Istoria si originea canapelei - Tamos

15/07/2012

Canapeaua, unul dintre cei mai fideli tovarasi din locuinta ta, este obiectul de mobilier perfect atat pentru zilele in care nu-ti doresti nimic altceva decat sa lenevesti in fata televizorului urmarind filmele tale preferate, dar si pentru serile de distractie altaturi de prietenii sau familia ta. Si desi esti atat de obisnuit cu acest mobilier indispensabil din locuinta, incat uneori crezi ca este acolo din totodeauna, trebuie sa stii ca si canapeaua are o istorie si un trecut extrem de interesant, ca orice alt obiect.

Canapeaua este un obiect de mobilier care in general este asezat in living si care are ca model clasic, o structura din lemn. Canapeaua este si un obiect de lux atunci cand este alcatuit din piele naturala, un element care ii confera durabilitate, frumusete, eleganta si valoare. O canapea comuna este acoperita cu material textil si confera in general spatiu suficient pentru trei persoane, fiind o mobila confortabila si foarte relaxanta.

0552645651658da9b205a944e5ea1685

Daca ai un spatiu limitat in locuinta ta, iar mobila multifunctionala este potrivita pentru nevoile tale, poti alege canapelele extensibile, cele care pot servi si ca pat.

Dar iata mai jos care sunt originile acestui element de mobilier indispensabil din locuinta ta, si care sunt etapele prin care a trecut canapeaua de-a lungul istoriei, inainte de a ajunge la forma si aspectul de azi.

Originea canapelei

Canapeaua isi are originile in antichitate, unde era utilizata in rol de tron de catre liderii arabi.

863e38536586e0ea248b371700b4e74b

In schimb, in societatea romana clasica, canapeaua se gasea pozitionata in bucatarie si era cunoscut sub denumirea de “triclinium“. Aceast tip de canapea era pozitionata in jurul unei mese joase si era folosita de barbatii din familiei in momentul in care mancau, in timp ce femeile foloseau diferite scaune specifice acelei perioade.

4559f0b65f97adbbe21c3b50d0a7ba66

In special in perioada antica si medievala, canapeaua era considerata un obiect de mobilier elitist, destinat persoanelor cu rang mai inalt in socieatate sau in familie; asa cum am vazut mai sus, femeilor nu li se permitea sa se aseze pe canapea. Asa au stat lucrurile pana in perioada industrializarii, cand canapeaua trece de la statutul de mobila elitista, la statutul de obiect de mobilier comun, atat pentru familiile bogate, cat si pentru cele din clasa medie sau saraca.

Astfel, canapeaua din sufrageria ta, a trecut prin diverse etape de-a lungul istoriei.

In timpurile noastre, canapeaua are o importanta majora in viata domestica si in cultura ‘televizorului’. Nu iti poti imagina un living comod si elegant, o seara perfecta alaturi de partenerul tau privind filmul preferat, in lipsa canapelei.

16f8c844ab7d52c7bccf5a17c1ec07ae