusiv arta celtică și japonismul.

 

Iluminat

Când decorați o cameră în stil Art Nouveau, amintiți-vă că nu poate fi combinată cu LED-uri. Iluminarea unui loc în acest stil sugerează liniște sau chiar intimitate. Ziua este suficientă lumina naturală, iar seara se folosesc surse cu efect mat, precum abajururile.

În spațiul de lectură ales, puteți pune o lampă de podea sub forma unui crin delicat sau al unui gât de lebădă și puteți agăța aplice sofisticate cu motive inspirate din natura și redate cât mai fidel sculptate de-a lungul peretelui.

 

Tavan

Plafoanele de interior sunt de obicei înalte și ușoare, pot fi pe mai multe niveluri, dar colțurile ascuțite trebuie evitate dacă este posibil. Vă puteți concentra asupra tavanului cu mai multe niveluri făcându-l asimetric. Îl puteți decora cu modele de stuc sau ipsos.

De asemenea, decorațiunile florale inspirate din stampele japoneze, înfățișând orhidee, lotuși sau crini. Specifice stilului Art Nouveau sunt motivele reprezentând păsări (păuni, papagali sau Pasărea Paradisului) și cele în formă literei S.


Ziduri

Pentru decorarea pereților în stil art nouveau, se folosesc în principal imagini de fundal. Pot fi monocromatice sau cu imaginea florilor, întotdeauna de o nuanță deschisă. O soluție atractivă ar fi să lipiți tapet cu model volumetric. Vei avea impresia că există un zid de flori proaspete când le vei privi.

A doua opțiune este o pictură pe perete. Peretele poate fi împărțit în două zone și pot fi utilizate două nuanțe diferite.

 

Podeaua

Parchetul sau laminatul din stejar natural este o opțiune bună pentru decorarea podelei într-o cameră în stil art nouveau. O altă opțiune potrivită este piatra ușoară de culoare deschisă. De obicei, în acest stil nu se folosește covorul. O excepție se poate face doar în dormitor, prin așezarea unui mic covor lângă pat.


Mobila în stil Nouveau

Mobilierul în stil Art Nouveau nu are linii sau unghiuri drepte, iar toate marginile sale sunt raționalizate și realizate din material solid, de obicei în lemn. Decorul principal al unui astfel de mobilier este inserția de bronz.

Canapele și scaunele au picioare îndoite, cu spătar și cotiere sculptate, tapițate într-o țesătură fină simplă sau cu un model floral delicat. Este mai bine să alegeți o masă cu o formă rotunjită, fără colțuri, cu o bază din tije metalice îndoite, decorate cu flori și frunze. Atunci când creați un design de cameră în stil art nouveau, puteți acorda atenție unei canapele mici și elegante, care se va potrivi perfect în camera de zi.

Decor Living Stil Art Nouveau


De asemenea, birourile în stil Art Nouveau nu au colțuri ascuțite, marginile lor sunt rotunjite și decorate cu modele sculptate. Un dulap cu uși glisante este adesea preferat atunci când alegeți mobilă pentru o cameră în stil art nouveau. Poate fi decorat cu o oglindă sau un model sculptat. 

Mobilierul aduce aminte, de asemenea, de stilul rococo, punând un accent mai mare pe formele florale și vegetale. Aceste modele au devenit obiectul unui studiu aprofundat în această epocă.


Culori

Schemele de culori ale stilului Nouveau se bazează pe mai multe nuanțe - albastru, maro, alb și auriu. Acestea pot fi diluate cu niște inserții de roz sau verde.

Toate tonalitățile ale acestor nuanțe de culori sunt naturale și amintesc de natură - de exemplu, nuanțele de albastru amintesc de suprafața apei și de strălucirea ei și de felul în care se reflectă în stropi argintii sau aurii.

Combinațiile de roz și albastru vă vor aminti de un păun frumos și nuanțe verzi de plante și flori. În stilul Art Nouveau, natura își amintește de ea însăși chiar și în cele mai mici modele și bucle, în fiecare linie netedă și asimetrie.

Dacă încă nu ești sigur de schema de culori pe care vrei s-o atribui camerei tale, află mai multe în articolul nostru despre Teoria Culorii.


Elemente decorative specifice

La decorarea în stil art nouveau se folosesc flori, atât naturale, cât și artificiale. Adesea, acestea sunt flori de apă - irisi, crini, violete. Imaginile acestor plante frumoase pot decora orice suprafață - tapet, perdele, perne, ceasuri și tablouri.

Este mai bine să decorați baia cu elemente cu imagini ale vieții marine, cum ar fi scoici sau stele de mare. Motivele exotice sub formă de păuni și papagali vor fi, de asemenea, un plus grozav pentru o cameră Art Nouveau. Oglinda ar trebui să fie atârnată într-un cadru din lemn sculptat și este mai bine să folosiți lemn închis la culoare pentru aceasta.

Vitraliul va fi un plus excelent și va decora camera; pe ferestre pot fi agățate draperii cu falduri și margini oblice.

Atunci când decorați un interior în stil art nouveau, este necesar să aveți simțul proporției, deoarece multe obiecte și culori vor aglomera camera, iar stilul nu va mai fi simțit. 

Dormitor în stil Nouveau

Dormitorul art nouveau este elegant și grațios. Toate colțurile sale ar trebui să fie ascunse sau acoperite de jocuri de lumini și umbre și o combinație competentă de culori.

Alege un pat pentru dormitor din lemn sculptat sau din tije metalice curbate și o noptieră cu picioare înalte, așezată lângă pat cu o veioză din abajur mat.

De asemenea, trebuie aleasă o masă de toaletă rotundă, iar o oglindă trebuie plasată într-un cadru frumos, deasupra mesei. Așezați un covor subțire cu un design sau ornament lângă pat.

 

Bucătăria în stil Nouveau

O bucătărie art nouveau este, de obicei, decorată cu ornamente florale sau motive naturale, reprezentate prin tapet, perdele și ceasuri. Pentru această încăpere se aleg materiale în culori deschise, de o complexitate discretă.

O idee interesantă ar fi să aveți un tavan decorat pe două niveluri. Pentru podea, plăcile cu model sau ornament neclar sunt o opțiune excelentă. Cel mai bine ar fi să alegi scaune din lemn cu picioare sculptate, tapițate cu material textil, iar masa de sufragerie rotundă și ovală în bucătărie. Puteți decora bucătăria punând o floare într-un ghiveci pe fereastră sau, dacă spațiul permite, pe podea. 

Mici accente în stilul art nouveau pentru bucătărie sunt un ceainic cu model de flori, o vază cu flori pe masă și modele de perete

Bucatarie In Stil Nouveau

Living în stil Nouveau

Când creați un living în stil Art nouveau, deschiderile arcuite și vitraliile sunt caracteristicile principale care ar trebui luate în considerare. Ferestrele ar trebui să fie drapate frumos și grațios. Pereții camerei de zi n-ar trebui să fie monocromatici, dar este mai bine dacă unul dintre ei este radical diferit în modelul său. De exemplu, i se pot aplica ornamente cu flori mari. Livingul va deveni memorabil și va atrage atenția.

Mobilierul pentru camera de zi trebuie ales din lemn, iar picioarele și spatele sculptate vor adăuga grație și șic. Ca decor, puteți pune o vază cu flori, puteți agăța o oglindă într-un cadru din lemn sculptat pe perete sau un tablou.

Puteți, de asemenea, pune o lampă de masă sub forma unei flori frumoase sau o sculptură aparte, pe o măsuță de cafea.

În ciuda asemănărilor sale cu mișcarea Arts and Crafts, Art nouveau a fost diferită prin faptul că a prosperat pe baza dezvoltărilor tehnologice care au făcut posibilă producția în masă de bunuri.

În timp ce mișcarea Arts and Crafts a fost puternic împotriva oricărui lucru care a fost fabricat, art nouveau a îmbrățișat-o și a folosit aceste produse de bunăvoie.

Cu toate acestea, principiul designului frumos a fost același în ambele mișcări, iar stilul a fost puternic favorizat de toată lumea.