Civilizatie si mobilier - Tamos

10/07/2012

Este imposibil sa iti imaginezi o fiinta umana, fara obiecte de mobilier in jurul ei. Si desi unii istorici afirma ca nu se cunoaste perioada exacta cand au aparut primele obiecte de mobilier, realitatea este alta. Mobila exista inca din perioada homo sapiens. Inca de atunci oamenii au inceput sa utilizeze mobila. Este adevarat, nu era mobilier construit si slefuit, ci erau folosite obiecte din natura carora li se ofereau functii de mobila.

Mai tarziu, in istoria evolutiei se arata utilizarea lemnului ca material pentru constructia diferitelor obiecte utile pentru om. Diferitele suporturi ii permiteau omului sa-si ordoneze si sa-si clasifice obiectele in mod eficient, in beneficiul sau, obtinand astfel un mediu mai comod.

Mai tarziu, omul a suprapus ideea de mobila pe ideea de arta. Obiectele de mobilier din locuinta erau reflexia unui statut social inalt si nobil.

D5c4ab2a075749ca491347ff1f5f61c5

Arta si mobila

Mobilierul antic a fost incadrat rapid in arta, deoarece obiectele de mobilier definesc o anumita perioada istorica, evoca un anumit stil de viata si tradeaza preferintele si credintele specificice unor epoci de mult apuse. Si exact asa cum un tablou vechi este foarte valoros, si mobila veche este foarte apreciata. Specialistii in domeniu sustin ca mobila veche are o valoare incomensurabila, si exact asa cum un pictor este imortalizat prin opera sa, si anumite perioade importante din istorie sunt imortalizate prin obiectele de mobilier vechi. Mobila veche de arta este un model de referinta care denota perfectiune si armonie. Tendintele obiectelor de mobilier vechi se vad si astazi in decoratiunile interioare.

64fc3180b66b0dcd5c16b63ee8e4e507

Care sunt stilurile de mobilier clasic?

Stilurile clasice sunt:

ADAMESCO, Edwardian,  EMPIRE, Queen Anne, DECO ART, Henry II, Elisabetan, RENAISSANCE, Art Nouveau, Georgian, Ludovic al XIV, Rococo, Barocul, GOTIC, Ludovic al XV, SHERATON, BAUHAUS, William IV, LOUIS XVI-lea, Victorian, Biedermeier, William & Mary, Neoclasica, MODERN, Chippendale, Hepplewhite, REGENCY

7d29f4fb132d64c716efde3ed4cf0aa3

Mobila de design

Istoria arata ca mobilierul vechi variaza in functie de timpul si perioada in care acesta este construit. Stilurile mobilei sunt influentate de aspecte legate de activitatea umana specifica acelei perioade, de mentalitatile si viziunile oamenilor din trecut. In Europa, mai multe stiluri vechi sunt identificate cu numele regelui sau al reginei, personaje care au definitivat un anumit design.

De asemenea, monarhiile intotdeauna au sprijinit financiar artistii, tocmai pentru ca acestia sa le creeze obiecte decorative unice si personalitate. In ceea ce priveste mobila(orice dulapcanapea, pat, masa), aceasta trebuia sa denote putere si autoritate.

H5 1986