Ce este parchetul?

20/03/2014
Ce este parchetul?
COMBINATII

Toate lumea a auzit de  parchet,  dar ce este de fapt parchetul?

Daca ar fi sa facem o istorie a parchetului trebuie sa incepem cu provenienta cuvantului “parchet” care vine din limba franceza si se refera  la pardoseala din scanduri de  lemn de esenta tare imbinate intre ele sub forma de figuri geometrice.

In secolul XVII –XVIII parchetul castiga popularitate in palatele nobilimii franceze, odata cu raspandirea covoarelor persane si a tapiseriilor din matase, fiind  considerat opera de arta.

Apoi, prin normele UNI EN 13756-2004 si UNI EN 13489-2004, s-a stabilit  la nivel european  o definitie conventionala  a parchetului si anume ca:

“ Prin parchet  se intelege in exclusivitate o pardoseala din lemn cu o grosime minima  a stratului superior de lemn nobil de 2.5mm, masurata inainte de punerea in opera”. Odata  cu inlocuirea lemnului cu produse pe baza de lemn parchetul a evoluat  si  se clasifica in: parchet masiv si parchet laminat : dublu respectiv triplu stratificat, respectand definitia  data de normele europene. Parchetul laminat are la baza un strat suport  de fibra lemnoasa HDF/MDF(high density fibers/ medium density fibers) prins intre alte doua straturi  inferior si superior de melamina pt echilibrare. Stratul superior de melamina  este un strat decorativ care defineste modelul parchetului. Acesta  este  tratat prin acoperire cu un material compozit care ofera  gradul de luciu si   gradul de rezistenta la abraziune deci determina rezistenta la trafic. Stratul inferior este unul de stabilizare a celor doua straturi. Alegerea  parchetului se face personalizat  in functie de marimea incaperii si destinatia  acesteia.images