Culori pentru living: Cum obtii o cromatica cu stil? - Tamos

02/06/2022
Culori pentru living: Cum obtii o cromatica cu stil?

Livingul a fost dintotdeauna sufletul oricarei case; clipele lenese petrecute pe canapea, reintregirea familiei seara, maratoanele de filme din weekenduri. Mai mult ca orice parte a casei, livingul e despre armonie. La configurarea acestuia participa numeroase elemente estetice, precum forme, texturi, culori living, lumini. Acestea isi aduc aportul la crearea unui ambient echilibrat si atragator, care gazduieste momentele de intalnire si destindere.


Reguli cromatice de care trebui sa tii cont

Ce categorii de culori pot fi folosite in living?

Culorile pastel

Culorile reci

Culorile calde

Cum alegi accentul de culoare pentru sufrageria ta?

Alegerea culorilor in functie de dimensiunile livingului

Idei de combinatii de culori potrivite pentru living


Reguli cromatice de care ar trebui sa tii cont

 

Schema cromatica se alege in functie de 4 elemente de baza:


  • Orientarea ferestrelor camerei:

Acesta este, probabil, un aspect rareori luat in considerare cand vine momentul alegerii culorilor, cu toate ca are un impact puternic asupra calitatii luminii naturale. In general, e bine sa alegi culori calde pentru camerele mai racoroase, cu ferestrele orientate catre nord sau est, in care lumina nu „loveste” direct, si culori reci pentru camerele luminoase cu ferestrele orientate catre sud sau vest.


  • Timpul petrecut in incapere:

In unele camere petreci ore intregi, in timp ce pe altele le folosesti mai degraba ca spatii de tranzit. Acest lucru conteaza pentru ca, de exemplu, niste culori vibrante pe care le vezi pentru o perioada scurta vor avea un efect mai bland decat daca ai fi inconjurat de ele mai multe ore. De aceea poti sa testezi impactul unui verde aprins mai degraba in hol, decat in dormitor.


  • Creeaza o schema uniforma in casa:

Uniformitatea cromatica nu inseamna nici monocromie si nici repetarea aceleiasi scheme de culori in fiecare camera, ci pastrarea unui element de legatura intre acestea. Varianta cea mai simpla si eleganta este sa pastrezi pardoseala in aceeasi culoare in toata casa, asa ca va trebui sa tii cont si de acest aspect cand optezi pentru o gama de culori.

 

Ce categorii de culori pot fi folosite in living?

 

Exista mai multe optiuni de integrare pentru culori in living: suprafete ample de culoare, accente de culoare sau elemente mozaic ce aduc laolalta o multitudine de culori si nuante. Toate acestea tind sa fie asociate in formule inedite, ce dau spatiului complexitate si subtilitate.

 

Culorile pastel

 

Indiferent care ar fi stilul de amenajare pe care l-ai ales, culorile calde pot fi integrate cu usurinta in decorarea unui living. Pastelurile scot in evidenta celelalte elemente si fac interiorul primitor. Pentru a obtine un rezultat armonios, tine cont de amenajarea livingului si apoi alege cu atentie nuanta dorita. Nuantele deschise: baby blue, roz, fac incsperea ss pars mult mai primitoare si mai mare, insa nu este o regula stricta. De asemenea, albul pune in valoare elementele arhitecturale.

 

Best Calming Paint Colors


Culorile reci

 

Culorile reci transforma orice living intr-unul rafinat si elegant, caracterizat de finete; albastrul, verdele inchis, violetul reusesc sa inglobeze intr-o singura incapere energia si productivitatea pierdute de-a lungul zilei.

Culorile indraznete ofera o imagine moderna si sofisticata, insa daca doresti sa eviti dramatismul, combina culorile cu o atentie deosebita si nu uita de micile detalii care fac diferenta.

Cand folosesti culori reci si tari in amenajare, este bine sa le alaturi unei culori calde. Portocaliul este o culoare complementara care are suficient de multa forta pentru a deveni un bun accent. Portocaliul ocru, mustar sau oranjul caisa, individualizeaza si creeaza armonie, pe un fundal de albastru. Daca vrei sa completezi schema cromatica, foloseste culori neutre in materie de mobilier si textile in crem, gri sau bej, pentru a oferi odihna ochiului.

Un galben aprins se potriveste perfect cu o nuanta intensa de verde sau albastru. Aceasta combinatie completeaza stilul modern si luxos, iar folosite impreuna, creeaza contraste inedite si dinamice!


 Ab57e7728808d24d6d04570aa9b0808b

Culorile calde

 

Culorile calde ofera un aer placut si armonios livingului, punand in valoare atat piesele de mobilier, cat si textilele. Acestea sunt recomandate in cazul in care iti doresti sa obtii un interior primitor si cald, atat pentru tine cat si pentru cei care te vor vizita de-a lungul timpului. Nuantele calde, cum ar fi galbenul, confera eleganta si simplitate, living-ul fiind o incapere care are nevoie de un design placut, fara sa oboseasca ochii.

Culorile calde pot fi alaturate cu usurinta in decorarea unei incaperi, indiferent de stilul de amenajare ales. Pastelurile energizeaza incapere si scot in evidenta elementele care fac interiorul mult mai primitor. Pentru a obtine efectul dorit, trebuie sa tii cont de tipul de incapere si sa alegi cu atente nuanta, fie ea calda sau rece. Pentru un ambient placut si relaxant, sunt recomandate pastelurile calde, alaturate unor usoare accente de culoare in culori reci, dar deschise. Culorile deschise vor face camera sa para mai mare, insa acest lucru nu inseamna ca acestea sunt singurele variante pentru varuirea unui living de dimensiuni mai mici.


Fin 3 Warm Colors Burnt Yellow 5a13421889eacc00373b6372


 

Cum alegi accentul de culoare pentru sufrageria ta?

Ce sunt de fapt culorile de accent? Aproape orice culoare poate juca acest rol daca este inclusa intr-un decor neutru ori pe un fundal alb sau negru. Asta inseamna ca atat culorile primare (adica cele care nu se compun prin combinarea altor culori, precum rosu, galben si albastru), cat si cele secundare (care se obtin prin combinarea culorilor primare, precum portocaliu, verde si violet) sau tertiare (care se obtin ori din combinarea unei culori primare cu una secundare sau a doua culori secundare, precum indigo, turcoaz, auriu sau verde lamaie) pot avea un efect contrastant daca le alaturi unor culori neutre. 

 

Alegerea culorilor in functie de dimensiunile livingului

 

Dimensiunea este foarte importanta atunci cand vine vorba despre alegerea culorilor livingului, de aceea trebuie sa iei in calcul fiecare detaliu in parte. Pentru a obtine un rezultat deosebit, este necesar sa iei in calcul dimensiunea livingului atunci cand alegi culoarea peretilor sau a pieselor de mobilier. Fiecare detaliu conteaza, indiferent daca discutam despre elementele arhitecturale, finisaje, lambriuri sau simple obiecte de mobilier.


Idei de combinatii de culori potrivite pentru living

Daca iti doresti un living in stil romantic sau shabby-chic, poti opta cu incredere pentru o schema de culori care sa fie coordonata de nuante pastelate – roz prafuit, verde menta, galben pastelat. Daca livingul tau e amenajat in stil clasic, e bine sa ramai intr-o schema de culori…clasica: peretii albi si mobilierul din lemn masiv, alaturi de accesorii in nuante neutre, sunt intotdeauna o alegere potrivita. 

Stilul scandinav wi cel minimalist sunt guvernate de dominanța nuantelor neutre si prezența nelipsita a albului; designul final este unul impecabil, elegant si modern, dar totusi simplu. Daca iti doresti un living amenajat intr-un trend care ia amploare in 2021, maximalismul, iti poti lasa creativitatea la joaca.


Top Painting Services In Asheville NC 1080x675


Culorile coordoneaza intreg livingul, iar alegerea culorilor livingului este un proces care trebuie ghidat nu doar de felul in care arata incaperea, ci mai cu seama de emotiile pe care le genereaza si starea de bine pe care o imprima. Culorile creeaza fascinatie, iar fascinatia se transforma in confort.


Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu