Amenajari interioare: Peste 20 de idei, fotografii și recomandari - Tamos

01/06/2021

Orice locuință reprezintă o adevărată provocare, atunci când vine vorba despre designul interior. Cu toate că amenajarea unei case este esențială din perspectiva vieții cotidiene, decorul ales trebuie să reflecte personalitatea și stilul de viață al proprietarilor. Totuși, nu este deloc simplu să obții căminul la care ai visat, mai ales, dacă te-ai decis să creezi, pe cont propriu, un spațiu superb și funcțional, unde să te simți în largul tău, se te distrezi și să te relaxezi în fiecare zi. Fără designer sau arhitect, trebuie să fii tu cel care alege un stil de decor inedit, piese de mobilier potrivite pentru fiecare încăpere ori finisaje interioare adecvate. Tocmai, de aceea, ne-am gândit să-ți prezentăm cele mai bune idei de amenajări interioare pentru case, în funcție de dimensiunea locuinței tale și de designul dorit.


Tendințe actuale în amenajările interioare pentru case

Producătorii și designerii din industria de amenajări interioare a caselor propun multe schimbări în proiectarea spațiilor rezidențiale. De la interesul crescut pentru materialele naturale și folosirea pieselor de mobilier durabile până la vibrații de culoare și iluminat natural, se pune accent pe realizarea unor decoruri armonioase, confortabile, rafinate și pline de căldură.

O tendință importantă o reprezintă integrarea în decor a elementelor naturale și organice. Sunt preferate pardoselile și pereții cu lemn în nuanțe deschise, podelele din marmură și piatră, ferestrele cu geamuri mari și perdele transparente, panourile de sticlă în locul faianței ori corpurile de iluminat din ratan, fier forjat și sticlă.

Tendințele în amenajările interioare de case fac referire și la texturile naturale precum bumbacul, inul, mătasea sau lâna, imprimeurile florale, elementele de artă populară, obiectele din fier forjat, portretele abstracte sau plantele verzi.

În ceea ce privește stilurile de decor, revine în forță cel industrial, o tendință cu finisaje interioare inestetice, spații mari și accente metalice.

Ca mobilier, sunt la modă articolele multifuncționale, obiectele antichizate combinate cu piese contemporane și tapițeriile din materiale bogate. La capitolul culori, amenajările interioare pentru case moderne propun nuanțe de albastru naval, gri, galben, roșu aprins ori verde deschis.


Idei de amenajări interioare în funcție de dimensiunea casei

Fără îndoială, dimensiunea este cel mai important criteriu pe care trebuie să-l iei în considerare pentru designul interior al casei. De ce spunem acest lucru? Pentru că, fără să ții cont de spațiul disponibil, rezultatele obținute nu pot fi dintre cele mai bune. Așadar, va trebui să ții cont de mărimea locuinței tale, atunci când faci alegeri în ceea ce privește mobila, culorile, decorațiunile interioare sau alte elemente cu rol definitoriu în conturarea unei ambianțe care să fie pe placul tău. Cum trebuie să procedezi și de ce trebuie să ții cont pentru amenajările interioare luând în considerare dimensiunea locuinței tale? Iată câteva variante:

Amenajarea unei case mici

Un spațiu mic este, cu siguranță, destul de greu de amenajat. Însă, cu puțină creativitate și câteva trucuri de design, ai șansa de a obține un decor elegant și foarte practic, fără să afectezi în vreun fel proporțiile. În primul rând, alege o temă sau un stil de design interior pentru căminul tău. Mai departe, acordă atenție dimensiunilor și tipului de mobilier. Sunt de preferat piesele multifuncționale, în culori deschise sau nuanțe calde. De pildă, poți alege colțare extensibile ori o canapea de dimensiuni reduse, care să se și întindă, în living.


Canapea extensibila MAGIS


Canapea Extensibila Magis


Poți continua amenajarea din camera de zi cu o mobilă de birou simplă, ușor de amplasat într-un colț al încăperii.


Ansamblu de birou Modus 1


Ansamblu Birou MODUS 1 Alb Bordo Gloss A0i3 Hj


Deoarece, în ultima vreme, se pune accent pe lucrul de acasă, în situația în care nu-ți permiți un spațiu de lucru dedicat, ai grijă ca într-o casă mică să integrezi o masă de birou care să aibă și câteva sertare.

Birou Modus 3 sertare


Birou Modus 3 Sonoma Alb Vizon 032m 9n



Pentru un dormitor mic sau o garsonieră, folosește un ansamblu multifuncțional, care integrează spații de depozitare și un birou potrivit pentru copii ori cei care lucrează de acasă.


Ansamblu de birou Modus 3


Ansamblu Birou MODUS 3 MDF Alb Gloss


În bucătăria locuințelor mici, este de preferat varianta open space, care să dea impresia de mai mult loc.


Mobilă bucătărie Style 180


Mobila Bucatarie STYLE 180 Vizon Mdf Cappuccino Gloss Picioare Pvc



Amenajarea unor case mari

Cu toate că s-ar părea că lucrurile sunt mai ușoare, atunci când ai la dispoziție un spațiu generos, în realitate, trebuie să ții cont de aproape aceleași elemente ca și în cazul caselor mici. Mai exact, sunt la fel de importante lumina, dimensiunile, designul mobilierului sau culorile. Principalul atu este că nu vor exista foarte multe restricții și că poți urma diferite modele de amenajări interioare pentru case.

Ai grijă să nu supraaglomerezi casa, chiar dacă aceasta este mare, și să păstrezi un aer aerisit în fiecare încăpere, pentru a păstra un design interior unitar. În cazul amenajării interioare a livingului îți recomandăm un sistem de mobilier care să includă și spații de depozitare, un colțar extensibil, pentru că este foarte practic, precum și alte elemente și decorațiuni interioare care să fie în armonie cu designul general al casei. Încearcă să creezi un spațiu primitor, confortabil, în care să se relaxeze întreaga familie.

Recomandări de amenajare pentru case în funcție de stilul dorit

Cheia amenajărilor interioare de case este povestea pe care o spune decorul. După dimensiune, a doua caracteristică importantă spre care trebuie să-ți îndrepți atenția este stilul. Vorbim despre o temă generală pe care să o iei în considerare atât pentru amenajarea livingului cât și pentru baie, bucătărie și dormitor. Procesul nu este deloc unul simplu, mai ales, dacă îți plac anumite elemente din stiluri de design interior diferite.

În general, alegerea tipului de decor ține de preferințele, gusturile și necesitățile tale, dar, și de tendințele actuale în materie de amenajări interioare pentru case. Mobilierul, obiectele de decor, corpurile de iluminat, decorațiunile interioare, toate trebuie să creeze un ansamblu unitar și să se îmbine armonios. Ca să-ți faci o idee despre ce implică unele dintre cele mai populare stiluri de amenajare, mai jos, vei regăsi câteva informații și direcții generale care te vor ajuta să-ți formezi o opinie despre cum poate arăta locuința ta.


Amenajări interioare pentru case moderne

Apreciat în mod special de tineri, stilul modern se referă la un decor care aparține epocii actuale, de aceea, este ușor de confundat cu designul contemporan ori cel minimalist. Totuși, amenajările interioare pentru case moderne au la bază un tip de decor care-și are originea într-o mișcare artistică de la începutul secolului al XX-lea.

Iată ce înseamnă, în linii mari, stilul modern, cel care poate să-ți ofere o casă funcțională și cu un design interior impresionant:

  •  linii drepte, cât mai simple;
  • forme sofisticate care îmbină pătrate, cercuri, dreptunghiuri și cuburi;
  • obiecte simple, elegante și delicate;
  • spații deschise, fiind foarte populară varianta open space;
  • culori inspirate din natură precum alb, gri, negru, albastru-verzui, taupe, maro sau bej;
  • pereți albi, de cele mai multe ori, sau din cărămidă ori finisați cu panouri din lemn;
  • țevi ori alte elemente de structură aflate la vedere;
  • mobilier scund, cu linii suple și picioare la vedere, în nuanțe de negru, alb sau bej;
  • ferestre nedecorate, simple și mari;
  • pardoseală în culori cât mai simple, care creează un contrast între mobilier și finisaje;
  • suprafețe numeroase care reflectă lumina, ca, de exemplu, măsuțe de cafea din sticlă;
  • țesături foarte puține;
  • camere aerisite, cu doar câteva decorațiuni.

Amenajări interioare pentru case rustice

În general, stilul rustic este potrivit la amenajările interioare pentru case la țară, situate în zona de munte, lângă lacuri sau păduri. Într-un astfel de decor, pardoseala, mobilierul sau decorațiunile sunt, în mare măsură, realizate din lemn. La rândul său, acest material poate fi îmbinat cu piatră, metal și țesături bogate. De pildă, într-o cabană la munte, ca să te apropii de amenajările interioare pentru case rustice, poți avea pereți din cărămidă, blană artificială sau o vinotecă.

Stilul rustic se potrivește amenajărilor interioare din case de lemn, dar, merge foarte bine și pentru amenajări interioare în case cu mansardă pentru că principalul material folosit–lemnul, este ușor și simplu de integrat. Mai mult, lemnul se potrivește foarte bine și pentru amenajările scărilor interioare ale caselor.

Principalele caracteristici ale stilului rustic sunt:

  •  piese de mobilier din lemn masiv;
  • pardoseală din lemn, pereți placați cu lemn;
  • materiale naturale, ușor finisate, precum piatră de râu;
  • țesături din lână, bumbac, in sau iută;
  • covoare din blană artificială sau naturală;
  • culori neutre ori calde;
  • motive folclorice;
  • un șemineu în jurul căreia să fie concepută întreaga amenajare;
  • decorațiuni puține și cu aspect antichizat.

Amenajări interioare pentru case în stil clasic

Originar din cultura europeană, stilul clasic aduce în amenajările interioare de case promisiunea unor spații elegante. Deși, mobilierul arată impresionant și este aranjat simetric, iar detaliile se integrează în decor într-un mod elegant, stilul confortabil pune accent pe confort. Așadar, poți să alegi o canapea extensibilă cu tapițerie din stofă sau o ladă cu depozitare din același material, foarte rafinate, practice și confortabile.

Fără să dea dovadă de o formalitate excesivă, amenajările interioare pentru case clasice se disting prin:

  • finisaje din materiale de înaltă calitate;
  • pardoseală din marmură, lemn sau piatră;
  • mobilă durabilă, cu aspect luxos și linii fine, biblioteci masive;
  • țesături precum catifea, satin, lână, mătase și bumbac;
  • tavan pictat sau cu acoperit cu profile decorative;
  • tapet cu model floral, lambriuri și panouri decorative;
  • covoare mari din lână sau bumbac;
  • perdele și draperii din materiale bogate, accesorizate cu franjuri și cordoane;
  • elemente specifice Antichității: coloane decorative, rozete, rame dantelate, pilaștri la uși și ferestre;
  • obiecte decorative precum tablouri, vaze, sfeșnice, sculpturi, șeminee, pendule;
  • culori calde, armonioase, precum bej, maro, măsliniu în combinație cu detalii aurii;
  • echilibrul este crucial în amenajările interioare pentru case clasice, mobilierul, corpurile de iluminat și decorațiunile fiind organizate simetric și proporțional.

Amenajări interioare pentru case vechi

În situația în care iei în considerare amenajarea interioarelor pentru casele vechi, înainte de toate trebuie să te gândești ce anume vei păstra, după care poți face și proiectul de design. În general, decorul se va baza pe lucruri vechi, încărcate de istorie și povești, care vor da farmec amenajării, mai ales, dacă vorbim despre un interior de casă țărănească.

Mai mult ca sigur, poți adopta orice stil de amenajare îți dorești, însă, trebuie să ai în vedere că aducerea în prim-plan a elementului de „noutate” poate fi un adevărat challenge. De obicei, caselor vechi li se potrivesc decorurile vintage, retro, rustic, romantic, boho chic sau tradițional.


Idei de amenajări interioare pentru fiecare încăpere în parte

Atunci când îți decorezi locuința, trebuie să te asiguri că fiecare încăpere este perfect adaptată scopurilor și nevoilor tale. Chiar dacă te atrag, mai degrabă, interioarele pentru case simple, trebuie să iei în calcul că livingul este considerat spațiu primitor și vesel, dormitorul influențează starea de spirit, iar bucătăria reprezintă centrul locuinței. Prin urmare, indiferent de stilul ales și de gusturile tale, există anumite obiecte care nu pot lipsi din casa ta pentru că te ajută să îmbini funcționalitatea și esteticul.


Amenajări interioare pentru living

Sufletul întregului cămin, după cum spun designerii, livingul este un loc care trebuie să îndeplinească mai multe roluri: zonă de relaxare, spațiu de socializare sau reuniune a familiei, încăperea în care se primesc oaspeții, birou ori zonă de dining.

Set Magis


Hol MAGIS Etna 15 Madryt 908 Static

Când alegi mobila pentru living trebuie să te asiguri că nu-ți lipsește canapeaua sau colțarul, dacă ai un open space, o măsuță de cafea, biblioteca ori comoda pentru televizor și un set de masă cu scaune ori un bar. Ai grijă să-ți evaluezi cât mai corect spațiul de care dispui și să folosești și elemente decorative, în măsura în care îți permite stilul de decor ales.


Amenajări interioare pentru dormitoare

Putem spune că este cea mai importantă încăpere din casă. Amenajarea sa necesită o atenție sporită pentru că trebuie creat un decor care să inspire siguranță și confort. Ca să obții o adevărată oază de relaxare, mizează pe o mobilă de dormitor confortabilă și elegantă. Astfel, poți alege un dormitor complet, pentru un ambient unitar și captivant vizual.


Dormitor Complet Nuvola


Dormitor NUVOLA Wenge Vizon Complemente


Dacă preferi piesele separate, ia în considerare, în primul rând, dacă ai nevoie de un pat matrimonial sau un pat de o persoană. Apoi, este important designul. Paturile tapițate sunt deosebit de comode și aspectuoase. Mai mult, când vorbim despre amenajări interioare pentru dormitoare trebuie să iei în considerare și alte produse precum saltele, lenjerii de pat, perne și pilote.


Comodă Linea 


Comoda LINEA 3 Sertare Wenge Alb Gloss


De asemenea, de lângă pat, nu poate lipsi noptiera, pe când în fața acestuia sau în lateral trebuie obligatoriu să așezi și o comodă care să-ți ofere mai mult spațiu de depozitare. Nu trebuie să folosești doar culori neutre pentru dormitor, ci, poți să le combini cu o serie de nuanțe vibrante, de accent, care să-și pună amprenta asupra spațiului.


Amenajări interioare pentru bucătării

Indiferent dacă te consideri un adevărat chef în bucătărie sau, pur și simplu, gătești rar, dar, știi că această încăpere aduce familia împreună, alegerea mobilierului reprezintă cel mai important pas pentru decor. În acest sens, trebuie să îți concentrezi atenția pe mobila de bucătărie, forma și dimensiunea acesteia, combinațiile de culori și aparatele electrocasnice folosite.


Bucatarie Style 255 Incastrabile Vizon Alb Gloss Picioare Pvc

Mobilă bucătărie Style 255

Masa de bucătărie este un element esențial, la fel și scaunele, dar, alegerea blatului și mobilierului e crucială. Blatul laminat se întreține ușor, este accesibil la preț și arată foarte bine. Totuși, pentru amenajare interioare de bucătării moderne, poți folosi și piese din pal melaminat lucios, în culori deschise: bej, alb sau gri.

Fiecare dintre noi tânjim după confort, eleganță și o atmosferă relaxantă. Toate acestea ne oferă căldură și siguranță. Într-adevăr, investim destul de mult în casele noastre, însă, o amenajare inspirată, cu piese de mobilier care să ni se potrivească din toate punctele de vedere, ne va ajuta să obținem un decor unde să ne putem retrage din agitația cotidiană și să ne simțim în largul nostru.