Amenajare living open space: Sfaturi, recomandari si exemple - Tamos

19/10/2021

Living-urile open space au devenit o opțiune foarte populară pentru locuințele moderne, ajutându-ne să devenim mai sociabili și să petrecem mai mult timp împreună alături de partenerul de viață ori de familie. Fie că e vorba de adăugarea unor uși glisante, a unui perete parțial sau pur și simplu de aranjarea obiectelor de mobilier într-o manieră inteligentă, există numeroase moduri în care poți crea un spațiu care să răspundă nevoilor tale. Descoperă sfaturi, recomandări și exemple pentru amenajarea livingului open space!


Amenajarea unui living open space mic

Pentru amenajarea unui living open space într-un apartament mic, este indicat să profiți cât mai mult de suprafața pe care o ai la dispoziție. În definitiv, livingul este locul în care îți petreci cel mai mult timp, iar acesta trebuie să îmbine estetica și funcționalitatea. Amenajarea unui open space mic nu este atât de dificilă dacă ții cont de câteva aspecte care să pună în valoare acest spațiu.

În primul rând, atunci când realizezi paleta de culori pentru living, este important să alegi o culoare dominantă deschisă, astfel încât să creezi iluzia unui spațiu mai mare. Culorile care deschid optic un open space mic sunt albul, bejul, griul, ivoriul (sau culoarea fildeșului) și cremul. La acestea se pot adăuga și culorile pastelate foarte deschise, așa cum sunt culoarea oului de rață sau lilaul, spre exemplu, însă trebuie armonizate cromatic corespunzător. 

Este mai ușor să-ți amenajezi livingul atunci când dispui de un fundal într-o culoare neutră. Pentru a adăuga culorile de accent, nu-ți rămâne decât să optezi pentru un covor cu pattern-uri colorate, niște draperii sofisticate, câteva perne decorative interesante „presărate” pe canapea sau pe fotolii și niște ghivece sau vaze de flori care să adauge o pată de culoare în livingul tău. Inclusiv tablourile pe care le atârni pe perete pot fi alese după criterii cromatice!

De asemenea, este important să nu-ți aglomerezi sufrageria cu mobilă pentru living voluminoasă. Piesele trebuie alease proporțional cu dimensiunea camerei, ba chiar poți opta pentru obiecte multifuncționale, cu spații de depozitare ascunse și care nu ocupă foarte mult loc. O canapea extensibilă, o măsuță de cafea practică, un fotoliu și o bibliotecă cu un design care să permită inclusiv plasarea televizorului sunt suficiente.

Încearcă să te gândești la spațiul dintre obiectele de mobilier ca la orice alt element de care ai nevoie în livingul tău, astfel încât să nu supraaglomerezi livingul. O altă metodă prin care poți crea impresia unui spațiu mai generos este să te folosești de oglinzi. Acestea pot fi integrate ca elemente decorative pe perete, fie că e vorba de oglinzi hexagonale mici care creează aspectul unui fagure, fie că preferi o oglindă mare care să se afle pe peretele învecinat mesei de dining.

Nu în ultimul rând, încearcă să optezi pentru un design cât mai curat și mai simplu, cum ar fi cel minimalist, cel scandinav sau cel japonez, astfel încât spațiul să nu fie prea aglomerat. Ferește-te așadar de stilul de amenajare maximalist și de obiecte de decor excesive.


Amenajarea unui living open space mare

Fie că e vorba de amenajarea unui open space la apartament sau la casă, dacă spațiul este generos, atunci ai mai multă libertate în designul interior pe care îl alegi. Cu toate acestea, orice stil ai alege, este important să menții continuitatea designului.

Acum că bucătăria și livingul sunt unite într-un singur spațiu, nu îți poți permite un clash al stilurilor de design. Folosește același material pentru podea pe toată suprafața open space-ului și utilizează paleta de culori în mod unificat și coerent. De asemenea, inclusiv corpurile de iluminat ar trebui să „rimeze”, mai ales acolo unde e vorba de lumină ambientală. Spre exemplu, dacă folosești led-uri încastrate în tavan, acestea trebuie să se regăsească atât în spațiul sufrageriei, cât și în cel al bucătăriei.

În același timp, în amenajarea unui open space cu bucătărie, este bine să respecți o paletă de culori bine gândită. E important să ai aceeași culoare dominantă în living și în bucătărie, ba chiar și culorile de accent trebuie să se armonizeze. Spre exemplu, poți asorta culoarea cabinetelor la canapea sau, dacă îți alegi mobilă la comandă, atunci optează pentru același material în cazul mesei de dining și al bibliotecii.

Chiar dacă spațiul este deschis, poți păstra o delimitare simbolică a celor două încăperi. Folosește-te de o insulă de bucătărie, de masa de dining sau de un colțar extensibil care să separe livingul de bucătărie. În cazul în care ai păstrat un perete de partiție care delimitează parțial cele două spații, atunci te poți gândi cum îl poți integra mai bine în schema de culori. Spre exemplu, poți opta pentru o nuanță intensă care se regăsește printre culorile de accent ale open space-ului.


Amenajare living open space: Piese de mobilier recomandate

Mobilă living System

Living System


Mobila living System este foarte versatilă, oferind spațiu de depozitare atât pentru cărți, plante și obiecte decorative, cât și pentru televizor. Plaseaz-o pe peretele opus canapelei dacă livingul tău open space nu este unul foarte mare. În cazul în care dimensiunile ți-o permit, poți adăuga canapeaua chiar și în centrul camerei, la o distanță ideală pentru urmărit filmele și serialele preferate. În spatele acesteia poți amplasa masa de dining. Nu uita să separi zonele de dining și de lounging cu ajutorul unor covoare.


Colțarul extensibil Forma
Coltar Forma

De ce să nu îți alegi un colțar într-o culoare de accent din paleta livingului tău open space? În cazul dispui de mai multe obiecte de decor bleumarin, atunci această canapea se va armoniza perfect cu designul pe care ți l-ai propus. Încearcă să creezi un contrast între colțar și peretele contra căruia acesta se află. Astfel, în cazul în care culoarea dominantă a livingului open space este una deschisă și neutră (alb, bej, crem sau gri), atunci colțarul extensibil Forma este ideal.


Fotoliul Forma

Fotoliu Forma

Completează amenajarea livingului tău open space cu ajutorul unor fotolii Forma pe care le poți plasa de-a stânga și de-a dreapta canapelei, ori în fața acesteia, astfel încât să creezi un spațiu de socializare ideal. Adaugă niște perne decorative într-o culoare de accent pe care ai ales-o în prealabil. Poate fi vorba inclusiv de pattern-uri diferite, atât timp cât păstrezi coerența cromatică.


Masă pentru cafea

85cFX IfrcJuimYXpusGZmGF95ZmEBIICyobf1cjgaoJOh6DsDuSrjMOVMRm3Ymz9ztsb0UgtAx3HpFignhJQJrQ9w40QY9808gDS2G3OBg1xLNu1bWf85GS7AXeSDQmFZ5Ad Rq=s1600



În zona colțarului sau a canapelei, masa pentru cafea este de nelipsit. Aceasta are un design modern, iar liniile curbe pe care le descrie oferă o notă de eleganță livingului tău open space. În jurul ei se vor încinge toate discuțiile interesante cu musafirii și membrii familiei, așadar poți face din acest obiect de mobilier o piesă statement. Nu doar atât, dar măsuța este și foarte practică, mulțumită spațiului de depozitare de sub tăblia de sticlă.


Idei pentru amenajarea unui living open space

Vrei să-ți amenajezi livingul, dar nu știi cum să îi conferi acel „je ne sais quoi” specifice open space-urilor demne de coperta unei reviste de design interior? Descoperă 4 idei de amenajare a unui living open space de care s-ar putea îndrăgosti oricare dintre musafirii tăi!


Structurează spațiul cu niște uși de sticlă

Deși în realitate nu îl vei mai putea numi open space, poți deschide zona bucătăriei și a livingului înlocuind ușile tradiționale cu niște uși de sticlă. Optează pentru unele mari și spectaculoase, cu arcadă, astfel încât să bucătăria să fie inundată de lumina care pătrunde prin ferestrele livingului. Acest lucru nu va avea doar un aspect estetic, ci și unul practic. Mirosurile de mâncare nu vor mai pătrunde în living, iar atunci când ai nevoie de mai multă liniște, se poate rezolva cu ușurință închizând ușile.


Adaugă personalitate cu pereți în culori de accent

Poți adăuga personalitate livingului tău open space utilizând pe unul dintre pereți una sau mai multe culori de accent care să creeze un efect surprinzător. Spre exemplu, un perete bitonal poate fi împărțit în două culori pe centru (în stânga și în dreapta) sau chiar și pe diagonală, dacă îți dorești să adaugi dinamism cu ajutorul unghiurilor ascuțite.

Nu doar atât, dar peretele într-o culoare de accent poate semnaliza că acela este un spațiu destinat lounging-ului sau al dining-ului. În cazul în care ai un perete despărțitor parțial între bucătărie și living, îl poți alege chiar pe acesta!

De asemenea, pentru orice culori ai opta, asigură-te că acestea se vor regăsi în elementele de decor sau în piesele de mobilier care nu se află contra peretelui de accent. Altminteri, canapeaua sau biblioteca vor părea pierdute în decor, așadar optează pentru contraste. Spre exemplu, dacă peretele de accent este bleumarin, la fel ca pernele de decor și covorul, adaugă o canapea albă sau într-o altă culoare deschisă. În cazul în care optezi și pentru draperii bleumarin, atunci ai grijă ca acestea să se afle la ferestrele opuse peretelui de accent, astfel încât culoarea de accent să contrasteze cu fundalul.


Alege o ușă glisantă

În amenajarea unui living modern, ușile glisante funcționează foarte bine pentru separarea spațiilor generoase. Deși nu sunt ușor de instalat, avantajele lor estetice și practice compensează acest lucru. Încorporarea lor asigură flexibilitatea de care ai nevoie atunci când dorești să închizi unul dintre spații. Stilul și versatilitatea pe care le oferă ușile glisante în amenajarea livingului open space cu siguranță te vor cuceri. Alege o culoare care să contrasteze cu pereții în cazul în care îți dorești să iasă în evidență sau aceeași culoare dacă îți dorești să devină parte integrantă a fundalului.


Folosește-te de lumina naturală

Fie că e vorba de amenajarea livingului într-un apartament sau într-o casă, folosește-te de lumina naturală pentru a înviora încăperea și a transforma cu totul atmosfera acesteia. În cazul în care te locuiești la casă, atunci nu îți va fi foarte dificil să unești terasa exterioară cu livingul open space cu ajutorul unor uși glisante de sticlă care să se întindă pe aproape toată lungimea peretelui. Acestea nu doar că vor conferi un aer fresh încăperii, dar îți vor permite inclusiv să te deplasezi cu ușurință între terasă și living.

În schimb, dacă locuiești la apartament, atunci poți opta pentru ferestre foarte mari sau chiar pentru un perete exterior din sticlă, mai ales dacă stai la un etaj superior într-un bloc foarte înalt, astfel încât să fii ferit de privirile curioase ale vecinilor. Te vei bucura de o priveliște panoramică și de un open space spectaculos și bine luminat.


Living open space: Avantaje și dezavantaje

Modern Open Space Living Room

Avantaje

Livingul open space este preferatul multora din numeroase motive. În primul rând, chiar și un spațiu mic va părea mai mare și mai luminos. Un apartament cu o bucătărie mică, fără ferestre, poate fi transformat într-un spațiu inundat de lumină înlocuind peretele cu o insulă sau cu o masă de dining.

Socializarea alături de membrii familiei sau de musafiri e floare la ureche într-un living open space. Unul dintre părinți își poate ajuta copilul cu temele, în timp ce celălalt poate pregăti cina. De asemenea, ai posibilitatea să porți discuții cu oaspeții tăi în timp ce gătești sau le pregătești băuturile preferate. Nu doar atât, dar insulele de bucătărie sau mesele care sunt folosite în general pentru demarcarea spațiilor pot deveni un centru de interes în livingul tău open space.

O sufragerie spațioasă este minunată inclusiv pentru a-i supraveghea pe copii. Poți să termini treburile prin casă sau să pregătești cina în timp ce interacționezi cu cei mici. Pe lângă acest lucru, îți vei păstra vocea pentru că nu vei mai avea nevoie să strigi după ei atunci când vrei să îi chemi la masă.


Dezavantaje

Unul dintre dezavantajele unui living open space este mirosul care pătrunde în încăpere atunci când gătești, dar poți compensa pentru acest lucru cu ajutorul unei hote performante. Nu doar atât, dar asigură-te că alimentele sunt depozitate corespunzător, astfel încât mirosul să nu fie deranjant.

De asemenea, atunci când timpul pentru a face curat în bucătărie este limitat, acest lucru se va reflecta asupra livingului tău. Pentru a te bucura de un living curat va trebui mereu să strângi în bucătărie imediat ce ai terminat de gătit sau de mâncat.

Alt lucru pe care să îl iei în considerare atunci când vrei să optezi pentru un living open space este că spațiul deschis nu e echivalentul celui privat. Să vorbești la telefon în bucătărie poate deveni dificil atunci când copiii se uită la televizor.

Nu doar atât, dar un living open space presupune mai puțini pereți de compartimentare, așadar vei avea mai puțin spațiu pentru fotografii și tablouri. Odată cu dispariția pereților despărțitori, nu vei mai putea dispune nici de prizele care erau încastrate în aceștia. A ascunde cabluri într-un spațiu deschis poate fi o provocare.

Cu toate acestea, amenajarea unui living open space este ideală pentru cuplurile sau familiile care doresc să petreacă mai mult timp împreună. Lasă-te inspirat de ideile și de sfaturile prezentate în acest articol și decide-te pe care dintre acestea vrei să le aplici în livingul tău. De asemenea, dacă odată cu deschiderea sufrageriei și a bucătăriei dorești să refaci designul altor încăperi, descoperă cum poți realiza amenajarea unui dormitor modern!