Cum montam tapetul? - Tamos

06/04/2014
Cum montam tapetul?

Am vorbit despre cat de la moda este tapetul si ce mare diferenta poata sa faca el intr-o camera, dar nu v-am spus ca toate asta se pot intampla numai daca tapetul este montat corect.

Daca doriti sa faceti acest lucru singuri sa stiti ca dificultatea este medie, trebuie sa aveti rabdare si atentie la detalii.

Cumparati din timp cele necesare: tapet + adeziv, ruleta, cuter, pensule, burete, perie. Adaugati o rola de tapet  in plus pentru eventualele greseli.

Indepartati prizele si intrerupatoarele si incercati sa aveti cat mai mult spatiu liber pe langa peretele pe care il tapetati.

Pregatirea suprafetelor se face simplu  la fel ca pentru aplicarea lavabilei cu amorsarea acestora  si apoi aplicarea adezivului pentru tapet pe toata suprafata.

Acest procedeu este valabil atat pentru peretii normali cat si pentru peretii cu rigips.

Alegeti punctul de incepere a montajului. Acesta trebuie sa fie intr-o zona mai putin vizibila, deoarece la montaj apar decalaje, in special la tapetele cu modele.

Masurati inaltimea peretelui si taiati cu cuterul  o fasie de tapet cu 2-3 cm mai lunga in partea de sus si de jos a peretelui. Apoi procedati la fel cu restul tapetului necesar pentru acoperirea peretelui.

Acum urmeaza partea careia trebuie sa ii acordati cea mai mare atentie si rabdare: aplicarea adezivului pe foaia de tapet.

Adezivul se aplica cu o rola pentru zugraveala, sau cu o pensula mai mare, din mijlocul foii de tapet spre margini avand grija sa puneti adeziv peste tot .

Se pliaza foaia cu grija astfel incat tapetul sa nu faca cute in felul urmator: de la partea de sus pana la mijloc si de la partea de jos pana la mijloc, astfel incat partile date cu  adeziv sa se atinga  intre ele. In acest mod  se asigura o omogenizare a stratului de adeziv, iar adezivul nu se usuca imediat.

Dupa ce ati stabilit zona de inceput plasati foaia de tapet in pozitie de montaj incepand de la tavan in jos, datii drumul si incepeti sa fixati  incet cu atentie pas cu pas.

Treceti cu un burete sau cu o perie peste tapet astfel incat sa indepartati tot aerul de sub tapet.

Apoi cu un cuter retezati cu atentie partea de sus si de jos  a tapetului care ramane  in plus dupa lipire.

Se continua cu urmatoarea foaie care  nu va fi alaturata ci va fi suprapusa peste cealalta astfel incat sa se potriveasca la model.

Si tot asa pana ajungeti sa suprapuneti si ultima foaie.

Curatati cu buretele tot surplusul de adeziv si aveti grija ca netezirea sa se faca peste tot astfel incat sa nu se prinda bule de aer sub tapet.

Asta e tot!

Daca vi se pare prea greu angajati o firma de montaj.

Spor la treaba!