Stilul minimalist in designul interior: caracteristici si idei de amenajare - Tamos

20/05/2022
Stilul minimalist in designul interior

Luminozitatea, formele simple, importanța spațiilor si cunoscuta expresie „less is more” este punctul de sprijin al stilului minimalist, ramificatie a designului contemporan sau modern.

Minimalismul s-a impus în designul interior in anii ’60 ca o reactie la surplusul de culoare si detalii caracteristice formelor precedente de arta. Intr-o casă, spatiile vor fi mult mai aerisite, cu accesorii puține și de efect, cu spații albe luminoase și linii drepte. Elementul principal al acestui design este atenția acordată formei, culorii și texturii.

Ce inseamna stilul minimalist?

 

Designul minimalist inseamna prioritizarea esentialului. O cladire, un obiect sau un design interior minimalist este redus la functia sa de baza, realizata folosind materiale limitate, culori neutre, forme simple si evitand excesul de ornamentare. In timp ar parea simplu finalizarea unui astfel de design, obținerea acestui tip de simplitate nu este deloc ușoară.

Spațiul, obiectele și lumina joacă roluri la fel de importante. Acest design este un stil îndrăzneț, deloc plictisitor. Este, de asemenea, funcțional și extrem de confortabil.

Pentru unii dintre noi poate fi destul de dificil sa realizam singuri un design minimalist, insa exista o multime de inspiratii superbe si captivante care combina forma cu functia si clasa cu confortul, pentru un rezultat unic. Chiar daca, de cele mai multe ori, poate parea simplu la exterior, este nevoie de multa pricepere si ingeniozitate pentru a crea un spatiu minimalist care sa debordeze de rafinament si eleganta. 


Stilul minimalist: princpale caracteristici

  • Simplitate în forme și funcționalitate
  • Spații aerisite, albe, foarte luminoase
  • Elemente decorative cat mai simple
  • Finisaje simple pentru pereți
  • Folosirea strategică a materialelor, pentru a atrage din punct de vedere vizual


Culori monocromatice: Un principiu cheie al minimalismului este utilizarea culorii. Minimalismul folosește o paletă de culori simplă, adesea folosind diferite nuanțe de aceleasi culori. Culorile saturate sunt în mare parte rezervate accentelor, în timp ce restul paletei de culori se concentrează în jurul nuanțelor neutre.

Funcționalitate: Minimalismul se concentrează asupra elementelor de cea mai mare importanță, reducând o cameră la esența ei și oferind doar elementele necesare pentru a trăi confortabil în acel spațiu.

Spații deschise: stilul minimalist prezintă adesea planuri open space și multă lumină, transformând dormitorul sau living-ul într-un spațiu liniștitor si calm.


15 Minimalist Interior Design Living Room

Culori

Culoarea este elementul principal al designului minimalist. Culorile luminoase si îndrăznețe nu sunt potrivite pentru minimalism, ci doar tonurile și paletele de culori neutre precum bej, alb și gri.

Griul, rezultat din amestecul albului cu negru, completeaza un decor minimalist, paleta sa bogata de nuante (gri luminos, gri argintiu, gri cenusiu, gri petrol, gri albastrui, etc.) aducand diversitate incaperii fara sa-i afecteze armonia cromatica. Intr-o astfel de schema cromatica poti adauga, pentru un efect spectaculos, un detaliu intr-o nuanta intensa, vie, de rosu, orange sau galben. 

Multi oameni cred ca o gama de culori monocromatice este cea mai potrivita pentru un design minimalist, dar acest lucru nu este chiar adevarat. Culoarea poate fi folosita pentru a crea un design atragator, fara a renunta la minimalism, atata timp cat se pastrează o paleta relativ mica, de 1-3 culori. Veti da viata unui design de succes, care sigur va iesi in evidenta. In ceea ce priveste culoarea, imbratisati scheme monocromatice prin toate mijloacele, dar nu va limitati la ele. Un plus de culoare ocazional ici si colo poate ajuta cu adevarat la evidentierea anumitor puncte din design si la concentrarea asupra anumitor elemente.


Lumina

Lumina este, de asemenea, unul dintre elementele principale ale minimalismului. Lumina naturală este întotdeauna benefică în designurile minimaliste, deoarece ajută la furnizarea de căldură și confort în cameră si, de asemenea, ofera impresia de mai mult spatiu.

Locul lustrelor tradiţionale este luat de lămpile înalte metalice, realizate artistic, sau de unele foarte fine, cu abajururi din hârtie. Neoanele ascunse în scafele de rigips montate pe tavan, spoturile încastrate, aplicele din sticlă în forme geometrice, corpurile de iluminat tip pendul sunt doar câteva exemple de iluminare în stil minimalist. Atunci când vă încumetaţi să decoraţi o casă în stil minimalist este bine să aveţi în vedere că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să plictisească sau să obosească privirea.


Pereti si pardoseala

 

De regula, peretii de culoare alba reprezinta o alegere potrivita intr-un design minimalist, insa poti opta si pentru pete de culoare, care vor sparge monotonia. Poti alege sa vopsesti un perete in alta culoare sau poti opta pentru o forma geometrica extrem de simpla si viu colorata pe pe un singur perete. Chiar daca folosești nuante neutre, nu trebuie sa te feresti de culori tari, vibrante. Trebuie, insa, sa pastrezi proportia potrivita.

Recomandarea este sa pastrezi tavanul si peretii albi si sa adaugi culoare doar prin intermediul unui mobilier cat mai simplu. Poti obtine un contrast incantator, de exemplu, daca pe un perete alb asezi o biblioteca tot alba, dar in fata acesteia plasezi o canapea intr-o nuanta intensa de rosu sau verde. 

Retine ca o incapere minimalista decorata in rosu si alb creeaza o atmosfera plina de vitalitate, combinatia de alb si verde este mai relaxanta iar mixul de alb si portocaliu orange insufla prospetime si dinamism ambiantei.


Elemente decorative

 

Rezumaţi-va la a crea un centru de interes sau la a da mici accente de culoare peretilor, fara a-i supraincarca. De exemplu, o masuta cu trei glastre, fiecare cu cate o floare simpla, alba, cu o fotografie langa, pot fi suficiente pentru a crea un centru de interes. Un simplu tablou in culori puternice va arata excelent pe un perete in culori neutre.


Piese de mobilier pentru stilul minimalist


canapea forma

Canapeaua extensibilă Forma este o variantă potrivită unui living în stil minimalist. Culoarea neutra si aspectul texturat creeaza un pattern frumos si primitor. Acesta invita la relaxare si discutii  cu prietenii, iar daca orele tarzii va iau pe nepregatite, nu uita de multifunctionalitatea mobilierului, care devine la nevoie un pat confortabil.


Cub Tapitat Linea


Aceast cub, realizat din stofa Velvet Sand, poate fi piesa de mobilier ideală pentru completarea unei amenajări minimaliste în living sau dormitor. 

Comoda Montello



O comoda simpla, ideală pentru un dormitor în stil minimalist. Intr-o nuanță deschisa, ușor de asortat oricărui design, comoda Montello este potrivită unui dormitor cu spatiu si culori deschise.


Greseli frecvente in amenajarile minimaliste

  •  Nu variezi texturile 

 Chiar daca ai vazut o multime de imagini cu livinguri sau dormitoare minimaliste ale caror podele straluceau de curatenie si nu erau acoperite nici de mocheta, nici de covor, sa stii ca, de fapt, este chiar recomandat sa alternezi texturile suprafetelor. Un covor mai mic sau mai mare, in functie de rolul sau si de dimensiunea camerei, in culori neutre, va spori confortul incaperii facand-o chiar mai primitoare.

  • Decorezi ferestrele cu perdele cu imprimeuri si/sau draperii opulente 

Fereastra este foarte importanta in acest tip de amenajare, pentru ca trebuie sa permita luminii naturale sa intre cat mai libera in incapere. Opteaza, in schimb, fie pentru perdele simple, transparente. 

Chiar daca acesti pasi ai procesului de amenajare in stil minimalist iti pot parea dificil de parcurs, trebuie sa stii ca acesta este, poate, cel mai practic stil de design interior. 



Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu