Stiluri de design: 4 propuneri pentru interiorul casei tale - Tamos

15/02/2019

”Acasa” poarta rezonanta personalitatii tale. Propria locuinta trebuie amenajata in armonie cu modul tau de viata, cu dorintele tale si cu nevoile pe care le ai. Atunci cand vine vorba despre decorarea casei, posibilitatile sunt nelimitate. Poti opta pentru a urmari o linie clara de design pentru toate camerele din casa, sau poti crea un aspect inedit prin fuzionarea mai multor stiluri. Oricare ar fi decizia ta, nu poti duce la bun sfarsit misiunea pe care o ai fara sa stii care sunt particularitatile celor mai comune 4 stiluri de design interior.

Stilul clasic

Proportiile si simetria sunt principalele caracteristici pe care mizeaza stilul clasic de amenajare. Pentru a crea un interior in stil clasic vom porni intotdeauna de la setarea unui punct central, in jurul carora vor gravita si celelalte elemente din camera. De exemplu, putem concentra intregul spatiu asupra unui semineu elegant, definind aspectul camerei prin intermediul mobilierului. Pentru amenajarile in stil clasic cele mai potrivite sunt obiectele de mobilier in nuante inchise, precum tonurile de maron sau negru.

Ornamentele sunt prezente in stilul clasic mai mult sub forma coloanelor, elemente imprumutate din arhitectura greaca si romana.

Din punct de vedere al materialelor utilizate, stilul clasic se bazeaza pe naturalete, lemnul fiind predominant in acest tip de amenajari interioare.

Stilul minimalist

”Less is more” - aceasta este filosofia care sta la baza crearii amenajarilor in stil minimalist. Fiind o ramificatie a designului contemporan, stilul minimalist se remarca printr-un decor aerisit, spatios, toate elementele sale definitorii conducand la idee unui spatiu amenajat dupa criterii rationale. De fapt, pe acest principiu se bazeaza si alegerea pieselor de mobilier sau a accesoriilor pentru decorarea unei camere in stil minimalist. Atat priele cat si celelalte trebuie sa intruneasca, in acelasi timp, doua caracteristici principale, anume sa aduca un aport din punct de vedere estetic dar si functional.

Secretul pentru amenajarile interioare in stil minimalist? Moderatia.

Stilul industrial

Oarecum derivat din stilul minimalist se afla stilul industrial, un mod de amenajare a interioarelor care se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare. Acesta este un stil modern, care transforma orice spatiu banal intr-unul deosebit si care creeaza un efect optic spectaculos mai ales prin materialele utilizate. Asfel, peretii care par neslefuiti si care isi expun, cu excentricitate, imperfectiunile completeaza barele ruginite din fier forjat. Avand in vedere aceste elemente, dar si paleta cromatica destul de rece pe care se bazeaza stilul industrial putem afirma ca acesta este un stil preponderent masculin. Un avantaj major pe care il prezinta amenajarea casei cu design industrial este ca nu exista foarte multe restrictii, acesta fiind un stil de decor foarte permisiv.

Stilul rustic

Daca ar fi sa rezumam intr-un singur termen esenta amenajarilor rustice, acesta ar fi ”armonie”. Piesele de mobilier impunatoare si materialele naturale sunt principalele trasaturi care apropie stilul traditional de cel clasic, insa intre cele doua tipuri de design interior exista, totodata, numeroase diferente, in timp ce in amenajarile clasice predominante sunt culorile inchise, in stilul traditional abunda nuantele pastelate.

Un spatiu rustic poate da senzatia de aglomerare, mai ales ca aceasta categorie de interioare se caracterizeaza prin abundenta ornamentelor de pe pereti. Chiar si asa, adeptii acestui stil pot opta pentru o varianta mai light din punct de vedere al abundentei accesoriilor: stilul rustic-modern.