Stilul Shabby Chic: ce înseamna și cum să îl obtii în casa ta - Tamos

09/06/2022
Stilul Shabby Chic: ce înseamnă și cum să îl obții în casa ta

Stilul Shabby Chic a devenit popular în anul 1980, când designerul de interior Rachel Ashwell a deschis o afacere în jurul esteticii cu mobilier recondiționat și aspect clasic, dar cu aer fresh. În acel an, revista The World Of Interiors a oficializat termenul „shabby-chic” și a recunoscut puterea pe care elementele acestuia o au asupa amenajărilor.

Până în prezent, Shabby Chic se regăsești într-o mulțime de locuințe, atât în Statele Unite, cât și în Europa, deoarece oferă locuinței un aer cald, familiar, la granița dintre rustic și clasic.

Dacă te pasionează acest tip de decor, ți-am pregătit o prezentare amplă a acestui stil, care sunt elementele principale și, desigur, inspirație pentru amenajarea casei tale. 


Care sunt caracteristicile stilului Shabby Chic

Când cauți idei pentru de amenajări interioare, vei observa că stilul Shabby Chic se face remarcat în mod special prin mobilierul folosit. Acesta este mobilier vintage antichizat recondiționat, sau cu aspect antichizat. Chiar și numele pe care îl poartă acest stil face trimitere directă la aspectul pe care îl are decorul, și anume unul neglijat, dar chic.

În prezent, stilul Shabby Chic nu trebuie să reprezinte neapărat o amenajare în care primează elementele vintage sau retro, ci o combinație dintre stilul clasic, elementele moderne și culorile specifice acestui decor. Culorile care se regăsesc în orice locuință amenajată în stilul Shabby Chic sunt cele pastelate, în nuanțe pământii sau roz, albastru deschis, crem. De asemenea, pot exista elemente care atrag atenția, precum textilele sau mesele de dining, în culori ca verdele.


Shutterstock 733602703 Op


Mobila pentru living are rolul de a atrage atenția prin aspectul de lemn, chiar dacă acesta nu este lemn masiv sau recondiționat. Jocurile de texturi fac parte din elementele de bază ale stilului Shabby Chic, iar piesele din lemn nu trebuie sa arate sau sa vie vopsite uniform. Neregularitățile estetice sunt esențiale pentru un stil Shabby-Chic autentic, pentru că amenajarea interiorului își propune să nu se demodeze, dar să rămână vintage în același timp.

Acest stil nu este ușor de obținut și planificat, în special din cauza complexității cu care sunt combinate culorile, texturile și tipurile de mobilier. Trebuie să ții cont de eleganța stilului baroc, dar să te concentrezi pe cum poți pune în operă elemente ale stilului rustic de asemenea. Decorul și detaliile sunt la fel de importante, pentru că subliniază întâlnirea dintre nou și vechi. De exemplu, poți folosit suporturi de lumânări cu detalii dramatice, în cadrul unei zone de dining cu o masă din lemn masiv cu aspect antichizat.


Cum să obții stilul Shabby Chic

Dacă ești o persoană romantică și te întrebi ce stil de design interior ți se potrivește, Shabby Chic poate fi răspunsul tău. Dacă apreciezi istoria și felul în care aceasta își lasă amprenta asupra locuințelor fiecăruia, iată cum obții acest stil în fiecare încăpere:


Dormitor

Dormitorul este încăperea care inspiră liniște, protecție și te îndemană la relaxare. Ținând cont de aceste detalii, amenajarea dormitorului în stil Shabby Chic poate să se inspire din stilul provensal de asemenea. Culorile trebuie să fie cât mai calde, texturile naturale, iar decorul mai de grabă minimalist. În dormitor nu poți depozita un număr mare de decorațiuni, ci trebuie să te limitezi la cele esențiale.


Shutterstock 1839067564 Op


Alege mobilier pentru dormitor în nuanțe deschise sau chiar alb, în special dacă spațiul este de dimensiuni reduse. Patul trebuie să fie generos, pentru a oferi o senzație „regească”, dar piesele de mobilier precum noptierele sau șifonierul pot avea și rol decorativ. Un pat tapițat cu material asemănător catifelei se potrivește cu mobilierul cu detalii sculptate în lemn. Însă cel mai potrivit tip de pat pentru stilul Shabby Chic este cel cu cadru din metal, tocmai datorită aspectului romantic pe care îl oferă dormitorului. 

De asemenea, chiar dacă dormitorul tău este decorat modern, poți adăuga o comodă sau noptiere cumpărate dintr-un târg vintage. Acestora poți să le aplici un strat de lac sau vopsea pentru a le oferi mai multă personalitate.


Bucătărie

Bucătăria albă sau cea decorată în culori pastelate este cea mai potrivită din cadrul decorului Shabby Chic. Ca stil de amenajare pentru casă, acesta poate fi inclus cu ușurință în bucătărie, în special dacă vrei să recreezi senzația de casă de la țară, cu detalii care amintesc de zonele rurale din Franța sau Italia. 

Așadar, mobilierul de bucătărie poate să fie alb sau să adaugi o piesă statement precum un blat alabastru deschis sau cu aspect de lemn natural. Scaunele folosite pentru masa din bucătărie sau zona de dining pot fi tapițate pentru un plus de confort, dar cele mai potrivite sunt scaunele albe din lemn, cu aspect clasic. Dacă vrei ca zona de dining să fie separată de bucătărie, o poți amenaja mai aproape de sufragerie, iar acolo poți opta pentru o paletă cromatică diferită.


Shutterstock 783757480 Op


Instalează zona blatului și aragazul sub geamul principal din bucătărie, dacă acesta este poziționat pe peretele mai lung. În acest fel te vei putea bucura de lumina naturală în timp ce pregătești masa, dar vei putea și să așezi ghivece cu plante pe pervaz sau o perdea elegantă care să completeze atmosfera. Zona de lucru din bucătărie trebuie să fie la fel de romantică în decorul Shabby Chic.

Etajerele sau rafturile sunt o alternativă creativă la dulapurile suspendate din bucătărie, în special pentru că aerisesc încăperea și oferă senzația de spațiu și înălțime.


Sufragerie

Sufrageria este încăperea principală din orice locuință, motiv pentru care poate fi decorată și amenajată cât mai complex. Stilul Shabby Chic este potrivit pentru spațiile de orice dimensiuni, atât la casă cât și la apartament. Dacă sufrageria ta este mai mică și se află într-un spațiu deschis cu bucătăria, respectă paleta cromatică folosită în bucătărie. O sufragerie albă poate fi decorată cu elemente textile precum draperiile cu motive florale, sau chiar cu un tapet cu flori discrete sau peisaje realiste.


Shutterstock 628068824 Op


Parchetul din sufragerie poate deveni statementul unei camere dacă reușești să îi oferi un aspect vintage sau să folosești plăci din lemn natural, rustice. De asemenea, parchetul alb sau cu tentă gri este potrivit pentru sufrageria în stil Shabby-Chic. Acesta va crea un contrast deosebit cu o canapea colorată sau într-o nuanță mai închisă.


Baie

Amenajarea băii se concentrează pe ideea de relaxare, spa și stare generală de bine. Stilul Shabby Chic este cel mai potrivit pentru a-ți inspira senzația de baie din casa de vacanță de la țară, dar de care te poți bucura în fiecare zi. Optează pentru o paletă de culori cu nuanțe de crem, albastru pastelat, alb și gri, fără a uita de detaliile decorative precum oglinzile cu rame clasice, sculptate.


Shutterstock 1555681694 Op


Alege un mode de cadă freestanding pentru a accentua romantismul din decor și elementul teatral al acestui stil. De asemenea, plantele și florile nu trebuie să lipsească din decorul băii tale.


Hol

Holul este zona în care oaspeții tăi își formează prima părere despre locuința ta. Mai mult decât atât, acesta are și un rol practic, în special pentru o familie numeroasă. Optează pentru corpuri în care poți depozita pantofii și accesoriile de care ai nevoie în funcție de sezon. Dacă spațiul îți permite, instalează și rafturi sau etajere din lemn, pe suporturi de metal, pentru a depozita cutii cu obiecte de uz casnic. De asemenea, alege un cuier clasic, de preferință dintr-un târg de vechituri, pe care să-l instalezi într-un colț generos ca spațiu.


Shutterstock 1941480862 Op


Dacă ai suficient loc, nu uita de băncuța necesară pentru mai mult confort. Alege una albă sau în nuanța lemnului natural. Ține cont de faptul că acum găsești în magazinele vintage și băncuțe rustice tradiționale, cu lădiță de depozitare sub șezut.

Optează pentru stilul Shabby-Chic dacă te pasionează decorul cu detalii vintage și rustice sau dacă ai o pasiune pentru recondiționarea anumitor piese de mobilier valoroase. Cu ajutorul elementelor potrivite poți pune la cale o amenajare originală, creativă și plină de inspirație.



Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu