Cum alegi cel mai bun scaun de birou: sfaturi si recomandari - Tamos

13/02/2021
Cum alegi cel mai bun scaun de birou: sfaturi și recomandări


Lucrul de la birou implică, de cele mai multe ori, petrecerea a mai mult de cinci ore în fiecare zi în poziția de șezut pe un scaun. Acest lucru poate duce rapid la resimțirea unui stres asupra coloanei vertebrale, care preia o mare parte a greutății corpului. Mai mult decât atât, la acest disconfort se poate adăuga cel provocat de adoptarea unei poziții greșite, cunoscută popular sub termenul de „ședere cocoșată”, cu umerii și gâtul aplecați înspre birou, ceea ce, din nou, pune o mare presiune asupra spatelui. Prin urmare, pentru a sta departe de dezvoltarea sau complicarea problemelor de coloană, alegerea unui scaun ergonomic de birou devine esențială. Acesta va avea rolul de a sprijini partea inferioară a spatelui și de a promova o postură bună. 

Dacă nu știi cum ar trebui să alegi un scaun de birou perfect pentru tine, ți-am pregătit în rândurile de urmează un mic ghid care să te ajute în acest sens. Iată ce trebuie să știi.

Care este cel mai bun scaun ergonomic?

Există mai multe tipuri de scaune ergonomice disponibile pentru utilizarea la birou. Nu putem spune despre niciun model că este cel mai bun, însă există mai mulți factori importanți peste care nu ar trebui să treci dacă vrei să te bucuri de cea mai bună experiență. Vom analiza, pe rând, toate alternativele pe care le ai la dispoziție pentru a alege cel mai potrivit scaun de birou, în funcție de nevoile tale și de eventualele probleme cu coloana pe care le-ai putea avea. 

Ce caracteristici ar trebui să aibă un scaun de birou ergonomic bun?

Înălțimea scaunului este prima și cea mai importantă caracteristică de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi un scaun de birou. Ideal ar fi să poți cumpăra unul care permite ajustarea înălțimii printr-o manetă de reglare pneumatică. Înălțimea unui scaun care variază între 16 și 21 de centimetri de la podea este perfectă pentru majoritatea oamenilor. Această marjă îți va permite să menții constant tălpile lipite de podea, coapsele orizontale, genunchii la un unghi de 90 de grade și brațele la înălțimea biroului. 

Lățimea scaunului este cel de-al doilea detaliu pe care ar trebui să îl urmărești. Scaunul de birou ideal ar trebui să aibă o lățime cuprinsă între 17 și 20 de inch. La fel de importantă este și adâncimea scaunului, care este reprezentată de distanța dintre spătar și capătul zonei de șezut. Aceasta ar trebui să fie suficientă pentru ca utilizatorul să poată sta cu spatele la spătarul scaunului de birou ergonomic, lăsând la distanță de aproximativ 2 - 4 centimetri între spatele genunchilor și scaun. 

Suportul lombar este foarte important atunci când vorbim de un scaun ergonomic de calitate, acesta fiind reprezentat de sprijinul inferior oferit spatelui. De cele mai multe ori, acesta este reprezentat de o pernă sau o curbare a spătarului. Coloana vertebrală are o curbă naturală. Fără un suport care să o mențină relaxată pe toată durata utilizării scaunului, spatele va resimți o presiune specifică în zona inferioară. Un scaun ergonomic de calitate ar trebui să aibă reglare lombară, atât în înălțime, cât și în adâncime, pentru fiecare utilizator în parte, în funcție de înălțimea acestuia. De obicei, aceste caracteristici sunt întâlnite în cazul scaunelor directoriale.

Spătarul scaunului de birou trebuie să întrunească și el câteva condiții pentru a fi potrivit pentru o utilizare îndelungată. Acesta trebuie să măsoare în lățime de la 12 la 19 centimetri. Dacă scaunul este alcătuit dintr-o singură piesă, adică spătarul și zona de șezut sunt unite, primul dintre acestea ar trebui să fie reglabil în unghiuri înainte și în spate, dar și cu un mecanism de blocare în poziția preferată de utilizator. Dacă scaunul este compus din două piese de sine stătătoare, atunci acesta trebuie să fie reglabile pe înălțime și unghi, pentru a putea susține cum trebuie curba naturală a coloanei.

Alegerea materialului scaunului de birou rămâne o opțiune proprie, deși sfatul nostru este să optezi pentru variantele care permit o ședere confortabilă pentru o perioadă îndelungată. O țesătură care lasă umplutura scaunului de birou să respire este de preferat unei suprafețe mai dure. 

Cotierele scaunului de birou nu au voie să lipsească, dacă de obicei petreci zilnic mai multe ore la locul de muncă sau acasă. Acestea trebuie să fie reglabile și să permită brațelor să se relaxeze. Umerii trebuie să rămână confortabili pe toată durata utilizării scaunului, în vreme ce coatele și brațele trebuie să se poată sprijini de cotiere, iar antebrațul să rămână suspendat în timp ce tastezi. 

Dacă în cazul mașinii ai nevoie de servodirecție, atunci când vorbim de scaune de birou, acestea trebuie să permită o pivotare facilă pentru a putea ajunge în diferite zone ale mese de lucru fără a depune efort. 

Acestea sunt criteriile pe care ar trebui să le urmărești atunci când vrei să cumperi cel mai bun scaun de birou.