9/9

Masuta de cafea Eero Saarinen

25/06/2012

Masuta de cafea Eero Saarinen

Aproape orice casa din Romania are o masuta de cafea in living, inconjurata de scaune si o canapea, unde familia si prietenii se pot aduna pentru o conversatie confortabila si placuta. Dar putine din aceste case au una dintre cele mai frumoase si de lux masute de cafea: masuta lalea Eero Saarinen. Cu un design elegant, gratioasa si usoara, aceasta piesa de mobila este o capodopera a simplicitatii, fara sa sacrifice din frumusete si functionalitate.

Despre colectia Saarinen

Masuta lalea a fost creata la mijlocul secolului trecut de arhitectul si designer-ul Eero Saarinen si niciodata nu a fost scoasa din productie. Pretul niciodata nu a scazut, doar a urcat, iar astazi poti sa o cumperi la pretul de aproximativ $1.500. Pana si replicile costa o treime din pretul original.

Colectia include mult mai mult decat masute de cafea. Este o colectie intreaga de mese pentru bucatarie, mese pentru living, masute de cafea si scaune, care toate au in comun acelasi lucru: forma de lalea sau piedestral.

Cand a creat pentru prima data forma de lalea, Eero Saarinen a plecat de la o simpla idee: debarasarea de anumite parti ale mobilei, pe care el le considera hioase. Conform legendei, Eero era iritat de multitudinea de picioare ale mobilierului in casele americane: picioare de mese, de scaune etc.

El spunea ca “Din mahalaua de picioare sub scaune si mese, se naste o lume urata, confuza si neodihnitoare”. Asa ca si-a propus sa creeze o mobila simpla, care sa permita spatiului sa respire si probabil sa faca sotiile mult mai fericite cand dau cu aspiratorul! La inceput a creat un scaun cu care a castigat un premiu. Dupa asta o masa, dupa care a urmat toata colectia.

Masa Lalea

Fara indoiala masa lalea este cea mai de succes si cautata inventia a lui Eero Saarinen. Masa lalea Saarinen, este cunoscuta si produsa de Knoll in trei dimensiuni: masa de bucatarie, masuta de cafea si masa de living. Aceasta este disponibila si doua forme: ovale si rotunde. Aceeasi companie fabrica si scaunele. Cum masa Noguchi a inceput cu Herman Miller, la fel si Saarinen a inceput cu Knoll.

Ideea in spatele design-ului Eero Saarinen este simpla: mai putine picioare. Asa ca mesele si scaunele lui au un singur picior. Partea de jos se termina cu o baza care ofera stabilitate, iar partea de sus sustine masa.

Partea de sus a mesei este produsa din lemn, marmura sau granit. Baza este produsa din aluminiu turnat, lustruit si finisat. Suprafetele din marmura sau granit sunt invelite intr-o folie protectoare, care ofera o suprafata fina si usor de curatat.

Daca masa lalea a lui Eero Saarinen a fost cea mai de succes(financiar) inventia a lui, cea mai cunoscuta piesa de mobila a lui, este scaunul cu piedestal. Design-ul lui a fost folosit in primul serial Star Trek. Scaunele au fost doar putin modificate pentru film.

Cand filmul a incetat a mai fi produs, scaunele au fost aruncate la gunoi. Cativa oameni destepti au salvat o parte din ele pe care le-au vandut mai tarziu cu $18.000 bucata.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Your name will appear next to your review or comment, visible to everyone. We (TAMOS.RO) also save your IP address as a security precaution, but in can only be viewed by our staff. It will remain in our system until you withdraw your consent. If you’d like to have your personal data removed, send an email to online@tamos.ro.

If you believe that your personal data has been misused, you have the right to lodge a complaint with a supervisory authority. We’re obliged by EU General Data Protection Regulation to let you know about this right; we don’t actually intend to misuse your data.