Masuta de cafea Eero Saarinen - Tamos

25/06/2012

Masuta de cafea Eero Saarinen

Aproape orice casa din Romania are o masuta de cafea in living, inconjurata de scaune si o canapea, unde familia si prietenii se pot aduna pentru o conversatie confortabila si placuta. Dar putine din aceste case au una dintre cele mai frumoase si de lux masute de cafea: masuta lalea Eero Saarinen. Cu un design elegant, gratioasa si usoara, aceasta piesa de mobila este o capodopera a simplicitatii, fara sa sacrifice din frumusete si functionalitate.

Despre colectia Saarinen

Masuta lalea a fost creata la mijlocul secolului trecut de arhitectul si designer-ul Eero Saarinen si niciodata nu a fost scoasa din productie. Pretul niciodata nu a scazut, doar a urcat, iar astazi poti sa o cumperi la pretul de aproximativ $1.500. Pana si replicile costa o treime din pretul original.

Colectia include mult mai mult decat masute de cafea. Este o colectie intreaga de mese pentru bucatarie, mese pentru living, masute de cafea si scaune, care toate au in comun acelasi lucru: forma de lalea sau piedestral.

Cand a creat pentru prima data forma de lalea, Eero Saarinen a plecat de la o simpla idee: debarasarea de anumite parti ale mobilei, pe care el le considera hioase. Conform legendei, Eero era iritat de multitudinea de picioare ale mobilierului in casele americane: picioare de mese, de scaune etc.

El spunea ca “Din mahalaua de picioare sub scaune si mese, se naste o lume urata, confuza si neodihnitoare”. Asa ca si-a propus sa creeze o mobila simpla, care sa permita spatiului sa respire si probabil sa faca sotiile mult mai fericite cand dau cu aspiratorul! La inceput a creat un scaun cu care a castigat un premiu. Dupa asta o masa, dupa care a urmat toata colectia.

Masa Lalea

Fara indoiala masa lalea este cea mai de succes si cautata inventia a lui Eero Saarinen. Masa lalea Saarinen, este cunoscuta si produsa de Knoll in trei dimensiuni: masa de bucatarie, masuta de cafea si masa de living. Aceasta este disponibila si doua forme: ovale si rotunde. Aceeasi companie fabrica si scaunele. Cum masa Noguchi a inceput cu Herman Miller, la fel si Saarinen a inceput cu Knoll.

Ideea in spatele design-ului Eero Saarinen este simpla: mai putine picioare. Asa ca mesele si scaunele lui au un singur picior. Partea de jos se termina cu o baza care ofera stabilitate, iar partea de sus sustine masa.

Partea de sus a mesei este produsa din lemn, marmura sau granit. Baza este produsa din aluminiu turnat, lustruit si finisat. Suprafetele din marmura sau granit sunt invelite intr-o folie protectoare, care ofera o suprafata fina si usor de curatat.

Daca masa lalea a lui Eero Saarinen a fost cea mai de succes(financiar) inventia a lui, cea mai cunoscuta piesa de mobila a lui, este scaunul cu piedestal. Design-ul lui a fost folosit in primul serial Star Trek. Scaunele au fost doar putin modificate pentru film.

Cand filmul a incetat a mai fi produs, scaunele au fost aruncate la gunoi. Cativa oameni destepti au salvat o parte din ele pe care le-au vandut mai tarziu cu $18.000 bucata.