Ghid pentru alegerea pernelor potrivite pentru un somn odihnitor - Tamos

08/02/2021
Ghid pentru alegerea pernelor potrivite pentru un somn odihnitor


Deseori te trezești cu gâtul sau spatele înțepenit? Ți se pare că te ridici din pat mai obosit decât erai atunci când te-ai dus la culcare? Cel mai probabil, de vină pentru starea ta proastă din fiecare dimineață este perna pe care dormi. Dacă vrei să-ți îmbunătățești somnul, ți-am pregătit mai jos un ghid pentru alegerea pernelor potrivite, cu ajutorul căruia vei începe fiecare zi mai odihnit. Iată cum poți găsi perna potrivită pentru tine.

Alege înălțimea potrivită a pernei

Probabil cel mai important criteriu în alegerea pernei perfecte pentru tine este înălțimea acesteia. Practic, aceasta caracteristică a pernei îți va influența poziția în care dormi. În timpul somnului, gâtul și coloana vertebrală trebuie să rămână drepte, dacă vrei să te ridici din pat gata de o nouă zi. Altfel, diminețile tale vor fi „condimentate” de momente dureroase petrecute la marginea patului. 

Cum alegi perna dacă dormi pe spate?

Dacă poziția ta preferată de somn este pe spate, cea mai potrivită pernă pentru tine este una joasă, cu susținere în zona gâtului. Îți recomandăm să încerci o pernă cervicală din nanofibră, care îți va asigura un somn odihnitor.

Cum alegi perna dacă dormi pe o parte?

Dacă cel mai bine dormi atunci când stai pe o parte, perna ideală pentru tine este cea care îți protejează gâtul din această poziție. Te sfătuim să folosești o pernă înaltă și fermă, cu fibră siliconică, ce va rămâne compactă pentru ca întreaga ta coloană vertebrală să fie dreaptă pe tot parcursul nopții.

Cum alegi perna dacă dormi pe burtă?

Dacă ai senzația că cel mai bine te odihnești atunci când stai pe burtă, îți sugerăm să reconsideri această poziție. Din păcate, aceasta poate avea repercusiuni negative asupra stării de sănătate a coloanei tale. Totuși, până ajungi să renunți la dormitul pe burtă, poți folosi o pernă foarte joasă, pentru ca gâtul tău să nu fie suprasolicitat, iar tu să te dai jos din pat înțepenit.

Alege umplutura perfectă a pernei

Există mai multe opțiuni și în acest caz. De exemplu, dacă preferi pernele moi, recomandarea noastră este să optezi pentru varianta unei perne din puf de gâscă, mai ales dacă nu ai o poziție anume în care dormi și obișnuiești să ți-o tot schimbi pe parcursul nopții. Dacă vrei să te orientezi către o variantă mai blândă cu natura, probabil o pernă cu umplutură din fibră ar fi o alegere mai potrivită pentru tine. Nu în ultimul rând, poți opta pentru o umplutură specială, reprezentată fie de spuma de memorie, de siliconul, fie de gelul din pernele pe care le poți comanda de la noi. Acestea oferă cea mai bună susținere a coloanei și a gâtului pe tot parcursul nopții, dar și o senzație mai plăcută, pentru că își mențin o temperatură constantă pentru un timp îndelungat. 

Alege forma ideală a pernei

Nu în ultimul rând, va trebui să stabilești care structură și care formă a pernei ți se potrivește cel mai bine. De exemplu, s-ar putea să te intereseze o pernă care își modifică grosimea în funcție de poziția capului tău, respectiv de presiunea pe care acesta o exercită asupra ei. În acest caz, perna ideală pentru tine ar putea fi cea obișnuită, cu o singură cameră de umplutură, reprezentată de puf sau spumă de memorie. 

Mai ai la dispoziție și varianta pernelor cu mai multe camere cu umplutură, care pot oferi o susținere perfectă a capului pe toată durata somnului. Și în acest caz, combinațiile de umplutură pot fi variate, de la pene și fulgi, la spumă de memorie sau gel.

În orice caz, alegerea unei perne potrivită pentru un somn odihnitor ar trebui făcută, în primul rând, în funcție de poziția de somn pe care o ai. În acest fel, corpul tău se va odihni perfect, iar tu îți vei începe fiecare zi plin de energie.