15 idei de amenajare a biroului în dormitor, balcon și alte încaperi - Tamos

09/04/2021

Lucrul de acasă a devenit, pentru mulți dintre noi, o realitate de fiecare zi. Unii au dorit acest lucru din cauza zilelor cu trafic intens în care pierdeam minute bune până apucam să traversăm o intersecție, alții au visat să aibă un program flexibil, în care să muncească mai mult atunci când sunt inspirați, iar alții pur și simplu au dorit să stea mai mult cu familia, decât cu colegii de muncă. 

Lucrul de acasă a venit însă la pachet cu destul de multe provocări, unele dintre acestea având legătură cu organizarea spațiului de lucru. Cei mai norocoși, cei care locuiesc singuri, și-au transformat întreaga casă în birou. Familiștii însă au trebuit să improvizeze din mers. Iar cea mai grea întrebare a fost aceasta: unde aș putea să-mi amenajez biroul? 

În bucătărie? Exclus. Frigiderul ar fi mereu la îndemână și, în plus, am fi tentați să ne gândim numai la mâncare. În baie ar fi incomod pentru ceilalți membri ai familiei. Prin vreo debara ar fi imposibil, fiindcă nu am avea loc destul să ne dezmorțim și în mod evident, în debara nu ar încăpea o masă, cât de mică, cu tot cu scaun. Ca să nu mai vorbim de lumina naturală. În camera copiilor nu ar fi o idee bună, dacă vrem să lucrăm cu adevărat. În dormitor am fi mai degrabă tentați să tragem un pui de somn și este cât se poate de neproductiv. În sufragerie există riscul să dăm drumul la televizor și am avea un factor de stres serios. Ce-a mai rămas? Balconul. 

Cum să-ți amenajezi biroul în balcon

Shutterstock 407278801

Sursa foto: www.shutterstock.com

Ideea amenajării biroului acasă, în balcon, pare genială, mai ales dacă balconul e închis și are o sursă de căldură. Cu siguranță, nu vrei să îngheți în sezonul rece. În câteva ore poți să-ți amenajezi un birou de toată frumusețea în balcon. Îți prezentăm câteva idei din care te poți inspira dacă vrei să ai un birou adecvat pentru munca de zi cu zi, chiar la tine acasă. 

  • Scapă de lucrurile depozitate pe balcon. Eliberează spațiul pe care îl ai la dispoziție, pentru că vei avea nevoie de el. Cele mai multe dintre lucrurile pe care le țineai în balcon pot sta foarte bine în debara. 
  • Verifică de la început dacă pe balcon vei avea loc pentru birou și scaun, dacă vei avea lumină naturală, dacă vei avea o sursă de curent (pentru serile târzii în care vei rămâne mai mult în birou), o conexiune puternică la internet, plus spațiu ca să întinzi picioarele și ca să poți face câțiva pași. 
  • Achiziționează un birou micuț, adecvat spațiului și nevoilor tale actuale. Ar trebui să fie unul suficient de mare, totuși, ca să încapă pe el un laptop, ceva hârtii, o ceașcă de cafea și o sticlă cu apă. De asemenea, ar trebui să aibă sertare pentru că nu vrei să te ridici în fiecare minut pentru a-ți aduce ceea ce ai nevoie din casă. 
  • Scaunul pe care stai este de asemenea important. Nu este deloc sănătos să stai 8 ore pe un scaun care nu este comod, iar la birou nu se prea întâmpla acest lucru. Din când în când ieșeai la o țigară, la o cafea sau la o discuție cu colegii. Regula ar trebui păstrată și acasă - 10 minute la fiecare oră ar trebui dedicate mișcării. Dar chiar și așa, ai nevoie de un scaun de birou confortabil, care să nu devină incomod în timp și care să-ți asigure o postură corectă. Scaunele din living, cele din bucătărie sau camera copilului nu sunt cele mai potrivite, dacă vrei să nu ai probleme cu coloana vertebrală. De aceea, cea mai bună soluție este de a-ți cumpăra un scaun de birou special. Trebuie să fie nu numai comod, dar și reglabil, pentru a-l putea adapta după nevoile tale. 
Shutterstock 1773584276

Sursa foto: www.shutterstock.com

  • Iluminatul este important. Cel mai bine ar fi ca biroul tău din balcon să beneficieze de lumină naturală. Atenție însă ca lumina să nu bată în ecranul computerului sau să nu fie supărătoare pentru ochii tăi! Dacă lumina naturală este prea puternică orice ai face, poți apela la metoda draperiilor, dar în acest caz ar trebui să te asiguri că ai suficient de multă lumină artificială. Ideea de bază este aceea că ai nevoie de corpuri de iluminat portabile, cum ar fi o veioză sau un lampadar, pe care să le poți poziționa după nevoie. 
  • Jaluzelele sau rulourile opace pot fi o soluție. Te pot ajuta să ții lumina naturală sub control și în plus, te scapă și de privirile indiscrete ale vecinilor. De asemenea, te ajută să fii concentrat pe ceea ce faci. 
  • Completează biroul cu lucruri de care ai neapărată nevoie: pixuri, creioane, foi de hârtie, carnețele, sticky notes. În nici un caz nu umple spațiul și așa mic pe care îl ai la dispoziție cu farfurii, gustări, pungi de snacksuri și altele asemenea. Păstrează pe birou cel mult sticla cu apă și cafeaua, exact ca la birou. Gustările le poți servi la bucătărie sau în timpul unei plimbări în parc.
  • Florile în balcon sunt o idee bună. Chiar dacă spațiul nu este foarte generos în balcon, asta nu înseamnă că nu poți păstra acolo o pată de culoare verde. Nu renunța la plante. Nu numai că vor înveseli acel loc, dar te vor ajuta să te relaxezi. Cu toate acestea, ai grijă să nu aduci flori cărora nu le priește soarele sau căldura.

Shutterstock 282159839Sursa foto: www.shutterstock.com

  • Elementele de decor au și ele rostul lor. Nu renunța, dacă ai loc, la tablouri sau alte elemente de decor care te relaxează. 
  • Covorul de pe balcon nu este deloc o idee rea. Estetic va arăta minunat și în plus te va apăra de frig, dacă vreodată ai fi tentat să te descalți.
  • Dacă ai loc și de un fotoliu în balcon este perfect. Te poți așeza acolo dacă ai o ședință pe zoom sau dacă vorbești la telefon cu partenerii de afaceri.

Regula de bază atunci când îți amenajezi biroul în balcon este aceea că rezultatul final trebuie să fie un spațiu primitor, aerisit, care să te îmbie la muncă. Orele petrecute acolo nu trebuie să fie neplăcute.

Cum să amenajezi biroul în dormitor/living

Shutterstock 1421852336

Sursa foto: www.shutterstock.com

Dacă locuința ta nu are balcon și totuși trebuie să amenajezi un loc în care să poți lucra nestânjenit, o altă idee ar fi dormitorul sau livingul. Prima regulă în cazul acestor încăperi ar fi ca poziționarea biroului să facă abstracție de restul încăperii, pentru a nu te distrage prea mult. Iată câteva lucruri pe care le poți avea în vedere:  

  • Ai nevoie de un loc pe care să-l poți amenaja minimalist, care să includă un birou, un scaun și ceva plante. De asemenea, ai nevoie de lumină naturală și artificială și eventual de conexiune la internet. 
  • Ar fi bine dacă în încăpere nu ar exista decât lucrurile esențiale, pentru a avea un spațiu aerisit și bine organizat. Acest lucru ajută foarte mult productivitatea și acest aspect face diferența între atmosfera de lucru de la birou și cea de acasă. 
  • Poți să te folosești de rafturile din cameră pentru a organiza documentele și lucrurile de care ai nevoie. Inclusiv noptiera o poți folosi la asta. 
  • Poate să-ți servească drept birou chiar și o masă pliantă și câteva rafturi, dar ai grijă ca masa să fie așezată în fața ferestrelor pentru a putea beneficia de lumină naturală.  

Avantajele biroului de acasă

Shutterstock 489592156

Sursa foto: www.shutterstock.com

Lucrezi de acasă? Există, în mod evident, avantaje importante, la care nici nu îndrăzneai să te gândești atunci când te duceai la birou în fiecare zi:

  • Elimini costurile cu transportul.
  • Elimini timpul petrecut pe drum. 
  • Îți organizezi timpul cum vrei. 
  • Te simți comod fiindcă te afli, de fapt, acasă.

Dezavantajele biroului de acasă

Există și dezavantaje, fără îndoială:

  • Riști să lucrezi mai mult tocmai pentru că te afli într-un mediu familiar/
  • Dacă nu amenajezi adecvat spațiul de lucru riști să nu mai faci diferența dintre muncă și relaxare, între ceea ce faci pentru o instituție și ceea ce trebuie să faci pentru tine. 
  • Poți să fii distras foarte ușor fie de membrii familiei, fie de lucrurile pe care le folosești atunci când te relaxezi.  

Există o serie de reguli din care te poți inspira atunci când amenajezi biroul la tine acasă. Sunt reguli simple care te ajută să separi activitățile și să crești eficiența:

  • Biroul trebuie orientat spre exterior, nu spre restul camerei. Nu vei fi distras de lucrurile din interior și în plus, dacă este orientat spre fereastră vei beneficia de lumina naturală. 
  • Alege un scaun potrivit pentru tine, special pentru birou, care să-ți permită să-l folosești multe ore fără a afecta postura sau starea ta de sănătate. 
  • Stabilește o rutină de lucru și nu lăsa lucrurile la voia întâmplării. Trezește-te la o anumită oră, aerisește, nu lăsa patul nefăcut, nu lucra în pijama, nu lucra în pat și nu păstra pe lângă tine gustări. 
  • Separă lucrurile: dezmorțește-te 10 minute pe oră, vorbește la telefon în picioare, închide computerul atunci când nu lucrezi, nu verifica e-mailurile de foarte multe ori pe zi; răspunde la ele o dată pe zi, nu pierde timpul pe rețelele de socializare, acum că nu mai este șeful cu ochii pe tine.  

 Important de reținut!

Biroul nu trebuie amplasat neapărat într-o cameră separată. O poți face într-o cameră obișnuită sau în open space. Trebuie doar să găsești amplasarea potrivită.

  • Birou la geam: ai lumină naturală, priveliște.
  • Biroul încorporat în mobilier: dacă nu ai suficient spațiu. 
  • Biroul pe balcon: trebuie ca biroul și scaunul să fie confortabile.
  • Biroul în hol: dacă spațiul este mai generos și dacă ai lumină bună. 
  • Accesoriile pe care le alegi pentru biroul de acasă trebuie să fie plăcute și practice (tablouri, plante). Ideea este că ar trebui să alegi lucruri care te motivează și te inspiră.
  • Corpurile de iluminat: lămpi de birou, lampadare.
  • Optează pentru un birou reglabil, tocmai pentru că acasă nu ești tentat să te ridici de la birou în fiecare oră.