Cum să alegi dimensiunea patului pentru spațiile mici? Sfaturi și recomandări

20/05/2024

Amenajarea unui spațiu mic poate fi o provocare, mai ales atunci când trebuie să încadrezi un pat confortabil! Alegerea dimensiunii potrivite a patului poate face diferența între un spațiu aglomerat și unul funcțional. 

Descoperă mai jos sfaturi utile și recomandări despre cum să alegi paturile potrivite pentru camere mici de copii sau tineret, de una sau două persoane.  

Cum poți încadra un pat de una sau două persoane într-un spațiu mic?

Este important să analizezi spațiul pe care îl ai la dispoziție, înainte de a decide ce fel de pat să cumperi într-o cameră mică, fie că aceasta este de adulți, copii sau tineri. Pentru a încadra patul într-o cameră mică, începe prin a măsura corect spațiul disponibil în încăpere, adică măsurarea atât a lungimii, lățimii, cât și a înălțimii camerei. De asemenea, ia în considerare locul în care se află ferestrele, ușile și alte elemente ale camerei care ar putea afecta poziționarea patului. 

Dimensiunea ideală a patului, fie că este vorba despre paturi de o persoană sau două, va depinde de locul disponibil. În plus, necesitățile celui care va utiliza patul este un alt aspect de avut în vedere. De exemplu, un copil ar putea avea nevoie de un pat mai mic, eventual dispus pe colț, în timp ce un adolescent ar putea avea nevoie de un pat mai mare sau de un ansamblu cu birou. Nevoile individuale pot varia în funcție de vârstă, înălțime și preferințe personale. 


Pat copii de colt PRIMAVERA, Oak, Catifea Bej

Pat de colt cu elemente tapitate


Alegerea tipului de pat potrivit pentru spații mici 

Fiecare individ are nevoi diferite atunci când vine vorba de somn și de confort. De exemplu, un pat single poate fi suficient pentru un adult sau un adolescent care doarme singur, oferind spațiu suficient pentru a se mișca și pentru a se întinde confortabil. Pe de altă parte, un pat de dimensiuni mai mici de la mobila de dormitor pentru tineret poate fi mai potrivit pentru un copil sau un adolescent mai tânăr, oferindu-i acestuia spațiu suficient pentru a dormi confortabil, dar fără a ocupa spațiu prea mare în cameră.  Pe site-ul TAMOS vei putea explora diferite tipuri de paturi, astfel încât să alegi cel mai potrivit mobilier pentru spațiile mici. 

  • paturile single au dimensiuni începând de la 90 x 200 cm, la 120 x 200 sau 140 x 200 cm, potrivite pentru camere de copii;
  • paturile cu dimensiuni 160 x 200 sau chiar 180 x 200 sunt potrivite pentru tineri sau adulți; 
  • paturile pe colț sau paturile cu dispunere centrală, încadrate de mobilier sunt ideale pentru a maximiza spațiul disponibil din încăpere. 

Alegerea patului potrivit depinde de factori precum dimensiunea camerei, necesitățile de stocare, dar și de preferințele personale. De exemplu, un pat cu sertare poate oferi spațiu suplimentar de depozitare fără a ocupa mai mult loc pe podea. De asemenea, un pat loft, aflat la înălțime, poate oferi un spațiu de lucru sau de stocare dedesubt, fiind o soluție practică pentru economisirea spațiului. Un pat dintr-un ansamblu de tineret cu birou este o soluție elegantă și stilată pentru cei care lucrează de acasă ori pentru copiii care au nevoie de spațiu de joacă sau de lucru în camera lor. 


Ansamblu MODUS 5, birou, dulapuri haine, Oak, Antracit

Ansamblu birou cu dulap de haine


Opțiuni de stocare ale paturilor pentru copii sau tineret 

Paturile cu sertare reprezintă o opțiune excelentă pentru a maximiza spațiul într-o cameră mică de dormitor de băieți sau fete, oferind în același timp spațiu de depozitare suplimentar. Acestea au sertare încorporate sub saltea, oferind un loc ideal pentru depozitarea lenjeriei de pat, a hainelor sau a altor obiecte. Ele reduc nevoia de alte piese de mobilier, precum dulapuri sau comode, care ar putea ocupa loc prețios. 

Pe de altă parte, paturile cu somieră rabatabilă oferă avantajul unui spațiu suplimentar sub pat, care poate fi folosit pentru depozitare. Un pat multifuncțional, cum ar fi de exemplu paturile de zi sau paturile cu birou incorporat, combină mai multe funcții într-o singură piesă de mobilier, economisind astfel un spațiu considerabil. De exemplu, un pat de zi poate servi drept canapea în timpul zilei și ca pat în timpul nopții, în timp ce un pat cu birou incorporat poate combina locul de dormit cu un spațiu de lucru sau de studiu. Decide ce tip de pat ți se potrivește cel mai bine și caută opțiunile disponibile pe site-ul nostru!  

Pat tapitat copii GEORGIA, somiera rabatabila, lada depozitare, Catifea Albastra

Pat tapițat cu somiera rabatabilă și ladă de depozitareCum poți configura o cameră de copii cu 2 paturi? 

Aranjarea unei camere de copii cu două paturi necesită o planificare atentă. Paturile suprapuse sau paturile înalte cu un birou sau un spațiu de joacă dedesubt sunt o alegere excelentă pentru astfel de spații, deoarece îmbină optimizarea spațiului cu funcționalitatea. Astfel de soluții economisesc spațiu și pot fi încorporate cu ușurință într-o cameră de copii. Compacte și elegante, ele pot crește semnificativ spațiul de stocare de care are nevoie un copil sau un adolescent. 

În ceea ce privește aranjarea paturilor, aceasta trebuie să se facă în așa fel încât să se maximizeze spațiul disponibil și să se asigure confortul pentru cei mici. O idee ar fi de a poziționa paturile în colțuri opuse ale camerei, pentru a oferi cât mai mult spațiu pentru joacă. Un singur pat de două persoane, amplasat central în cameră, este de asemenea o soluție practică pentru doi frați care pot dormi împreună. 

Camera trebuie să fie atrăgătoare și plăcută pentru copii, dar și practică. Ai în vedere modul în care selectezi culorile sau ce teme alegi pentru decor. Ia în considerare folosirea unor elemente decorative care au și o utilitate practică. De exemplu, poți integra comode înguste pentru păstrarea articolelor de îmbrăcăminte mici, ori rafturi pentru cărți, dar și diplome sau medalii de care cei mici sunt mândri! 

Indiferent de alegerea făcută, este important să te asiguri că spațiul devine unul confortabil și relaxant pentru cei care îl locuiesc. Cu ajutorul unor soluții creative, procesul de amenajare poate deveni o experiență plăcută și satisfăcătoare, iar pe site-ul nostru vei găsi o varietate de produse din care să faci alegerile potrivite!