Combinații de culori potrivite pentru mobila din bucătărie

07/04/2021

Se spune că bucătăria este „inima casei”, locul în care petreci timp de calitate alături de familie, prieteni, iar pasiunea pentru gătit prinde viață prin cele mai savuroase preparate. De aceea, este foarte important ca atmosfera pe care o creăm prin  amenajarea bucătăriei să fie una potrivită stilului nostru, astfel încât să ne facă plăcere să petrecem cât mai mult timp aici.


Cuprins:

1.  Reguli cromatice de care trebuie să ții cont

2. Idei de combinații de culori pentru mobila din bucătărie

   2.1  Bucătărie în culori neutre

   2.2  Bucătărie în culori pastelate

   2.3  Bucătărie în culori saturate

3. Stiluri de amenajare a bucătăriei

   3.1 Stilul feng shui

   3.2 Stilul clasic

   3.3 Stilul modern

   3.4 Stilul rustic

   3.5 Stilul vintage

Reguli cromatice de care trebuie să ții cont

În ceea ce privește cromatica, este un aspect care influențeaza direct starea de spirit și sentimentele pe care le transmite atunci când pătrundem în încăpere. Trebuie sa alegi combinații de culori potrivite pentru bucătărie, astfel încât să lase impresia de spațiu plăcut, cald, iar timpul petrecut aici să treacă pe nesimțite.

Iată câteva reguli de bază pentru a potrivi corect culorile:

  • Culorile pereților, podelei, tavanului, mobilierului pot fi în nuanțe diferite, mai închise sau mai deschise, dar să nu folosești mai mult de 5 nuanțe de culori diferite. La mobilier poți combina tonuri calde, deschise în partea superioară și culori mai închise în partea inferioară.
  • Culoarea pereților să fie mai deschisă decât cea a podelei pentru a da impresia de cameră spațioasă și luminoasă, iar culoarea mobilei de bucătărie să fie mai închisă decât cea a pereților.
  • Mobila de bucătărie să nu aibă mai mult de două culori.
  • Dacă pereții, podeaua și tavanul sunt în culori deschise, luminoase, care se pot asorta ușor, mobilierul îți poate da libertatea de a alege dintr-o paletă cromatică mai extinsă.
  • Dacă ai o bucătărie de dimensiuni mai mici, ar trebui să o decorezi în nuanțe cât mai deschise, pastelate, care să creeze o atmosferă luminoasă și aerisită.
  • Dacă mobilierul și pereții au aceleași nuanțe, poți aduce un plus de culoare prin perdele, scaune tapițate, picturi pe perete sau vase.

 

Idei de combinații de culori pentru mobila din bucătărie

Mobilierul este cel care definește bucătăria, de aceea este nevoie de atenție sporita atunci când îl alegem.  Este foarte important ca acesta să fie pe gustul tău, să se potrivească asteptărilor tale și stilului din casa ta.

 

 Bucătărie în culori neutre

Sursa foto: https://www.tamos.ro/mobila-bu...

Culorile neutre sunt întotdeauna o variantă sigură și clasică, cele mai populare fiind bej, ivoire, taupe, negru, gri, alb. Decorarea în întregime cu aceste culori poate crea un mediu luminos, sofisticat și cald.

Bucătăriile decorate cu aceste culori au o mulțime de avantaje, sunt întotdeauna alegeri inspirate si potrivite, lăsând impresia de spații aerisite și luminoase.

 Bucătărie în culori pastelate

Sursa foto: https://www.tamos.ro/mobila-bu...

Culorile pastelate au un mare succes în designul interior, ele se pot adapta oricărui stil și vor contribui la crearea unui sentiment de căldură și lumină, oferindu-i dormitorului un aspect elegant.

Sunt culori foarte indrăgite, fac parte dintr-o gamă cromatică variată care se pot îmbina armonios cu orice stil de amenajare.

 Bucătărie în culori saturate

Sursa foto: https://www.tamos.ro/mobila-bu...

Culorile saturate reprezintă opțiunea cea mai bună pentru a ieși în evidentă cu o bucătărie modernă și spațioasă.  Dacă dorești să creezi un spațiu aerisit și îndrăzneț, poți opta pentru colorarea unui singur perete într-o nuanță vibrantă, iar ceilalți în nuanțe neutre.

 Piesele de mobilier pot colora în aceeași măsură încăperea, dar asigurați-vă că formează un contrast plăcut și se potrivesc  cu restul culorilor din decor.

 

Ținând cont  de stilul pe care l-ai ales pentru a amenaja bucătăria, te poți inspira din ideile următoare:

Stilul feng shui

Nuanțele deschise de albastru, verde, galben și alte derivate care fac parte din culorile pastelate se potrivesc de minune cu acest stil de amenajare. Ele inspiră sentimente precum căldura, liniștea, îmbunătățindu-ți starea de spirit.

Stilul clasic

Sursa foto: pinterest

Culori precum crem, bej, alb, chiar și nuanțe închise de albastru, verde sunt ușor de asortat, gama mobilierului este una variată și pe gustul fiecărei persoane.

Stilul acesta este reprezentat cu succes prin mobilierul din lemn masiv, pardoseli placate cu marmură sau o imitație a acesteia, blatul de bucătărie din piatră naturală care vor transmite eleganță și rafinament.

Stilul modern

Sursa foto: pinterest

Cu acest stil se potrivesc culorile puternice, îndrăznețe, culorile pastelate care se pot aplica fie la nuanțele mobilei de bucătărie, fie la tapițeria scaunelor sau a decorațiunilor.

O bucătărie amenajată în acest stil presupune simplitate, având strictul necesar atât la piesele de mobilier, cât și la decorul general, potrivindu-se persoanelor active  care petrec timp mai puțin acasă.

Stilul rustic

Sursa foto: https://www.tamos.ro/mobila-bu...

Acest stil este preferat de persoanele care iubesc natura și vor sa aducă acest mediu chiar în casele lor. Cele mai întâlnite decoruri sunt cu tonuri închise de maro, crem și aspecte naturale precum lemnul masiv, piatra.

Mobila de bucătărie poate avea ca material lemnul masiv sau un aspect cât mai apropiat de acesta, un perete sau chiar toți se pot decora cu piatră naturală sau o imitație a acesteia precum tapet sau fototapet.

Florile, plantele decorative sunt elemente naturale care vor completa decorul cu armonie.

Stilul vintage

Sursa foto: pinterest

Acest stil se poate crea dintr-o paleta cromatica armonioasă, formată din culori pastelate și tonuri de alb și negru. Mobilierul se remarcă prin designul simplu, elegant, făcut din materiale mate.

Completarea acestui ambient se mai face prin materiale textile în culori deschise, brodate cu motive florale sau dantelă. Aceste note vor da un aer romantic, relaxat, se pot aplica fie la tapițeria scaunelor, fața de masă sau alte obiecte decorative.

Acum că ți-am prezentat câteva stiluri de amenajare în care te-ai putea regăsi, nu rămâne decât să pui în aplicare ideile tale, ținând cont și de câteva reguli simple care îți vor aduce rezultatul dorit.