Amenajarea livingului: 18 idei ușor de pus în practică

13/04/2021

Livingul este încăperea vedetă a casei, o știm cu toții. Camera de zi este locul în care ne petrecem majoritatea timpului, un spațiu de socializare pentru toți membrii familiei, locul în care servim adesea masa sau în care petrecem timp cu persoanele dragi. Tocmai de aceea avem nevoie de un living cat mai comod, funcțional, amenajat corespunzător și aspectuos, fără doar și poate. În fond, cine nu își dorește un living amenajat în ton cu tendințele actuale de design? 

Chiar dacă amenajarea livingului poate părea un efort imens din partea ta și a familiei, de cele mai multe ori acest proces nu presupune schimbări majore și nici investiții pe care să nu le poți suporta. Ai nevoie doar de o informare extrem de punctuală cu privire la stilurile actuale de amenajare a livingului, dar și de un strop de imaginație pentru a pune în practică tot ceea ce vezi în toate acele reviste bine gândite de design interior. 

Cu aceste lucruri în minte, ți-am pregătit o serie de idei de amenajare a livingului foarte ușor de dus la îndeplinire, indiferent de dimensiunea camerei de zi, de stil sau de tipul locuinței. Așadar, iată 18 idei care să te ajute să creezi livingul mult dorit! 

Amenajarea livingului în funcție de dimensiuni 

Atunci când ai în minte amenajarea livingului sau a oricărei alte încăperi din locuință, dimensiunea este factorul care te influențează cel mai mult. Spațiul nu este însă un motiv de îngrijorare, atâta vreme cât există numeroase posibilități de a folosi eficient spațiul pe care îl ai la dispoziție. Iată câteva idei de amenajare a livingului în funcție de dimensiunea camerei! 

Sursa foto: Shutterstock


Idei de amenajare a unui living mic

Amenajarea unui living de mici dimensiuni poate fi o adevărată provocare, un living mic având tendința de a te limita în alegerea mobilierului sau a decorațiilor potrivite. Există însă câteva reguli generale ce te pot ajuta să ieși din impas, cu o cameră de zi exact așa cum ți-ai imaginat-o. Iată 3 idei de amenajare a unui living mic: 

  1. Optează pentru piesele potrivite de mobilier 

Mobilierul unei camere de zi mici trebuie să se integreze perfect în spațiul pe care-l ai la dispoziție. În caz contrar, livingul va părea doar o aglomerare de obiecte dispuse haotic sau se va asemăna unui magazin de mobilă. Optează pentru un mobilier funcțional, cu picioare care să dea impresia unei camere aerisite. Îți sugerăm să alegi piese de mobilier lucioase, ce reflectă lumina. 

Mai mult decât atât, piese de mobilier precum o canapea extensibilă, cu spații de depozitare sau o masă pliantă, pot fi alegerile ideale pentru amenajarea unui living mic. 

   2. Nu încărca livingul cu accesorii 

Într-un living de dimensiuni reduse, accesoriile nu trebuie să fie nici numeroase, nici să aibă dimensiuni colosale. Pentru amenajarea unui living mic, oglinzile decorative pot fi cele mai inspirate alegeri în materie de accesorii, ele având rolul de a dubla vizual spațiul pe care îl ai la dispoziție, creând impresia unui spațiu mai mare. 

   3. Alege culorile potrivite

Paleta de culori aleasă pentru un living de mici dimensiuni poate fi un factor decisiv în crearea impresiei de spațiu. Ai grijă să nu exagerezi cu numărul culorilor alese pentru amenajarea unui living mic, deoarece poți crea foarte ușor senzația de încărcare și de înghesuială. Optează pentru o gamă neutră de culori, pastelată, atât la nivelul pereților și podelei, cât și în ceea ce privește mobilierul, textilele și decorul camerei de zi. 

Sursa foto: Shutterstock


Idei de amenajare a unui living mare

În cazul amenajării unui living de dimensiuni mari, ideile de amenajare sunt mult mai permisive, în ideea în care nu există constrângerea spațiului și limitarea în alegerea mobilierului potrivit sau a paletei ideale de culori. Imaginația debordantă a proprietarilor este cea care primează în amenajarea unui living mare. Cu toate acestea, iată 3 idei de amenajare a unui living mare: 

 1. Alege o temă pentru livingul tău 

Alegerea unei teme pentru camera de zi și respectarea acesteia sunt idei destul de ușor de pus în practică, atâta vreme cât ai o imagine de ansamblu a livingului. Asigură-te că livingul va păstra un stil unitar și că atât mobilierul, cât și elementele de decor vor corespunde reciproc respectând același design și aceeași paletă cromatică, pentru un aspect estetic plăcut.  

 2. Delimitează zonele din camera de zi 

Atunci când începi amenajarea unui living mare, este ideal să delimitezi cele două zone din cadrul acestei încăperi: zona de socializare și zona de dining. In prezent, există distincții evidente între spațiul destinat relaxării și cel pentru servit masa, fiecare dintre acestea fiind amenajate într-un stil specific. 

Spațiul mare al camerei de zi permite amenajarea zonei de dining separat de spațiul în care sunt amplasate canapeaua, fotoliile și televizorul. Această delimitare se poate realiza vizual, fie prin ancorarea mesei de dining cu un covor într-o nuanță contrastantă, fie prin amplasarea unui corp de mobilă cu rol de separator. 

 3. Lasă culoare de trecere 

Amenajarea livingului are la bază crearea unui spațiu multifuncțional, căruia i se atribuie multe roluri. Și cum o cameră de zi mare joacă în prezent roluri precum spațiu de relaxare și socializare, bibliotecă, spațiu pentru primirea invitaților, zonă de lucru sau zona de dining, compartimentarea spațiului este un aspect de care trebuie să ții cont în amenajarea livingului, chiar și în cazul unui living de dimensiuni mari. 

Livingul este, în majoritatea cazurilor, un punct de trecere spre alte camere, motiv pentru care amenajarea livingului presupune o zonă de trecere cât mai largă și mai aerisită, pentru a avea libertatea de mișcare. Sursa foto: Shutterstock


Idei de amenajare a unui living open space

Noul mod de amenajare open space presupune combinarea livingului și a bucătăriei într-o singură încăpere multifuncțională, ceea ce poate aduce numeroase avantaje locuinței tale, cu atât mai mult atunci când nu ai la dispoziție prea mult spațiu. Atâta timp cât păstrezi continuitatea designului, vei reuși să combini extrem de ușor un living open space cu bucătăria. Iată 3 idei de amenajare a unui living open space: 

 1. Abordează open space-ul într-un mod polivalent 

Una dintre cele mai populare abordări în amenajarea unui living open space este combinarea acestei încăperi cu bucătăria, la aceasta adăugându-se și locul de luat masa în familie. În acest fel, spațiul livingului primește și alte utilități, în funcție de necesitățile familiei. O altă soluție des întâlnită a acestui tip de abordare este și asocierea camerei de zi cu dormitorul, aceasta fiind utilă familiilor tinere, fără copii. 

 2. Delimitează spațiul livingului de cel al bucătăriei 

Într-o încăpere limitată de spațiu, canapeaua poate fi elementul vizual ales pentru delimitarea spațiului. Renunța, așadar, la conceptul clasic de amenajare a livingului ce presupune clasica amplasare a canapelei lipite de un perete, cu televizorul poziționat în fața peretelui opus. De asemenea, poți defini spațiul open cu podea diferită sau cu un covor ce poate ajuta la delimitarea livingului open space de bucătărie. 

 3. Alege stilul potrivit pentru un living open space 

Atunci când amenajezi un living open space, trebuie să ții cont de stilurile potrivite acestui tip de spațiu. În cazul în care nu te-ai hotărât asupra stilului abordat, îți sugerăm să optezi fie pentru stilul industrial, un stil extrem de flexibil, a cărui caracteristică principală e ideea de open space, fie pentru stilul minimalist sau retro, stiluri ușor de abordat în estetica unui astfel de living. 


Sursa foto: Shutterstock


Amenajarea livingului în funcție de design 

Designul este o altă caracteristică importantă atunci când vine vorba de amenajarea unui living. Acest proces este unul pe cât de interesant, pe atât de intimidant, considerând că această încăpere reflectă caracterul întregii case și a celor ce locuiesc în ea. Și cum toate detaliile de design sunt individualizate în funcție de stilul propriu, dar și de rutina vieții de zi cu zi, îți vom sugera câteva idei de amenajare a livingului în funcție de design! 

Sursa foto: Shutterstock


Idei de amenajare a unui living modern 

Dacă dorești amenajarea unui living modern, cu siguranță stilul aerisit și confortabil este cel care definește acest tip de design. Mai mult decât atât, stilul modern este unul dintre cele mai simplu de realizat și de întreținut stiluri de amenajare. Iată 3 idei de amenajare a unui living modern! 

 1. Alege un mobilier multifuncțional 

Cum stilul modern este definit de simplitate, confort și utilitate crescută, pentru un living modern sunt preferate piesele de mobilier ușoare și multifuncționale, cu finisaje neutre. Pentru un plus de efect, poți introduce chiar și diferite pattern-uri la nivelul mobilierului. Îți sugerăm să te orientezi spre alegerea unor taburete pentru depozitare, coltare extensibile sau biblioteci cu biroul integrat. 

 2. Decorează livingul în tonuri neutre 

Paleta de culori folosită în amenajarea livingului nu trebuie nici să creeze impresia unui aer feminin, prin folosirea tonurilor de roz, nici prea masculin, prin nuanțe închise și mohorâte. Alege, astfel, tonuri neutre de bej și maro sau alb și gri, care să se poată asorta ușor cu mobila de living și care să ofere o senzație primitoare. 

 3. Optează pentru obiecte decorative contrastante 

Obiectele decorative sunt cele care insuflă personalitatea persoanelor ce locuiesc într-o casă, motiv pentru care se pot transforma foarte ușor în punctele de atracție ale unui living. Optează pentru elemente de decor contrastante, cu pete de culori, cu atât mai mult cu cât ai optat pentru o paletă neutră a pereților și a mobilierului. 

Sursa foto: Shutterstock


Idei de amenajare a unui living clasic

Spre deosebire de alte stiluri de amenajare, stilul clasic este recomandat doar spațiilor generoase. Acest stil de design interior este unul bogat în elemente ornamentale și în finisaje, care pot oferi senzația de aglomerare atunci când spațiul de care dispui nu este unul de mari dimensiuni. Îți propunem 3 idei de amenajare a unui living clasic: 

 1. Integrează un mobilier voluminos în living 

Mobilierul clasic este unul rafinat și impunător, adesea realizat din lemn masiv. Astfel de piese de mobilier se remarcă prin rezistență, finisaje impecabile și ornamente interesante. Și cum piesele de mobilier trebuie să se îmbine într-un mod ideal cu spațiul livingului, un astfel de mobilier clasic este cea mai inspirată alegere pentru amenajarea unui living în stil clasic. 

 2. Optează pentru culori neutre și calde 

Culorile reprezentative stilului clasic sunt cele neutre și calde, motiv pentru care stilul clasic se numără printre cele mai rafinate și elegante alegeri în materie de design interior. Optează, așadar, pentru alb sau pentru culori pastelate precum bej, crem, oliv, galben pal, albastru deschis sau cărămiziu. Acestea vor contrasta în mod ideal cu nuanțele închise ale mobilierului masiv. 

 3. Decorează livingul cu materiale și textile prețioase 

Stilul clasic se remarcă și prin materialele sau tipurile de textile folosite în amenajare. Tocmai de aceea, ideal este să optezi pentru materiale prețioase, a căror calitate să fie vizibilă cu ochiul liber. Alege să decorezi livingul clasic cu pardoseli din piatră, lemn sau marmură, folosind materiale precum taftaua, catifeaua sau mătasea pentru a completa decorul elegant, integrându-le prin intermediul pieselor de mobilier sau a elementelor decorative. 

Sursa foto: Shutterstock


Idei de amenajare a unui living rustic 

Chiar dacă ideea amenajării unui living rustic pornește de la clasicele case și cabane de la munte, asta nu înseamnă că nu poți aborda acest stil de design și în locuința ta de la oraș. Iată 3 idei de decorare a unui living rustic: 

 1. Amenajează livingul cu materiale naturale 

Un living rustic are la bază materiale inspirate din natură, precum lemnul, accentele metalice și piatra. Atunci când amenajezi un living în stil rustic, îți sugerăm să alegi pardoseli din lemn și un mobilier din lemn masiv, cu accente puternice. Un șemineu clasic, din cărămidă sau din patră, poate fi piesa de rezistență a unei astfel de camere de zi.  

 2. Alege ferestre generoase pentru living 

O sufragerie în stil rustic este caracterizată și prin cantitatea de lumină ce pătrunde în interior, de aici și conexiunea acestui stil de design interior cu natura. Îți recomandăm amplasarea unor ferestre mari, din lemn sau din metal, ce dau impresia unei camere rustice scandinave, plină de naturalețe și perfect aerisită. 

 3. Integrează plante de apartament în decor

Una dintre cele mai simple idei de amenajare într-un decor rustic este integrarea unor plante de apartament, care să intensifice ideea de natură în interiorul casei tale. Pentru un plus de farmec rustic, poți alege să integrezi printre plantele verzi și plante cu flori. 

Sursa foto: Shutterstock

Dacă plănuiești amenajarea livingului și ai nevoie de idei sau de surse de inspirație, sperăm ca ghidul nostru să-ți fie de folos în crearea spațiului ideal pentru relaxare și socializare. Atunci când ai o idee clară despre cum vrei să arate livingul ideal pentru locuința ta, te așteptăm în magazinele noastre sau pe tamos.ro pentru a descoperi  piese de mobilier deosebite pentru livingul tău!