Baza de pat. Mai importanta decat crezi! - Tamos

21/06/2012
Baza de pat. Mai importanta decat crezi!

Ai crezut ca o baza de pat, este doar o baza de pat, nu? Dar cand ai vrut sa cumperi una ai descoperit o lume noua, plina de mobilier , de care tu nu stiai nimic! In acest articol mi-am propus sa descoperim impreuna un pic din misterele ei si sa iti pot usura decizia referitoare la ce baza de pat ti se potriveste cel mai bine.

Ai nevoie de o baza de pat noua?

Expertii in paturi estimeaza ca un pat rezista intre 8-10 ani(putin daca comparam cu restul mobilierului din casa: sifonier,birou etc), dar nu precizeaza daca baza patului sau salteaua pot indura atata timp. Dar cum una o suporta pe cealalta, pare rezonabila afirmatia ca daca ai nevoie de o saltea noua(poti sa citesti si articolul „Ai nevoie de un pat nou?„), sa examinezi baza patului respectiv ar fi o decizie prudenta. In acest fel poti afla daca trebuie sa te uiti si dupa o saltea noua si o baza noua. Daca patul este un divan uitate dupa uzura materialelor sau daca cadrul patului nu are lemnul rupt. Daca te gandesti sa cumperi o baza de pat separata sa te asiguri ca se potriveste cu marimea saltelei. Ai crede ca paturile au o marime standard, dar in realitate exista diferente care varianza de la producator la producator.

De obicei dimensiunile sunt:

– un pat de o singura persoana(pat single) are dimensiunea de 2000x900mm – un pat dublu are dimensiunea de 2000x1200mm – un pat “king size” are dimensiunea de 2000x1400mm – un pat “super-king size” are dimensiunea de 2000x1600mm

Ce este un divan?

Baza de pat divan este una dintre cele mai populare si bineinteles folosite baze de pat din lume. Are un cadru solid, facut de obicei din lemn, cu sertare sau spatiu de depozitare in cadru. Nu toti producatorii incorporeaza si tablia in baza de pat divan, deci e posibil sa fi nevoit sa o cumperi separat.

Cand vine vorba de platforma care suporta salteaua exista trei tipuri de platforme:

Platform top divan. Partea de sus a platformei divan este un simplu suport din lemn pe care este asezata salteaua. Ofera un sentiment ferm de suport al saltelei. Este eficienta si mai ieftina decat ceilalti doi verisori ai ei(sprung edge divan, firm edge divan).

Sprung edge divan. Ofera patului o senzatie de lux. Asta se intampla din cauza ca exista o patura de arcuri pe care este spijinita salteaua; imagineaza-ti o saltea fara materialul care o acopera.

Firm edge divan. Ofera suport saltelei la margini. Din aceasta cauza este ideal daca iti place sa te roztogolesti jos din pat. Totodata ofera si senzatia de lux a platformei sprung edge divan, dar este mai scumpa de produs.

Patul traditional:

Aici ma refer la patul clasic, sprijinit pe 4 picioare de lemn sau metal. De obicei vine compus din 3 parti sau ca o singura entitate. Daca este compus din 3 parti este mai usor de adus intr-o casa sau intr-un apartament decat patul divan.

Avantajul este ca nu trebuie sa cumperi tablia de cap si ca designul poate fi traditional(clasic) sau modern. Un dezavantaj este ca depozitarea sub pat a diverselor lucruri poate da o senzatie de dezordine pentru ca nu are spatiul de depozitare specific divanului.

Platforma(baza) pe care sta salteaua este facuta din sipci sau din ceva similar, iar aerul poate circula ceea ce e un lucru sanatos pentru saltea si totodata poate fi o optiune buna daca ai alergii.

Poate fi folosita si o platforma solida pentru sustinerea saltelei, recomandata in special daca doresti sa folosesti o saltea ortopedica.

Ce alte tipuri de paturi exista?

Paturi supraetajate. Sunt foarte folositoare daca ai 2 copii daca impart o camera, pentru ca elibereaza mult spatiu. In zilele noastre vin intr-o multime de combinatii si designuri speciale.

Paturile cu spatiu de depozitare(storage beds). Au un cadru solit, cu sertare, asemanator cu divanul. Dar in plus includ doua tablii, cateva una in ambele extremitati ale patului(cap si picioare) care formeaza un singur corp impreuna cu cadrul. Din acest motiv este dificil de manevrat pe scari sau in spatii stramte.

Paturiile canapea(canapele extensibile). Foarte folositoare daca ai musafiri dar calitatea saltelei care vine cu acest tip de paturi nu le recomanda pentru o folosire constanta.