Cum sa alegi masa pentru dining: ghid complet - Tamos

06/01/2021
Cum să alegi masa pentru dining: ghid complet

Unele dintre cele mai frumoase momente în familie sau alături de prieteni dragi se petrec adesea în jurul unei mese. La aceeași masă savurăm preparate delicioase, depănăm amintiri, le spunem celorlalți cum ne-a fost ziua, zâmbim, râdem, ne strângem cu toții la povești care, nu de puține ori, se întind până seara târziu. Mesele servite în compania potrivită au, fără doar și poate, un farmec aparte. Ne oferă prilejul de a ne bucura de câteva momente binemeritate de relaxare - fie la finalul zilelor pline de muncă, în weekend, la diferite sărbători sau petreceri de familie. 

Este adevărat că, de multe ori, oamenii dau farmec locului, însă și amenajarea spațiului în care se află îi poate ajuta să se simtă mai confortabil, mai în largul lor. În situațiile anterior amintite, masa de dining joacă un rol esențial. Pentru a înțelege cât de important este să alegi cu grijă masa pentru zona de servire a mesei, fie ea integrată în sufragerie sau într-o cameră separată, îți vom da și un exemplu: doar gândește-te cât de incomod ar putea fi pentru musafirii pe care i-ai invitat la cină să nu aibă suficient loc să se ridice sau să se așeze la masă, pentru că e prea mică, iar scaunele - prea îngrămădite.

Dacă îți faci griji în legătură cu spațiul nu tocmai generos de care dispui, avem o veste bună: există numeroase modele de mese potrivite pentru zona de dining, astfel că e imposibil să nu găsești ceva care să se integreze perfect în decorul camerei. 

Pentru aceasta, te invităm să descoperi, în continuare, ghidul complet de alegere a mesei pentru dining.


Alegerea mesei în funcție de dimensiunile camerei

Primul și cel mai important criteriu de care ar trebui să ții cont în alegerea mesei pentru dining constă în dimensiunile spațiului în care va fi amplasată aceasta. 

În cazul în care locuiești la casă și dispui de o cameră spațioasă, destinată exclusiv servirii mesei, îți poți permite să te orientezi către o masă mare, fixă, la care pot încăpea chiar și 12 persoane.

Când vine vorba de spații mai mici, așa cum sunt majoritatea celor întâlnite în apartamente, unde zona de servire a mesei este integrată, de regulă, în living/bucătărie, atunci este mai indicat să optezi pentru una dintre următoarele trei variante:

  • masă pliabilă - este o variantă perfectă pentru apartamentele de mici dimensiuni, pentru că, strânsă, îți oferă posibilitatea de a o depozita atunci când nu ai nevoie de ea și de a o folosi doar la anumite ocazii (ca atunci când ai musafiri, de exemplu). 

O altă variantă de masă pliabilă este masa multifuncțională, care se poate transforma, dintr-o simplă măsuță de hol, într-o masă perfectă pentru serile în care ai musafiri. 

  • masă extensibilă - principalul avantaj al acestui tip de masă constă în faptul că o poți extinde, în funcție de numărul persoanelor care vor sta la ea.

De asemenea, reține că masa trebuie să fie poziționată în așa fel încât musafirii să se poată așeza și ridica fără nicio dificultate. Pentru aceasta, se recomandă o distanță de cel puțin 80 de centimetri între masă și perete și o distanță de minimum 20 de centimetri între scaunele așezate în jurul său.


Alegerea mesei în funcție de forma camerei

Un alt lucru de care trebuie să te asiguri în alegerea mesei de dining potrivite se referă la armonia dintre forma acesteia și forma camerei în care va fi amplasată. La prima vedere, o masă lungă și dreptunghiulară pare o alegere excelentă pentru orice situație, însă, în realitate, forma dreptunghiulară nu se încadrează chiar oriunde. 

Iată, așadar, către ce forme de mese să te orientezi, în funcție de forma camerei:

  • Într-un spațiu lung și îngust, masa dreptunghiulară este, fără doar și poate, des întâlnită, pentru că, de regulă, ea poate găzdui un număr destul de mare de persoane. Cu toate acestea, poate prezenta și un dezavantaj: creează o atmoseră mai sobră, mai formală.

 

Dacă nu te încântă ideea de a avea o masă dreptunghiulară, optează pentru o masă pătrată - și această formă se integrează de minune într-o sufragerie lungă și îngustă și poate contribui la crearea unei atmosfere mai relaxate. 

De asemenea, și masa ovală, versiunea mai „prietenoasă”, datorită colțurilor rotunjite, a mesei dreptunghiulare, este potrivită pentru sufrageriile spațioase.


Masa Ovala Dining

  • Pentru un spațiu de dimensiuni reduse, o masă pătrată sau o masă rotundă reprezintă o alegere excelentă. În plus, integrarea unei mese rotunde în decor creează o atmosferă mai relaxată, mai caldă, mai ales că această formă înlesnește apropierea dintre invitați, dicuțiile și mult îndrăgitele seri de board games.  

Masa Patrata Dining


Alegerea mesei în funcție de stilul de amenajare

Pentru a se integra în mod armonios în decor, este esențial ca masa de dining să fie în același stil cu celelalte piese de mobilier. De exemplu, dacă sufrageria ta este amenajată în stil minimalist, orientează-te către un model de masă în același stil - simplu, funcțional. Într-un astfel de decor ar arăta cel puțin ciudat o masă în stil rustic, de exemplu. 

În cazul în care îți dorești totuși să îmbini elemente din stiluri diferite, orientează-te către unele cât mai asemănătoare. Armonizează, de exemplu, elemente specifice stilului scandinav cu unele specifice minimalismului: într-o sufragerie minimalistă, poți integra o masă de dining cu o textură interesantă a lemnului.


Alegerea mesei în funcție de material

Îți recomandăm să alegi materialul mesei în funcție de două criterii: așteptările pe care le ai de la el și stilul tău de viață și al membrilor familiei tale

De exemplu, dacă ești în căutarea unei mese practice, ușor de curățat, te-ai putea orienta către o masă cu blat acoperit cu sticlă. 

Deși are o eleganță aparte, lemnul nu este o idee inspirată atunci când vine vorba de materialele ușor de curățat. 

Stilul de viață al membrilor este, la rândul său, un criteriu după care ar trebui să te ghidezi în alegerea materialului mesei de dining. În cazul în care tu și familia ta locuiți într-un apartament nu foarte spațios, iar zona de dining este integrată în sufragerie, cel mai probabil aceasta servește și altor scopuri: copiii desenează, tu lucrezi pe laptop la aceeași masă la care serviți cina. Prin urmare, materialul unei mese „multifuncționale” ar trebui să fie unul rezistent, ușor de curățat, nepretențios. 


UOxPYELpD7PV2eOdrEi7LZxINCWGgztmBQSNGaW PbQI1ft5kf MqfHPon4wu8SDYMtOiRnM2MdN8vllHqclo8Wt2AcW9uDhy5VWUF4zFUpaXHVV6 JuN2f4CAOh3cnA5a3TN 24


Ghidându-te după acești pași esențiali, vei alege o masă de dining care se va integra perfect în decorul sufrageriei, care se va potrivi de minune cu stilul tău de viață și al familiei tale și care, cel mai important, va deveni unul dintre cele mai îndrăgite locuri de relaxare din casă pentru tine și pentru cei dragi. 

Bucurați-vă de o masă copioasă, de povești care se întind până seara târziu și, bineînțeles, unii de compania celorlalți!