Dulapurile. Trecut si prezent - Tamos

16/07/2012

Indiferent de regiunea in care locuim, de nivelul material si conditiile economice, sifonierul si dulapurile sunt obiecte de mobilier indispensabile din orice locuinta.

Cu o forma si un scop diferit pentru fiecare incapere, dulapurile se utilizeaza in prezent peste tot in locuinta noastra:

1. In bucatarie dulapurile se monteaza in general suspendate de perete si servesc pentru depozitarea alimentelor si veselei de bucatarie.

Mobila Bucatarie DOMINO 225 Vizon Sonoma Picioare Aluminiu3

2. In baie, dulapurile au, de cele mai multe ori, o structura de cristal si servesc pentru asezarea diferitelor obiecte cosmetice sau intime.

Mirror Cabinet In The Bathroom Designs For Minimalist Interior 3 1170967778

3. In dormitor, dulapurile, sifonierul sau dressingul, servesc pentru depozitarea hainelor, pantofilor si lenjeriilor.

Dormitor Arisa Etna15 Sonoma Vizon 150 A7su Fj

Desi folosim zilnic dulapurile si sifonierul, de-a lungul timpului, aceste obiecte de mobilier au cunoscut diferite intrebuintari. Iata mai jos o scurta istorie a celor mai folosite obiecte de mobilier din locuinta ta, dulapul si sifonierul (dressing).

Istoria dulapurilor

Potrivit unor picturi si scrieri din vremea respectiva, dulapurile sunt cunoscute inca de pe vremea romanilor. In aceea perioada, sifonierul servea in special pentru depozitarea armelor, exact asa cum ii spune si denumirea, fiind un cuvant care s-a format de la cuvantul de baza arma=armament. Ulterior, insa, a inceput sa fie folosit si pentru depozitarea altor obiecte.

Image

O alta utilizare pe care romanii au oferit-o acestui obiect de mobilier, consta in depozitarea obiectelor vechi care au apartinut parintilor si bunicilor lor si pentru depozitarea cartilor, pentru a mentine aceste obiecte intr-un stadiu impecabil. Aceste obiecte de mobilier nu se deschideau decat in zilele de sarbatoare sau cu ocazia anumitor serbari, tocmai pentru a impiedica distrugerea lor si depozitarea de praf.

D2232949afdd5c661ac980295c9679d5

Si bibliotecile erau alcatuite din dulapuri, in care se asezau diferite volume si carti, care se distingeau prin numerotatii.

In Evul Mediu, cu exceptia bisericilor si manastirilor, dulapurile si sifonierele serveau numai pentru amenajarea armelor si armamentelor.

951151fafb7a40e3c2a125e937a49149

Cu toate acestea, inca de la inceputul secolului XV se foloseau dulapuri cu aceeasi forma ca cea de azi, cu usi decorate cu diferite motive sau picturi.

In secolele XVI si XVII se foloseau sifoniere si dulapuri elegante in doua corpuri, iar incepand cu secolul XVII se construiesc dulapurile-vitrina si bibliotecile-vitrina ca obiecte de mobilier pentru dormitor si pentru living.

Cca8bef82aa4d3812e9d7aaea2be7be7