Amenajarea unui apartament spațios este visul oricărei persoane pasionate de design interior și decorațiuni. De asemenea, dacă îți place să lucrezi la proiecte DIY și să te ocupi de modernizarea propriului apartament, vei avea suficient spațiu să-ți pui în aplicare ideile creative.
Dacă vrei să amenajezi apartamentul în funcție de numărul de camere, cel mai important este să decizi care va fi scopul fiecăreia și să ai un plan bine pus la punct despre stilul de design pe care îl vei folosi. Echilibrul și o paletă de culori armonioasă vor avea efecte semnificative asupra spațiului.
Iată câteva idei și sfaturi care te vor ajuta să îți amenajezi apartamentul cu 4 camere cât mai original și cu gust:
Amenajarea unui apartament cu 4 camere. Idei, sfaturi practice, mobilier recomandat
Aspecte de care să ții cont înainte să începi amenajarea apartamentului cu 4 camere
Alege culorile și patternurile cu atenție
Investește în soluții de depozitare
Amenajarea apartamentului cu 4 camere în funcție de cameră
Idei de amenajare a dormitorului
Idei de amenajare a livingului
Idei de amenajare a bucătăriei
Trucuri pentru amenajarea unui apartament cu 4 camere
Amenajarea unui apartament cu 4 camere în funcție de stil
Fie că te muți în primul tău apartament și începi amenajarea, sau faci o renovare totală a unui apartament mai vechi, trebuie să ai următoarele elemente în vedere:
Baia și bucătăria sunt deja stabilite, dar din 4 camere trebuie să decizi care dintre acestea va deveni dormitor, living, cameră a copilului și spațiu de birou sau dressing. De asemenea, poate aștepți un al doilea copil și vrei să îi amenajezi o cameră specială, pentru a te bucura de cât mai mult spațiu. Ai nevoie de aceste informații și decizii pentru a putea achiziționa mobilier necesar fiecărei încăperi.
Stilul din care face parte întregul apartament trebuie să se regăsească în toate camerele, pentru a crea o dinamică logică și plăcută din punct de vedere estetic. Lenjeriile de pat, covoarele și celelalte textile pot avea nuanțe asemănătoare sau patternuri comune. În acest fel te poți asigura că nu există întreruperi semnificative în decorul general.
Un apartament cu multe camere poate deveni dezorganizat rapid, mai ales dacă ai copii sau animale de companie. Pentru a ține totul sub control, investește în mobilier pentru depozitare. De la dulapuri, la rafturi și comode cu sertare, toate acestea pot fi integrate în oricare dintre camerele din apartament. Concentrează-te pe accesoriile și decorațiunile din living și hol, fără a aglomera restul încăperilor.
Față de apartamentele cu două camere, în care este mai ușor să hotărăști cum va arăta fiecare dintre acestea, odată ce ai un număr mai mare trebuie să gândești mai atent situația. Iată elemente de inspirație în funcție de cameră:
Când ai suficiente camere în apartament și spațiu generos, amenajarea fiecărei camere trebuie să se concentreze pe scopul precis al acesteia. În cazul dormitorului, acesta este odihna. Îți recomandăm să folosești culori neutre, relaxante și să folosești doar corpurile de mobilier strict necesare.
Alege un pat tapițat suficient de mare pentru nevoile tale și ale persoanei cu care îl împarți în fiecare noapte, fără a face compromisuri. Un somn odihnitor și sănătos presupune confort, iar acest lucru înseamnă că patul trebuie să fie destul de moale, de dimensiunile potrivite. Chiar dacă acest lucru înseamnă că nu mai poți așeza noptiere de o parte și de alta a patului, renunță la ele și nu la patul mai mare.
Pentru a-ți face treaba mai ușoară, alege un set de mobilier pentru dormitor, care te scapă de grijile pieselor de mobilier separate și care poate fi ales în funcție de paleta cromatică pe care o preferi.
Livingul este inima apartamentului cu 4 camere, așa că alege o piesă statement care să atragă atenția. Prin aceasta poți sparge ritmul și dinamica paletei cromatice și să încalci regulile. Optează pentru o canapea mare, care atrage atenția și care oferă suficient spațiu tuturor membrilor familiei tale. O culoare îndrăzneață nu poate da greși ca idee de amenajare a livingului din apartament. Aceasta te va ajuta să aduci viață în spațiul tău. În special dacă ai un plan deschis cu bucătăria, livingul va fi prima cameră pe care oaspeții o văd din momentul în care intră pe ușă. Pregătește-le o surpriză și încorporează în living întreaga personalitate a apartamentului și a familiei.
Alege o bibliotecă pe rafturile căreia să depozitezi cărțile preferate ale familiei, fotografii înrămate sau obiecte decorative pe care le colecționezi și care completează stilul apartamentului.
În cazul bucătăriei, lucrurile diferă în funcție de plan. Dacă ai un open space, bucătăria trebuie să conțină aceleași elemente de decor precum sufrageria. Dacă te întrebi cât costă amenajarea unui apartament cu 4 camere, trebuie să știi că poate fi mai ieftin să amenajezi un open space. De obicei, în acest tip de plan bucătăria este mai mică și poți folosi seturi de bucătării pe colț, pentru a economisi spațiu. În acest fel vei putea include și o masă de dining cu scaune.
Baia este un spațiu dedicat atât relaxării, cât și activităților specifice, precum machiajul, bărbieritul etc. Pentru a crea o atmosferă care îți permite să lași în spate întreaga zi, concentrează-ți atenția pe obiectele sanitare precum cada, care trebuie să fie cât mai generoasă și confortabilă, dar și să se potrivească în încăpere ca formă.
Alege și mobilier de depozitare încăpător și evită să lași prea multe obiecte la vedere, deoarece astfel se poate crea dezordine prea ușor. Instalează și suporturi speciale sau etajere de baie pentru produsele pe care le folosești de fiecare dată la duș sau la baie. Un decor modern sau minimalist este cel mai potrivit pentru un apartament cu 4 camere, pentru a păstra o atmosferă cât mai aerisită și ordonată.
Ideile de amenajare a unui apartament cu 4 camere sunt aproape infinite, dacă îți lași imaginația și simțul estetic să lucreze împreună. Iată câteva trucuri care te vor ajuta în procesul de amenajare:
Instalează corpuri de iluminat care transformă total atmosfera și nu te limita la o singură sursă. În sufragerie trebuie să incluzi atât lampadare, cât și aplici sau veioze pentru corpurile mai mici de mobilier. În baie și bucătărie ai nevoie de lumină de task, albă, dar și de corpuri de iluminat care creează o atmosferă confortabilă. În bucătărie, include o lustră joasă deasupra mesei de bucătărie, iar în baie lumini indirecte, calde.
Dacă sufrageria și bucătăria fac parte dintr-un open space, folosește covoare sau materialele de finisaj pentru a delimita zonele. Mai exact, gresia și parchetul se pot întâlni cu un joc deosebit între plăcile de gresie și cele de parchet. Poți folosi gresie cu pattern și să oferi mai multă personalitate acestei încăperi.
Chiar dacă îți dorești anumite piese de mobilier, trebuie să le alegi în funcție de cum se potrivesc în spațiul din cameră. De exemplu, alege o masă de sufragerie din PAL de o dimensiune mai mică, dacă ai inclus atât o canapea mare, cât și fotolii pe fiecare parte a acesteia.
Iată cum poți amenaja apartamentul de 4 camere în funcție de câteva stiluri populare:
Culorile pământii și materialele naturale sunt o alegere potrivită pentru un apartament cu 4 camere modern, indiferent că este vorba de bucătărie sau altă cameră.
Stil scandinav
Stilul clasic poate fi adus în contemporan cu ajutorul culorilor neutre completate de piese și accesorii aurite, din catifea și în nuanțe îndrăznețe.
Un apartament cu 4 camere în stil vintage poate fi decorat cu textile din catifea sau piele, mobilier din lemn de culoare închisă și detalii speciale pentru pereți.
Stilul Art Deco se bazează pe dramatism, culoare și eleganță. Alege accesorii din sticlă și nu uita să instalezi candelabre impunătoare în fiecare cameră.
Amenajarea unui apartament cu 4 camere va deveni o misiune plină de aventură și inspirație, așa că alege piese de calitate, de la mobilier, la textile.