3 Bucatarii specifice tarilor nordice! - Tamos

20/08/2014
3 Bucatarii specifice tarilor nordice!

În ziua de azi, multe persoane preferă să opteze pentru designul nordic atunci când își amenajează locuința. Acesta pune accentul pe funcționalitate și minimalism, dar mai ales, simplitatea elegantă a mobilierului necesar. 

Bucătăriile scandinave sunt cunoscute pentru funcționalitatea lor, paleta neutră, estetica simplă, nuanțele de lemn și atingerile excentrice ocazionale. Acest stil este, în mare parte, caracterizat de linii curate, măiestrie fină și principii de design atemporale, care au influențat designul în Europa și Statele Unite în secolul al XX-lea și încă inspiră interioarele moderne.

Astăzi, există o interpretare în continuă evoluție care se numește stilul Scandi. Acesta a preluat principii de decor din alte stiluri de design interior și influențe regionale. Este unul dintre cele mai populare stiluri de design interior în multe țări din întreaga lume.

 

Care sunt caracteristicile stilului nordic?

Importanța lemnului

Bucătăriile în stil scandinav

Materialele din bucătăria scandinavă

Stilul hygge în designul interior

Ce definește stilul hygge?

Bucătăria în stil hygge 


Care sunt caracteristicile stilului nordic?

Acesta stil este, în mare parte, caracterizat de linii curate, măiestrie fină și principii de design atemporale, care au influențat designul de la mijlocul secolului în Europa și Statele Unite în secolul al XX-lea și încă inspiră interioarele moderne.

Majoritatea interior designerilor preferă, de asemenea, materialele naturale, în special lemnul, precum frasinul și fagul, textilele din lână și, totodată, pielea și sticla. În timp ce designul tradițional scandinav pune accent mai mult pe culori vii, neavând un anumit tipar, de fapt, stilul scandinav are un aspect minimalist și deloc încărcat.

 

Culorile

În timp ce interioarele scandinave variază și pot include influențe diferite, cum ar fi industrial sau boho, prezintă de obicei o paletă de culori nordică similară. 

Interioarele scandinave sunt predominate de nuanța albă, care se folosește nu doar pentru vopsirea pereților, ci si pentru pardoseală. Pentru a crea contrast se folosește împreună cu culori de albastru și verde. Accentele mai închise pot crea, de asemenea, contrast îndrăzneț.

Alte nuanțe care pot fi incluse sunt cele de bej și crem, precum și culori de maro atenuate, deoarece aceste interioare au, în general, o abundență de podele și mobilier din lemn.

 

Importanța lemnului

Lemnul este o caracteristică importantă în designul scandinav. O masă mare de bucătărie în farmhouse, din lemn brut, netratat, va arăta uimitor într-o bucătărie în stil Scandi, adăugând un pic din stilul rustic pentru a compensa și a spori atmosfera contemporană a spațiului.

Cu toate acestea, lemnul nu trebuie să se limiteze la mobilier: obiecte decorative, cum ar fi boluri mari cu suprafață din lemn și chiar vaze simple din lemn cu ornamente înflorite, sunt modalități excelente de a introduce o notă de natural în interiorul tău.

Un alt obiectiv important al acestui tip de design este promovarea luminii naturale. Când există ferestre mari sau luminatoare, acestea redă încăperii un aer mai aerisit în zilele întunecate de iarnă.

Un ultim lucru demn de remarcat despre casele scandinave este modul în care promovează securitatea și siguranța în designul lor. În aceste case, veți găsi elemente precum un buton de panică lângă ușa din față sau un plan de evacuare în caz de incendiu, astfel încât să puteți fi pregătiți în caz de urgență.

 

Bucătariile în stil scandinav

Structura unei bucătării în stil scandinav are două aspecte importante: funcționalitate și simplitate. Așezările nordice reflectă modul în care mintea concepe spațiul, atribuind fiecărei încăperi propria tematică și rol.

O bucătărie scandinavă pare mereu curată și ordonată. Aici lumina are o importanță crucială. Camerele trebuie să fie luminoase, cu linii simple și puține aparate și elemente decorative.

Accesoriile comode și pufoase sunt cele care oferă diferențiere de ideile unei bucătării minimaliste. Asigurați-vă că includeți o mulțime de zone de relaxare, cu perne și cuverturi din blană artificială. Inspiră-te din ideile scandinave de sufragerie și decorează podelele din lemn cu covoare moi, dar rezistente, în culori neutre.

Datorită climei rece din Scandinavia, multe bucătării au un covor modest pentru a le face să pară mai confortabile. Acesta este un exemplu de hygge, noțiunea daneză de a trăi bine acasă prin simplitate și confort.

Scandinavian Kitchen Decor

Materialele din bucătăria scandinavă 

Există numeroase ambianțe și stiluri, în funcție de materialele combinate. Este adevărat că unul dintre cele mai importante aspecte al acestor camere este utilizarea luminii naturale, de altfel foarte prezentă în amenajările bucătăriilor nordice. 

Deși acest stil folosește combinațiile de culori deschise cu finisaje de lemn, bucătăria scandinavă nu se apropie de alte stiluri care au un efect major tocmai datorită stilului. Este cazul combinației de alb cu negru, folosind finisaje din oțel sau forme geometrice

 

Stilul Hygge in designul interior

Hygge este un concept derivat dintr-un cuvânt norvegian vechi care înseamnă „bunăstare” și a devenit o parte importantă a culturii daneze. Danezii au început să includă hygge în stilul lor de viață după ce cuvântul a apărut în textele daneze în secolul al XVIII-lea. Termenul poate fi folosit ca adjectiv, substantiv sau verb.

Decorul Hygge este primitor și confortabil, care se învârte în jurul creării unei atmosfere relaxante în propria casă și încurajează aprecierea lucrurilor bune din viață.

 

Ce definește stilul Hygge

 

Confortul

Stilul hygge reprezintă arta de a te simti confortabil, folosindu-te de lucruri simple și puține. Câteva rafturi cu cărți, o ciocolată caldă, o pătură pufoasă, un fotoliu relaxant, un pick-up cu viniluri sunt suficiente pentru a da o notă relaxantă oricărui spațiu. 

Nu ai nevoie de multe lucruri ca să creezi o atmosferă confortabilă și plăcută la tine acasă. Dimpotrivă, cu cât sunt mai puține elemente de mobilier, cu cât spațiul este mai aerisit. 

Stabilește o curățenie generală, prin care să te eliberezi de toate lucrurile pe care nu le-ai mai folosit de ceva vreme. Fie că este vorba de haine, electrocasnice, elemente de decor, piese de mobilier care nu îți mai plac, adună-le în cutii, apoi du-le la reciclat. Te vei simți mult mai bine după ce ai scăpat de lucrurile care nu făceau altceva decât să ocupe spațiu în casă.

 

Culorile pastelate

Nuanțele de gri, cele de cărbune, roz sau albastru deschis, verde sau lila pal sunt tonuri care se regăsesc în amenajarea spațiilor interioare în stil hygge. Ține cont de ele atunci când alegi accesoriile textile pentru canapeaua din sufragerie, veioza pentru dormitor sau ramele fotografiilor pe care le vei așeza pe holul casei. 

 Mobila Hol Stil Scandinav

Bucătăria în stil hygge

Nu există un singur lucru care să facă o bucătărie hygge. Este un stil și un sentiment general. Hygge-ul este, de asemenea, foarte personal. Deci ceea ce te face să te simți cald și confortabil poate să nu fie același și pentru altcineva. Este vorba despre a găsi ceea ce funcționează perfect doar pentru tine.

Minimalismul merge adesea mână în mână cu designul scandinav sau nordic. Astfel, bucătăriile Hygge sunt adesea minimale ca stil.

Stilul hygge, de asemenea, atrage spațiile luminoase. Din acest motiv, decorul este mai palid și tinde spre alb, însă asta nu înseamnă că nu se pot folosi nuanțe închise în acest tip de amenajare. Griul deschis, albastrul pudră și verdele mentă poate funcționa pe pereții tăi la fel de bine ca albul, însă paleta de culori nu trebuie dusă la extrem, ci redusa la un număr de trei nuanțe ca totul să funcționeze.

Lipsa stimulării intense sporește senzația de confort. Culorile și modelele îndrăznețe și închise vor distrage atenția de la restul camerei.

Decorați spațiul cu obiecte care stârnesc fericire și vă face să vă simțiți confortabil. Alegeți-vă accesoriile cu intenție, selectând obiecte decorative cu o anumită semnificație, precum pozele sau obiectele din sticlă. În acest mod, vei iubi întotdeauna spațiul tău.