Mobila in stil Art Nouveau

16/07/2012

Stilul Art Nouveau s-a nascut in 1880, dintr-un impuls de a atinge apogeul creatiei, in ultimul deceniu al secolului XIX-lea. Avand o origine engleza, desi numele sau a fost preluat de la un magazin din Paris, miscarea Art Nouveau a fost raspandita in toata Europa, sub diferite denumiri. Stilul Art Nouveau a cunoscut si cateva modificari si particularitati in functie de fiecare tara si regiune in care a reusit sa se impuna.


Si desi stilul Art Nouveau se regaseste intr-o gama vasta de obiecte decorative si artistice, mai jos iti vom prezenta care sunt particularitatile designului Art Nouveau in domeniul mobilierului.


Chiar si in zilele noastre se mai intalnesc locuinte in care predomina decoratiunile si obiectele de mobilier in stilul Art Nouveau, ca o alternativa decorativa pentru living si dormitor, design care creeaza spatii elegante, fine si pline de valoare artistica.


Mobila in stil Art Nouveau are o caracteristica marcanta, constanta: curbele sinuoase, lungi pentru aproape toate modelele. Designul Art Nouveau se opune ferm imaginilor simetrice, liniilor si unghiurilor drepte. Acest stil nu a fost creat pentru ambiente solide si echilibrate, aceste aspecte nu au fost niciodata scopul sau. Art Nouveau s-a aflat in permanenta in cautarea elegantei, a curbelor fragile, inspirate de lumea naturii si formele feminine( mai jos aveti un tablou in stilul Art Nouveau).


Astfel daca un imens avantaj al acestui design a fost eleganta formelor, slabiciunea sa este legata de utilizarea materialelor usoare, care se puteau dubla rapid. Motivele alese pentru decoratiunile mobilierului Art Nouveau aveau origini romantice si constau in imagini precum: sirene misterioase, pasari, frunze si ramuri legate impreuna intr-un dans etern, lebede sau flacari. Toate aceste elemente creeaza o explozie de lirism si eleganta, care inunda casele decorate cu astfel de mobila si obiecte de mobilier, fie ca este vorba despre dulapuri, scaune sau sifoniere.


Pentru a ilustra caracteristicile acestui stil, in imaginile care insotesc aceste text, puteti vedea exemple de articole de mobilier in stil Art Nouveau.