Feng Shui in bucataria ta - Tamos

08/07/2012
Feng Shui in bucataria ta

Feng Shui este arta de a plasa și aranja obiecte pentru a facilita fluxul liber al Chi - forța care pătrunde în toate aspectele vieții. Acesta reflectă principiul taoist al Yin și Yang, sau că opusele care se atrag și se completează reciproc și sunt asociate cu orice element de pe pământ.

Atracția designului Feng Shui este simplitatea sa, care ne pune într-o stare de spirit mai bună. Feng Shui a apărut în China cu peste 3.000 de ani în urmă. Traducerea literală a acestei expresii este „vânt (Feng) și apă” (Shui), arta de a proiecta un mediu în armonie și în echilibru cu natura.

 

Ce este Feng Shui?

Care sunt cele cinci elemente Feng Shui?

Cum funcționează harta Bagua în designul interior Feng Shui?

Iluminat și culori specifice stilului Feng Shui

Decorarea bucătăriei în stil Feng Shui

Mica grădină în bucătărie

 

 

Ce este Feng Shui? 

Feng Shui aduce echilibru și liniște în viața noastră prin promovarea energiei pozitive. Această filozofie veche chineză se bazează pe ideea de a optimiza „Chi”cu ajutorul celor cinci elemente: pământ, apă, foc, lemn și metal.

Deși această descriere poate suna puțin abstractă și mistică, principiile de design interior ale Feng Shui sunt, de fapt, ușor de implementat în casa noastră. Aceasta se bazează pe o estetică armonioasă, pusă la punct și mult mai sănătoasă.

Ambele elemente sunt asociate cu sănătate bună în cultura chineză. În acest context, vântul și apa evocă mișcarea infinită și nerestricționată a lui Chi.

Designul interior Feng Shui își propune să îmbunătățească diferite aspecte ale vieții. Pentru a realiza acest lucru, regulile Feng Shui funcționează cu cele cinci elemente și un model numit harta Bagua. Aceste instrumente ghidează amplasarea de mobilier și obiecte de decor.


Living Stil Feng Shui Wood Motives

 

Care sunt cele cinci elemente Feng Shui?

La baza decorului Feng Shui se află echilibrul celor cinci elemente: vant, apa, foc, lemn și metal. Fiecare simbolizează anumite calități, precum stabilitatea, înțelepciunea, evoluția și creativitatea. Deci, pentru a-ți trăi o viață împlinită, casa ta trebuie să echilibreze toate cele cinci elemente Feng Shui.

 

Lemn

Acest element simbolizează creativitatea, dezvoltarea și vitalitatea. Când folosiți lemnul în decorațiunile interioare specifice Feng Shui, optați pentru forme care imită copacii, frunzele și florile. Culorile lemnului sunt verde și albastru.

 

Foc

Focul guvernează pasiunea, transformarea, energia și entuziasmul. Încorporează lumânări și diferite tipuri de iluminat, precum și piese de decor în roșu, roz și violet.

 

Metal

Acesta este elementul de logică, eficiență și precizie. Articolele metalice în forme sferice și rotunde vor spori productivitatea din casa dumneavoastră.

 

Apă

Apa simbolizează spiritualitatea și înțelepciunea. Adăugați oglinzi, acvarii sau fântâni în forme neregulate pentru a stimula relaxarea.

 

Pământ

Acesta controlează stabilitatea, puterea fizică și echilibrul. Pentru a aduce acest element de întinerire în interior, decorează camerele în tonuri pământii și încorporează imagini cu peisaje.

 

Cum funcționează harta Bagua în designul interior Feng Shui?

Instrumentul principal folosit în designul Feng Shui este harta Bagua. „Bagua” înseamnă „opt zone” în chineză. Este în esență o hartă a camerei Feng Shui împărțită în opt secțiuni. Fiecare se referă la un aspect diferit al vieții tale, cum ar fi familia, cariera, faima, bogăția, cunoștințele, dragostea, copiii și oamenii de ajutor. O a noua secțiune în centru este pentru tine. Toate cele nouă zone se leagă de un anumit element și culoare, ghidându-vă deciziile de design interior Feng Shui.

Cel mai simplu mod de a folosi o hartă Bagua este să o suprapuneți pe planul apartamentului sau al casei.


 Harta Bagua Feng Shui Design Interior

Iluminat și culori specifice stilului Feng Shui

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să vă concentrați atunci când vine vorba de instalarea luminii Feng Shui, este să vă asigurați că intrările în casa sunt bine iluminate. Puteți realiza acest lucru instalând felinare sau aplice de perete pe ambele părți ale ușii.

Făcând acest lucru, poți atrage chi-ul pozitiv și menține pe cel negativ afară. Asta ar trebui să fie unul dintre obiectivele principale atunci când folosești stilul Feng Shui. Nu numai că intrările bine iluminate afectează fluxul de energie din casa, dar vă pot asigura că există un plus de siguranță și confort pentru membrii familiei și vizitatori.

La urma urmei, iluminarea are multe semnificații și mesaje simbolice. Oamenii văd iluminarea ca fiind veselă, caldă, primitoare și sigură. Întunericul este adesea perceput contrariul, mai ales în exces. Echilibrul corect al luminii la intrarea în casa sau în clădire are sens – chiar și pentru cei care nu vor crede în puterea Feng Shui. Pentru zonele de lângă paturi sau birouri, asigurați-vă că aveți iluminată zona de lucru cu lămpi de masă sau de podea . Lămpile sunt foarte modulare și pot fi întotdeauna mutate pentru a se potrivi cel mai bine cu designul tău Feng Shui. De asemenea, sunt potrivite pentru cei care închiriază o casă sau un apartament și doresc să nu aibă mobilă sau obiecte decorative permanente de perete pentru a respecta regulile proprietarului


Decorarea bucătăriei în stil Feng Shui 

Principiile de amenajare a unei case Feng Shui dictează că bucătăria ar trebui să fie în spatele casei - fie în zona de sud sau de nord a casei. Însa, dacă schița ta imobiliară nu se potrivește cu această matriță, nu-ți face griji. Încă poți aduce energie pozitivă în zona ta de gătit.

Conform regulilor Feng Shui, bucătăria este una dintre cele mai importante încăperi, iar aragazul este centrul ei. Dacă este posibil, evitați să așezați chiuveta lângă aragaz. Acest lucru creează o ciocnire între cele două elemente foc și apă.

Dacă dulapurile dvs. nu ajung până în tavan, umpleți spațiul dintre ele cu plante de decor sau obiecte de depozitat pentru bucătărie. Acest lucru se face pentru a preveni acumularea de energie negativă și praf.

Adaugă, de asemenea, accente de metal și lemn în bucătăria ta. Acest lucru promovează productivitatea și întărește legăturile de familie. În cele din urmă, folosiți harta Bagua pentru a găsi cea mai bună culoare pentru bucătărie. Îl puteți folosi pe pereții, dulapuri, tapet, obiecte de artă sau pentru un scaun personalizat.

 

Locația bucătăriei

Poziția bucătăriei are o foarte mare importanță. Trebuie sa fie aproape de intrare, dar nu ar trebui să se vadă de la ușa principală. Nu este foarte indicat ca ușa bucătăriei să se afle lângă, sau în fața băii. E clar că energiile acestor încăperi sunt incompatibile.

Soluția cea mai simpla consistă în a menține ușile acestor două încăperi închise și, în special, cea a băii. Dacă spațiul ne permite așezarea unei plante în mijloc, mult mai bine.

Bucatarie In Stil Feng Shui


Mică grădină în bucătărie

Indiferent că vorbim despre un spațiu public, zonă de birou sau bucătărie, zonele Feng shui nu ar trebui să lipsească din viața noastră de zi cu zi. 

Cele mai bune plante pentru bucătăria Feng shui sunt cele care ajută la îndeplinirea scopurilor simbolice și de a susține sănătatea bună. Alegeți plante care reprezintă prosperitate, cum ar fi plantele care pot fi folosite la gătit, precum rozmarinul, menta și busuiocul sau pomii fructiferi și citrice.

Alegerea plantelor pe care ai vrea să le cultivi în propria bucătărie ar trebui făcută pornind de la gusturile și preferințele personale, în materie de condimente și mirodenii. Dacă îți plac mâncărurile cu rozmarin, aceasta plantă nu ar trebui să-ți lipsească de pe listă.

Ca idee, însă, poți cultiva în bucătărie, la mică distanță de plită de gătit: pătrunjel, cimbru, cimbrișor, rozmarin, mentă, busuioc, tarhon, oregano, salvie, arpagic peren, diverse tipuri de ardei iute, dafin, lămâi și alte plante utile în gastronomie.

În acest fel, fie vara, fie iarna, vei avea mereu la dispoziție verdețuri aromate proaspete, iar mâncărurile tale vor avea întotdeauna gustul dorit.