PAL vs. MDF: Ce material alegi pentru bucătăria ta? - Tamos

16/03/2021

Se spune că bucătăria este “sufletul” casei, locul în care familia se reunește, prin urmare, se recomandă ca ambianța să fie una primitoare, atât estetic, cat și funcțional.

Cel mai important pas în mobilarea bucătăriei este alegerea materialului din care va fi creat mobilierul. Este recomandat să alegi un stil care să ți se potrivească, să ai suficient spațiu pentru a pregăti cele mai bune preparate, iar timpul pe care îl pretreci aici să fie unul de calitate.

Calitatea trebuie să o alegem și atunci când vorbim despre materialul din care se va realiza mobila de bucătărie, dacă îți dorești ca acesta să își păstreze aspectul de nou cat mai mult timp, inclusiv în condiții de umiditate și abur. Cele mai folosite materiale sunt PAL sau MDF.

Ce este PAL-ul?

Pal-ul, cunoscut ca și ''placi aglomerate din lemn'', este format din straturi de așchii lemnoase de dimensiuni mici, amestecate cu rășină, care se obțin prin presare la temperatura ridicată. Ulterior, se finisează cu melamina, furnir sau  lacuri.

Cel mai folosit pentru realizarea mobilierului este PAL-ul melaminat, se obține prin aplicarea mai multor straturi de melamina, apoi hârtie impregnată pentru a crea modelul sau culoarea finisajului dorit.

PAL-ul furniruit oferă un aspect natural de lemn masiv. În locul melaminei se folosește un alt tip de decor, se lipește un strat foarte subțire de lemn, denumit furnir estetic.


Bucatarie Domino

Ce este MDF-ul?

Procesul prin care se realizează este asemănător cu PAL-ul, cu excepția că lemnul folosit este mărunțit mult mai fin înainte de presare. Are o densitate mult mai mare decât PAL-ul, este un material mai dur și mai greu.

Cantuirea nu mai este necesară în acest caz, marginile acestuia sunt rotunjite, iar materialul capătă astfel un aspect mai elegant și modern.

Există patru tipuri de finisaje din MDF: mdf melaminat, mdf înfoliat, mdf lăcuit si vopsit, mdf furniruit cu furnir din lemn ( se poate băițui si lăcui).


Mobila bucatarie STYLE

Diferențele structurale dintre PAL și MDF

PAL-ul având o densitate mai scăzută în componentă să, este mai puțin rezistent la solicitări repetate și suportă greutăți mai mici.

MDF-ul, pe lângă durata de viată mai mare,  poate fii înfoliat, adică îmbrăcat într-o folie de plastic cu diverse culori și modele, este indicat pentru spațiile cu umiditate ridicată.


Avantajele și dezavantajele mobilei din PAL

Mobila bucatarie DOMINO 180

Avantaje:

-are cost mai mic, față de celelalte materiale ca MDF, lemn masiv;

-greutatea sa este mai scăzută, ceea ce îl face mai ușor de prelucrat, timpul de execuție fiind mai scăzut în acest caz;

-dispune de o diversitate de modele și culori, fiind ușor de asortat;

-este preferat atât de producătorii de mobilier, cat și de clienți, poate fii folosit la majoritatea pieselor de mobilier;

-este un material ecologic prin structura sa realizată din resturile de lemn;

-finisajele pot imita cu ușurință aspectul lemnului natural, dar la un cost redus.


Dezavantaje:

-este recomandat să se folosească în spații interioare, expunerea regulată la lumină sau umiditate degradează materialul;

-sensibil la umiditate, nu este indicată folosirea în baie;

-durata de viată este mai scurtă, comparativ cu MDF-ul.

 

Avantajele și dezavantajele mobilei din MDF

Mobila bucatarie STYLE 225

Avantaje:

-duritate mare, asemănătoare cu cea a lemnului masiv;

-prin frezare se pot obține ușor formele dorite, prelucrarea este mai simplă;

-are rezistență mare la umiditate, abur, iar durata de viață este mai mare;

-este indicat pentru băi, bucătării;

-aspect mult mai elegant și modern;

-se poate revopsi dacă s-a zgâriat/deteriorat;


Dezavantaje:

-costurile sunt mai ridicate, prelucrarea sa este mai costisitoare.


Când este recomandat să alegi MDF sau PAL?

În ceea ce privește mobilierul din bucătărie, sunt mai mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când cauți soluții pentru a face alegerea potrivită. Bugetul, spațiul alocat pentru acesta, calitatea materialului din care este realizată mobila influențează direct durabilitatea acestuia și aspectul plăcut pe care îl alegi pentru casa ta.

Mobila de bucătărie din PAL are avantajele ei, este o variantă economică și îți pune la dispoziție o varietate de culori și decoruri. Un alt avantaj este rezistența la zgârieturi, pete, iar prețul mai mic față de celelalte materiale este la îndemâna oricui.

Mobila de bucătărie din MDF are o calitate superioară, cel mai mare avantaj este rezistența ridicată la umiditate. Acest tip de material oferă o gamă variată de modele, care satisface chiar și cerințele celor mai pretențioși cumpărători.

Imită foarte bine aspectul lemnului, ceea ce îl face o opțiune avantajoasă din punct de vedere financiar  pentru iubitorii lemnului natur.

De cele mai multe ori, în realizarea mobilierului se folosește combinația dintre aceste două materiale. PAL-ul se folosește la  structură, pereți laterali, compartimente interioare, iar MDF-ul  pentru fetele de uși, sertare unde gradul de folosire este mai ridicat. În acest caz, costul bucătăriei poate scădea.

Un alt rol important îl deține blatul de bucătărie, contribuie foarte mult la un aspect superior  și poate aduce un plus de valoare mobilierului.

Acum că ți-am prezentat cele mai întâlnite opțiuni pentru care poți opta pentru mobila din bucătăria ta, soluția ideală este cea care îmbină armonios  dorința ta în ceea ce privește calitatea, stilul cu bugetul alocat.