Ai nevoie de un pat nou? - Tamos

24/06/2012

Patul este cea mai importanta componenta din dormitor. Durata de viata a unui pat este intre 8-10 ani, dar intotdeauna vor fi semne ca patul tau e pe cale sa-si inchie ciclul de folosinta. In Marea Britanie, cum engleziilor le place sa faca tot felul de studii referitoare la mobila, unele practice, altele mai putin, au infintat “Sleep Council”(traducere Consiliul Somnului). Anul acesta acest consiliu al somnului a lansat compania “7 Year Hitch”(poanta de 7 ani) care si-a propus sa convinga oamenii sa isi schimbe paturile pentru a-si mentine un somn sanatos. Sloganul lor este “O saltea care arata in regula poate sa nu fie asa, asta e poanta”. Ei sustin ca dupa aproximativ 7 ani(o durata de timp la care au ajuns prin studii independente) patul poate sa nu iti mai ofere confortul si suportul necesar de care ai nevoie pentru o noapte de somn.

Ai nevoie de un pat nou daca:

– nu dormi la fel de bine cum dormeai cu un an in urma

– te trezesti din somn cu sentimente de incordare sau durere, care nu dispar in decursul zilei

– ai dormit la un prieten acasa sau intr-un hotel si te-ai trezit mai odihnit decat de obicei

– salteaua patului a inceput sa se rupa sau are semne de uzura.

Consiliul Somnului a eliberat si un set de 10 intrebari pe care trebuie sa ti le pui in legatura cu patul tau. Daca raspunsul este “da” la cel putin 3 dintre ele, este timpul sa iti cumperi un pat nou.

Intrebarile sunt:

1. Are patul mai mult de 10 ani? 2. Te trezesti vrodata cu dureri de gat sau spate? 3. Este invelisul saltelei patat sau rupt? 4. Cand stai in pat, simti arcuri sau creste la suprafata? 5. Cand te misti in pat auzi zgomote suspecte? 6. Tu si partenerul/partenera va rostogoliti neintentionat unul catre celalalt noaptea? 7. Este patul prea mic? 8. Se potriveste dimensiunea saltelei cu suportul ei? 9. Sunt picioarele sau rotile patului uzate? 10. Te-ai simti jenat daca vecinii ar vedea patul fara patura sau lenjerie?

Salteaua trebuie schimbata mai rar daca nu este folosita des(de exemplu salteaua patului pentru musafiri), daca persoanele care dorm in pat nu au greutatea mare si daca doarme o singura persoana in patul respectiv.

Tine minte si faptul ca daca suferi de astm sau ai alergii, aceste boli se pot accentua daca salteaua este veche, pentru ca depoziteaza cantitati mari de praf. Aceasta regula este valabila si pentru canapele.